Jump to content

Druidizmi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Druidizmi është një lëvizje moderne shpirtërore ose fetare që promovon kultivimin e marrëdhënieve të ndershme me peizazhet fizike, florën, faunën dhe popujt e ndryshëm të botës, si dhe me hyjnitë e natyrës dhe shpirtrat e natyrës dhe të vendit. [1] Besimet teologjike midis Druidëve modernë janë të ndryshme; megjithatë, të gjithë Druidët modernë nderojnë thelbin hyjnor të natyrës. [1]

Përmbledhje[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ndërsa ka variacione të rëndësishme ndërrajonale dhe ndërgrupore në praktikën moderne të Druidizmit , Druidët anembanë globit bashkohen nga një grup thelbësor praktikash të përbashkëta shpirtërore dhe devocionale: meditimi; lutje/bisedë me hyjnitë dhe shpirtrat; përdorimi i metodave ekstra-shqisore për të kërkuar urtësi dhe udhëzim; përdorimi i kornizave shpirtërore të bazuara në natyrë për të strukturuar praktikat dhe ritualet devocionale; dhe një praktikë e rregullt e lidhjes së natyrës dhe punës së kujdestarisë mjedisore. [1]

Duke u nisur nga lëvizja romantiste e shekullit të 18-të në Britani, e cila lavdëroi popujt e lashtë kelt të epokës së hekurit, neo-Druidët e hershëm synuan të imitonin priftërinjtë e epokës së hekurit, të cilët njiheshin gjithashtu si druidë . Në atë kohë, dihej pak informacion i saktë për këta priftërinj të lashtë, dhe lëvizja moderne Druidike nuk ka asnjë lidhje të drejtpërdrejtë me ta, pavarësisht pretendimeve të kundërta të bëra nga disa Druidë modernë. [2]

Në fund të shekullit të 18-të, Druidët modernë zhvilluan organizata vëllazërore të modeluara në Frimasonerinë që përdorën figurën romantike të Druidëve dhe Bardëve Britanikë si simbole të spiritualitetit indigjen të Britanisë parahistorike . Disa nga këto grupe ishin thjesht vëllazërore dhe kulturore, si më i vjetri që ka mbetur, Urdhri i Lashtë i Druidëve i themeluar në 1781, duke krijuar tradita nga imagjinata kombëtare e Britanisë. Të tjerët, në fillim të shekullit të 20-të, u bashkuan me lëvizjet bashkëkohore si lëvizja e kulturës fizike dhe naturizmi . Që nga vitet 1980, disa grupe moderne druide kanë adoptuar metodologji të ngjashme me ato të paganizmit rindërtues kelt në një përpjekje për të krijuar një praktikë më të saktë historikisht. Megjithatë, ka ende polemika se sa shumë ngjashmëri mund të ketë ose jo Druidizmi modern me druidët e epokës së hekurit.

Deri në vitin 2020, Druidizmi modern ishte përhapur në 34 kombe, në 6 kontinente, [1] dhe kishte zënë rrënjë në 17 biome të ndryshme. [1] Rëndësia që Druidët modern i atribuonin gjuhës dhe kulturës kelte, rreth vitit 2020, ndryshonte në varësi të mjediseve fizike dhe kulturore në të cilat jetonte individi Druidē. [1] Deri në vitin 2020, afërsisht 92% e Druidëve në botë jetonin jashtë Ishujve Britanikë . [1]

Bazuar në të dhënat e regjistrimit të 2011-2013 nga Britania, Kanadaja, Australia, Zelanda e Re dhe Irlanda, dhe të dhënat e Raportit ARIS 2008 nga Shtetet e Bashkuara, popullsia e Druidëve që banonin në kombet anglofone u vlerësua në 59,299. [1] Popullsia aktuale globale e Druidëve ka të ngjarë të tejkalojë ndjeshëm këtë numër, pasi shumë vende me Druidë rezidentë nuk lejojnë ekzistencën e Druidëve brenda instrumenteve të tyre të regjistrimit. [1] Sondazhet e besimit pagan gjithashtu ka të ngjarë të nënvlerësojnë Druidët, pasi vetëm 63% e Druidëve në botë identifikohen me njërën nga kategoritë Pagane ose neopagane. [1] Përveç kësaj, 74% e Druidëve në botë raportojnë se kanë shqetësime të rëndësishme për privatësinë dhe sigurinë, për shkak të diskriminimit dhe persekutimit brenda komuniteteve të tyre lokale, dhe kështu ka të ngjarë të nën-raportohen në të dhënat e regjistrimit që ekzistojnë. [1]

Ndërsa Druidët modern është përhapur me shpejtësi në të gjithë globin, Druidët nuk prozelitizojnë, [3] dhe 74% e Druidëve të botës punojnë në mënyrë aktive për t'i mbajtur praktikat e tyre shpirtërore private. [1]

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Literatura[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Adler, Margot (2006) [1979]. Drawing Down the Moon: Witches, Druids, Goddess-Worshipers and Other Pagans in America (në anglisht) (bot. revised). London: Penguin. ISBN 978-0-14-303819-1.
 • Anczyk, Adam (2015). "Mages of the Isles: Some Remarks on the Esoteric Inspirations in British Druidry". The Polish Journal of the Arts and Culture. 13 (1): 9–22. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Berger, Helen A.; Leach, Evan A.; Shaffer, Leigh S. (2003). Voices from the Pagan Census: A National Survey of Witches and Neo-Pagans in the United States. Columbia, South Carolina: University of South Carolina Press. ISBN 978-1-57003-488-6. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Bowman, Marion (2002), "Contemporary Celtic Spirituality", përmbledhur nga Joanne Pearson (red.), Belief Beyond Boundaries: Wicca, Celtic Spirituality and the New Age, Milton Keynes: Open University, fq. 55–101, ISBN 0-7546-0820-4 {{citation}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Butler, Jenny (2005), "Druidry in Contemporary Ireland", përmbledhur nga Michael F. Strmiska (red.), Modern Paganism in World Cultures, Santa Barbara, California: ABC-CLIO, fq. 87–125, ISBN 978-1-85109-608-4 {{citation}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Clifton, Chas S. (2006). Her Hidden Children: The Rise of Wicca and Paganism in America. Oxford and Lanham: Altamira. ISBN 978-0-7591-0202-6. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Cooper, Michael T. (2009). "The Roles of Nature, Deities, and Ancestors in Constructing Religious Identity in Contemporary Druidry". The Pomegranate: The International Journal of Pagan Studies. 11 (1): 58–73. doi:10.1558/pome.v11i1.58. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Cooper, Michael T. (2009b). "Pathways to Druidry: A Case Study of Ár nDraíocht Féin". Nova Religio: The Journal of Alternative and Emergent Religions. 12 (3): 40–59. doi:10.1525/nr.2009.12.3.40. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Cunliffe, Barry (2010). Druids: A Very Short Introduction. Oxford University Press. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Doyle White, Ethan (2016). "Old Stones, New Rites: Contemporary Pagan Interactions with the Medway Megaliths". Material Religion. 12 (3): 346–372. doi:10.1080/17432200.2016.1192152. S2CID 218836456. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Gieser, Thorsten (2016), "Druids at Wayland's Smithy: Tracing Transformations of the Sentient Body in Ritual", përmbledhur nga Matthias Jung; Michaela Bauks; Andreas Ackermann (red.), Dem Körper Eingeschrieben: Verkörperung Zwischen Leiberleben und Kulturellem Sinn, Springer, fq. 55–72, ISBN 9783658104740 {{citation}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Hale, Amy (2000). ""In the Eye of the Sun": The Relationship between the Cornish Gorseth and Esoteric Druidry". Cornish Studies. 8: 182–196. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Harvey, Graham (2007). Listening People, Speaking Earth: Contemporary Paganism (bot. second). London: Hurst & Company. ISBN 978-1-85065-272-4. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Howell, Francesca Ciancimino (2015), "Bellisama and Aradia: Paganism Re-emerges in Italy", përmbledhur nga Kathryn Rountree (red.), Contemporary Pagan and Native Faith Movements in Europe: Colonialist and Nationalist Impulses, New York and Oxford: Berghahn Books, fq. 261–284, ISBN 978-1-78238-646-9 {{citation}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Hutton, Ronald (2003), "The New Druidry", Witches, Druids, and King Arthur, London and New York: Hambledon and London, fq. 239–258, ISBN 9781852853976 {{citation}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Hutton, Ronald (2009). Blood and Mistletoe: The History of the Druids in Britain. New Haven, Connecticut: Yale University Press. ISBN 978-0-300-14485-7. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Hutton, Ronald (2009b), "Modern Druidry and Earth Mysteries", Time and Mind: The Journal of Archaeology, Consciousness and Culture, 2 (3): 313–332, doi:10.2752/175169609X12464529903137, S2CID 143506407 {{citation}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Letcher, Andy (2004), "Bardism and the Performance of Paganism: Implications for the Performance of Research", përmbledhur nga Jenny Blain; Douglas Ezzy; Graham Harvey (red.), Researching Paganisms, Walnut Creek: AltaMira Press, fq. 15–41, ISBN 978-0759105232 {{citation}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Lewis, James R. (2009), "Celts, Druids and the Invention of Tradition", përmbledhur nga James R. Lewis; Murphy Pizza (red.), Handbook of Contemporary Paganisms, Leiden: Brill, fq. 479–496, ISBN 978-90-04-16373-7 {{citation}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Shallcrass, Philip (2002), "Druidry in the United Kingdom", përmbledhur nga S. Rabinovitch; J. Lewis (red.), The Encyclopedia of Modern Witchcraft and Neo-Paganism, New York: Citadel Press, fq. 82–84, ISBN 978-0-8065-2406-1 {{citation}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • White, Larisa A. (2021). World Druidry: A Globalizing Path of Nature Spirituality. Belmont, California: Larisa A. White. ISBN 978-1-7367792-0-0. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Williams, Emyr; Francis, Leslie J.; Billington, Ursula; Robbins, Mandy (2012). "The Psychological-Type Profile of Practising British Druids Compared with Anglican Churchgoers" (PDF). Mental Health, Religion & Culture. 15 (10): 1065–1075. doi:10.1080/13674676.2012.681483. S2CID 144149706. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ a b c d e f g h i j k l White 2021.
 2. ^ "The Druids". The British Museum. Arkivuar nga origjinali më 23 dhjetor 2012. Marrë më 1 dhjetor 2014. Modern Druids have no direct connection to the Druids of the Iron Age. Many of our popular ideas about the Druids are based on the misunderstandings and misconceptions of scholars 200 years ago. These ideas have been superseded by later study and discoveries. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 3. ^ Doyle White 2016.