Dezertimi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
The Defector, nga Octav Băncilă, 1906.

Dezertimi është braktisja e një detyre ose posti ushtarak pa leje, dhe bëhet me qëllimin për të mos u kthyer. Kjo është në kontrast me mungesën e paautorizuar ose mungesën pa leje, të cilat janë forma të përkohshme të mungesës.

Dezertimi kundrejt mungesës pa leje[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ushtrinë e Shteteve të Bashkuara, Forcat Ajrore të Shteteve të Bashkuara, Forcat e Armatosura Britanike, Forcat e Mbrojtjes Australiane, Forcat e Mbrojtjes së Zelandës së Re, Forcat e Armatosura të Singaporit dhe Forcat e Armatosura Kanadeze, personeli ushtarak do të bëhet AWOL nëse mungon nga posti i tyre pa leje, liri ose leje të vlefshme. Trupat e Marinës së Shteteve të Bashkuara, Marina e Shteteve të Bashkuara dhe Roja Bregdetare e Shteteve të Bashkuara në përgjithësi i referohen kësaj si mungesë të paautorizuar. Personeli largohet nga listat e njësive të tyre pas tridhjetë ditësh dhe më pas listohet si dezertues; megjithatë, si çështje e ligjit ushtarak të SHBA-së, dezertimi nuk matet me kohën e largimit nga njësia, por përkundrazi:

  • duke u larguar ose duke mbetur në mungesë nga njësia, organizata ose vendi i tyre i detyrës, ku ka pasur një qëllim të vendosur për të mos u kthyer;
  • nëse qëllimi përcaktohet të jetë shmangia e detyrimit të rrezikshëm ose shirkut nga detyrimi kontraktor;
  • nëse regjistrohen ose pranojnë një takim në të njëjtën ose në një degë tjetër shërbimi pa bërë të ditur faktin se nuk janë ndarë siç duhet nga shërbimi aktual.

Njerëzit që janë larguar për më shumë se tridhjetë ditë, por kthehen vullnetarisht ose tregojnë një qëllim të besueshëm për t'u kthyer, mund të konsiderohen ende AWOL. Ata që janë larguar për më pak se tridhjetë ditë, por në mënyrë të besueshme mund të tregohet se nuk kanë qëllim të kthehen (për shembull, duke u bashkuar me forcat e armatosura të një vendi tjetër) megjithatë mund të gjykohen për dezertim. Në raste të rralla, ata mund të gjykohen për tradhti nëse gjenden prova të mjaftueshme.

Ka koncepte të ngjashme me dezertimin. Lëvizja e munguar ndodh kur një pjesëtar i forcave të armatosura nuk arrin të arrijë në kohën e caktuar për t'u vendosur (ose "të largohet") me njësinë, anijen ose aeroplanin e caktuar. Në Forcat e Armatosura të Shteteve të Bashkuara, kjo është një shkelje e nenit 87 të Kodit Uniform të Drejtësisë Ushtarake (UCMJ). Vepra është e ngjashme me mungesën pa leje, por mund të sjellë dënim më të rëndë.

Dështimi për të riparuar  konsiston në mungesën e një formacioni ose mos paraqitje në një vend dhe kohë të caktuar kur është porositur. Është një vepër më e lehtë brenda nenit 86 të UCMJ. Shihni: DUSTWUN

Një kod shtesë i statusit të detyrës - mungon-i panjohur, ose AUN - u krijua nga ushtria amerikane në vitin 2020 për të nxitur veprimet e njësisë dhe hetimet e policisë gjatë 48 orëve të para që një ushtar mungon.[1]

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ "Senior leaders announce results of Fort Hood review". www.army.mil. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)