Enver Hoxhaj

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Enver Hoxhaj
Kryetari i Partisë Demokratike të Kosovës
në detyrë
Titullar
Në detyrë
5 nëntor 2020
Paraprirë ngaKadri Veseli
Zëvendës Kryeministër i Kosovës
Në detyrë
7 shtator 2017 – 26 dhjetor 2019
KryeministriRamush Haradinaj
Paraprirë ngaRamiz Kelmendi
Pasuar ngaHaki Abazi
Ministër i Punëve të Jashtme
Në detyrë
5 qershor 2016 – 10 gusht 2017
KryeministriIsa Mustafa
Paraprirë ngaHashim Thaçi
Pasuar ngaBehgjet Pacolli
Në detyrë
22 shkurt 2011 – 12 dhjetor 2014
KryeministriHashim Thaçi
Paraprirë ngaVlora Çitaku (në deyrë)
Pasuar ngaHashim Thaçi
Të dhëna vetjake
U lind më13 janar 1969
Suva Reka, RS Serbia, RSF Jugosllavia
(tani Kosovë)
Partia politikePartia Demokratike e Kosovës
ShkollimiUniversiteti i Prishtinës

Enver Hoxhaj (lindi më 13 janar 1969) është një politikan kosovar. Ai shërbeu si Ministër i Punëve e Jashtme dhe nënkryetar i Partisë Demokratike të Kosovës.

Enver Hoxhaj që nga vitit, ai është Professor i Asocuar në Departmentin e Shkencave Politike të Universitetit të Prishtinës. Nga vitit 2003 deri në vitin 2004 ai ka qenë bashkëpuntor shkencor në London School of Economics, pranë Qendrës për Studimin e Qeverisjes Globale. Publikimet e tij përfshijnë studime dhe artikuj mbi konfliktin etnik, kombin e nacionalizimin, intervenimin dhe qeverisjen ndërkombëtare të botuara në revista dhe botime perëndimore në gjuhën angleze dhe gjermane.

Me 22 shkurt 2011 z. Enver Hoxhaj u zgjodh ministër i Punëve të Jashtme të Republikës së Kosovës.Gjatë procesit negociator (2005 – 2007), të udhëhequr nga i dërguari i Posaçëm i OKB-së, Presidenti Martti Ahtisaari, z. Enver Hoxhaj ishte pjesë e delegacionit kosovarë në të gjitha takimet. Dokumenti i Ahtisaarit rezultoi me propozimin gjithëpërfshirës për pavarësinë e Kosovës.

Si Kryetar i Komisionit për Arsim, Kulturë e Rini në Kuvendin e Kosovës, ai ka paraqitur zërin më të fuqishëm për çështje të arsimit, rinisë dhe të modernizimit të Kosovës.

Me 9 janar 2008, z. Enver Hoxhaj zgjidhet ministër i Arsimit Shkencës dhe Teknologjisë.

z. Enver Hoxhaj diplomoi në vitin 1993 në Universitetin e Prishtinë - Dega e Historisë. Studimet e rregullta pasuniversitare i ka vazhduar në Universitetin e Vjenës Geisteswissenschaftliche Fakultät, duke ndjekur ligjërata në drejtimet e shkencave të historisë dhe politikes. Pas hulumtimeve të gjata nga viti 1994-2000 në Universitetin e Vjenës, Berlinit, Mynihut,Romës, Bolonjës, Firences dhe Parisit, mbrojti me sukses temën e doktoraturës. Gjatë qëndrimit të tij në Austri, ka qenë bashkëpunëtor shkencor i Universitetit të Vjenës dhe udhëheqës i ekipit hulumtues për Ballkanin në Ludwig Boltzmann Institut für Menschenrechte (1996-2000).

Gjatë viteve 2003-2004 ka qenë bashkëpunëtor shkencor (fellow) në London School of Economics –Center for Study of the Global Governance. Ai ka botuar punime shkencore në gjuhën angleze, gjermane dhe shqipe për çështje të etnicitetit, nacionalizmit, identitetit dhe të konflikteve etnike. Gjithashtu ka mbajtur ligjërata të ndryshme në shumë universitete të botës, si në University of Oxford, University College of London, Johns Hopkins University, Columbia University etj.

Nga viti 2006 është zgjedhur Profesor i Asocuar në Departamentin e Shkencave Politike të Fakultetit Filozofik në Universitetin e Prishtinës. Flet dhe shkruan rrjedhshëm gjuhën angleze, gjermane dhe serbo-kroatishte.

Jeton në Prishtinë, me gruan Remzie, djalin Liri dhe vajzën Lea.

Botime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • Ngritja e një shteti : politika e jashtme e Kosovës - 2016-2018