Emeritusi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Emeritus (femër: Emerita ) është një titull nderi që i jepet dikujt që del në pension nga një pozicion i dalluar, më së shpeshti një pozicion i fakultetit akademik, por lejohet të vazhdojë të përdorë titulli i mëparshëm, si në "profesor emeritus". [1]

Në disa raste, termi u jepet automatikisht të gjithë personave që dalin në pension në një gradë të caktuar, por në të tjera, ai mbetet një shenjë e shërbimit të dalluar që jepet në mënyrë selektive pas daljes në pension. Përdoret gjithashtu kur një person i dalluar në një profesion del në pension ose dorëzon pozicionin, duke mundësuar që grada e tij e mëparshme të ruhet në titull. Termi emeritus nuk nënkupton domosdoshmërisht se një person ka hequr dorë nga të gjitha detyrat e pozicionit të tij të mëparshëm dhe ai mund të vazhdojë të ushtrojë disa prej tyre.

Në përshkrimet e profesorëve të vdekur emeriti të listuara në universitetet amerikane, titulli emeritus zëvendësohet me një tregues të viteve të emërimit të tyre, [2] me përjashtim të nekrologjive, ku mund të përdoret për të treguar statusin e tyre në momentin e vdekjes. [2]

Etimologjia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Emeritus (paskajorja e latinishtes emerere, që do të thotë "përfundo shërbimin e dikujt") është një përbërje e parashtesës latine e- (variant i ex-) që do të thotë "jashtë, nga" dhe merere (burimi i "meritës") që do të thotë "të shërbesh, të fitosh". Fjala dëshmohet që në fillim të shekullit të 17-të me kuptimin "të kesh shërbyer në kohën e dikujt, duke bërë shërbim të mjaftueshëm". Ekuivalenti femëror latin, emerita ( /ɪ ˈ m ɛr ɪ t ə / ), përdoret gjithashtu ndonjëherë, megjithëse në anglisht fjala emeritus shpesh nuk shënohet për gjininë. [3]

Në akademi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në Shtetet e Bashkuara dhe vende të tjera, një profesori i rregullt me detyrë që del në pension nga një institucion arsimor në gjendje të mirë mund t'i jepet titulli " profesor emeritus ". [4] Titulli " profesor emerita " përdoret ndonjëherë për gratë. Në shumicën e sistemeve dhe institucioneve, grada u jepet të gjithë pedagogëve që kanë dalë në pension në gjendje të mirë, ndërsa në të tjerat duhet një akt apo votë e veçantë. Profesorët emeriti, në varësi të rrethanave lokale, mund të ruajnë hapësirën e zyrës ose privilegje të tjera. Mbiemri mund të vendoset përpara ose pas titullit, p.sh., "profesor emeritus" ose "profesor emeritus".

Përdorime të tjera[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kur një peshkop dioqezan ose peshkop ndihmës del në pension, fjala emeritus i shtohet titullit të tyre të mëparshëm, dmth, "Arqipeshkvi Emeritus i . . ." . Termi "Peshkopi Emeritus" i një selie të caktuar mund të zbatohet për disa njerëz, nëse i pari jeton mjaftueshëm. Titulli iu aplikua peshkopit të Romës, Papa Emeritus Benedikti XVI, në daljen e tij në pension. Në Komunitetin e Krishtit, statusi i emeritusit u jepet herë pas here zyrtarëve të lartë pas daljes në pension. Në judaizëm, emeritus është shpesh një titull që u jepet rabinëve me shërbim të gjatë të sinagogave ose institucioneve të tjera hebraike. Në disa raste, titulli u jepet edhe chazzans . Rabbi Emeritus ose Cantor Emeritus është kryesisht një titull nderi.

Që nga viti 2001, titulli i nderit president pro tempore emeritus i është dhënë një senatori të partisë së pakicës, i cili ka shërbyer më parë si president pro tempore i Senatit të Shteteve të Bashkuara .

Përdoret gjithashtu në biznese dhe organizata jofitimprurëse për të treguar statusin e përhershëm të themeluesit të një organizate ose individëve që kanë dhënë kontribute të rëndësishme për institucionin.

Pas vendimit të saj për t'u tërhequr nga udhëheqja demokrate, Komiteti Drejtues dhe Politik i Dhomës së Përfaqësuesve votoi për t'i dhënë Nancy Pelosit titullin e "kryetarit të emëruar" në njohje të shërbimit të saj si Kryetare e Dhomës . [5]

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ "emeritus | adjective", Merriam-Webster, 2019. Retrieved 2019-12-07.
  2. ^ a b The Protocol School of Washington, "Emeritus | Emerita"
  3. ^ Harper, Douglas. "emeritus". Online Etymology Dictionary. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  4. ^ "Descriptions: Professors Emeriti, Research Professor". FAS Appointment and Promotion Handbook. Marrë më 2022-10-13. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  5. ^ Alvord, Kyle (30 nëntor 2022). "House Democrats Give Outgoing Speaker Nancy Pelosi a New Title to Honor Her 20 Years of Leadership". People Magazine. People Magazine. Marrë më 30 nëntor 2022. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)