Jump to content

Distriktet e Çekisë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Distriktet e Republikës Çeke
Also known as:
Okresy České republiky
VendiRepublika Çeke
Themeluar mëRajonet e Republikës Çeke (13+1)
Krijuar1960
Shfuqizuar2003 (si njësi administrative)
Numri76 (as of 2023)
Statusi shtesëNJAV 1 rajonet statistikore
NënndarjetKomunat (205)

Distriktet e Republikës Çeke janë njësi territoriale, të përdorura më parë si ndarje administrative të nivelit të dytë të Republikës Çeke. Pasi funksioni i tyre parësor administrativ është hequr në vitin 2003, ato ende ekzistojnë për veprimtaritë e autoriteteve specifike dhe si njësi statistikore. Funksioni i tyre administrativ u zhvendos në komuna të përzgjedhura.

Në vitin 1960, Çekosllovakia u nda përsëri në distrikte (okres, shumës okresy) shpesh pa marrë parasysh ndarjen tradicionale dhe marrëdhëniet lokale. Në zonën e Republikës Çeke, kishte 75 distrikte; Distrikti i 76-të Jeseník u nda nga Distrikti Šumperk në vitin 1996. Tre përbëheshin vetëm nga qytetet statutore Brno, Ostrava dhe Plzeň, të cilat fituan statusin e distrikteve vetëm në vitin 1971; Distriktet e Ostravës dhe Plzeň u zgjeruan më vonë. Kryeqyteti i Pragës ka një status të veçantë, duke u konsideruar një bashki dhe rajon në të njëjtën kohë dhe duke mos qenë pjesë e asnjë distrikti, por dhjetë distrikte të Pragës (obvody) ishin në një farë mënyre ekuivalente me okres.

Lista e distrikteve

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]
Rajoni Distrikti Sipërfaqja
(km2)[1]
Popullsia
(2023)[2]
Komuna
Praga

Administrative districts of Prague

Prague 496 1,357,326 1
Central Bohemian Region

Districts of Central Bohemian Region

Benešov 1,475 102,228 114
Beroun 704 100,517 85
Kladno 720 168,708 100
Kolín 748 107,268 90
Kutná Hora 917 78,072 88
Mělník 701 113,100 69
Mladá Boleslav 1,023 133,876 120
Nymburk 846 105,463 86
Prague-East 755 198,312 110
Prague-West 580 158,235 79
Příbram 1,563 117,554 120
Rakovník 896 56,058 83
South Bohemian Region

Districts of South Bohemian Region

České Budějovice 1,638 200,426 109
Český Krumlov 1,614 62,038 46
Jindřichův Hradec 1,944 90,401 106
Písek 1,127 72,525 75
Prachatice 1,377 51,444 65
Strakonice 1,032 71,571 112
Tábor 1,326 103,898 110
Plzeň Region

Districts of Plzeň Region

Domažlice 1,052 55,796 76
Klatovy 1,946 86,853 94
Plzeň-City 261 201,517 15
Plzeň-North 1,287 83,069 98
Plzeň-South 1,068 70,989 99
Rokycany 657 50,258 68
Tachov 1,378 56,906 51
Karlovy Vary Region

Districts of Karlovy Vary Region

Cheb 1,046 92,636 40
Karlovy Vary 1,511 114,995 55
Sokolov 754 85,964 38
Ústí nad Labem Region

Districts of Ústí nad Labem Region

Chomutov 936 124,035 44
Děčín 909 127,269 52
Litoměřice 1,032 119,357 105
Louny 1,121 87,040 70
Most 467 108,116 26
Teplice 469 127,681 34
Ústí nad Labem 405 118,839 23
Liberec Region

Districts of Liberec Region

Česká Lípa 1,073 103,344 57
Jablonec nad Nisou 439 92,908 35
Liberec 989 179,921 59
Semily 662 73,004 64
Hradec Králové Region

Districts of Hradec Králové Region

Hradec Králové 892 166,989 104
Jičín 887 80,578 111
Náchod 852 110,322 78
Rychnov nad Kněžnou 982 80,186 80
Trutnov 1,147 117,192 75
Pardubice Region

Districts of Pardubice Region

Chrudim 993 106,398 108
Pardubice 880 179,537 112
Svitavy 1,379 104,576 116
Ústí nad Orlicí 1,267 138,250 115
Vysočina Region

Districts of Vysočina Region

Havlíčkův Brod 1,265 95,176 120
Jihlava 1,199 116,041 123
Pelhřimov 1,290 74,133 120
Třebíč 1,463 110,393 167
Žďár nad Sázavou 1,579 119,034 174
South Moravian Region

Districts of South Moravian Region

Blansko 862 110,046 116
Břeclav 1,038 117,576 63
Brno-City 230 396,101 1
Brno-Country 1,499 231,056 187
Hodonín 1,099 152,119 82
Vyškov 869 94,274 79
Znojmo 1,590 116,028 144
Olomouc Region

Districts of Olomouc Region

Jeseník 719 36,991 24
Olomouc 1,608 237,940 97
Přerov 854 128,180 105
Prostějov 777 108,717 97
Šumperk 1,313 119,974 78
Zlín Region

Districts of Zlín Region

Kroměříž 796 104,522 79
Uherské Hradiště 991 141,496 78
Vsetín 1,131 142,180 59
Zlín 1,045 192,333 91
Moravian-Silesian Region

Districts of Moravia-Silesian Region

Bruntál 1,537 89,834 67
Frýdek-Místek 1,208 214,669 72
Karviná 356 242,166 17
Nový Jičín 882 151,814 54
Opava 1,116 175,042 77
Ostrava-City 332 316,149 13
  1. ^ "Small Lexicon of Municipalities of the Czech Republic – 2022" (në anglisht). Czech Statistical Office. 2022-12-15.
  2. ^ "Population of Municipalities – 1 January 2023" (në anglisht). Czech Statistical Office. 2023-05-23.

[[Kategoria:Ndarjet administrative të nivelit të dytë sipas shtetit