Dinastia e Mehmet Ali Pashës

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Stema e Mbretërisë së Egjiptit dhe Sudanit, nën sudimin e Dinastsë së Muhamet Alisë.
Mehmet Ali Pasha, themeluesi i dinastisë.

Dinastia e Mehmet Ali Pashës (arab. أسرة محمد علي Usrat Muhammad 'Ali, tur. Mehmet Ali Paşa Hanedanı), e njohur edhe si Dinastia Alavite (arab. الأسرة العلوية al-Usra al-'Alawiyya, "pasardhësit e Aliut"), ishte dinastia sunduese e Egjiptit dhe Sudanit, nga shekulli XIX deri në mesin e shekullit XX. Është emëruar sipas Mehmet Ali Pashës, i cili konsiderohet themeluesi i Egjiptit modern.

Anëtarët sundues[redakto | përpunoni burim]

Valitë e Egjiptit, të vetëdeklaruar Kadi (1805–1867)[redakto | përpunoni burim]

Hidivët e Egjiptit (1867–1914)[redakto | përpunoni burim]

Sulltanët e Egjiptit (1914–1922)[redakto | përpunoni burim]

Mbretërit e Egjiptit (1922–1953)[redakto | përpunoni burim]

Shiko dhe[redakto | përpunoni burim]

Bibliografia[redakto | përpunoni burim]

Lidhje të jashtme[redakto | përpunoni burim]