Jump to content

Eparkia e Mileshevës

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Eparkia e Mileshevës
Manastiri i Mileshevës, Prijepolje
Location
TerritoriSerbia Jugperëndimore dhe
Plevla, Mali i Zi
SeliaPrijepolje, Serbia
Information
DenominationKisha Ortodokse Lindore
Kisha sui iurisKisha Ortodokse Serbe
Themelimi1219 (rinovuar më 1992)
KatedraljaKatedralja e Shën Bazilit të Ostrogut Mrekullibërësit, Prijepolje
GjuhaSllavishte kishtare
Serbisht
Current leadership
PeshkopiAtanasije (Rakita)
Map
Faqja zyrtare

Eparkia e Mileshevës është një nga eparkitë e Kishës Ortodokse Serbe, dhe e ka selinë në Prijepolje, në manastirin e Mileshevës.

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Themelimi i Eparkisë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Eparkia është e vendosur në luginën e Limit (lum) dhe është hedhur në themelet e manastirit të Mileshevas, i themeluar në gjysmën e parë të shekullit të 13-të. Eparkia e ka ndryshuar shpesh emrin, por ai gjithmonë ka pasur një seli në manastirin e Mileshevës. Për themelimin e Mitropolisë së Mileshevës dihet shumë pak. Në një shërbim të Shën Savës quhet "Arqipeshkvia e Lavdishme". Një peshkop Mitropolit i Mileshevës, emri i të cilit nuk dihet, kurorëzoi banin Tvërtko I të Bosnjës si mbret serb dhe mbret boshnjak më 1377. Peshkopi i parë Mitropolit i Mileshevës, emri i të cilit është i njohur është Davidi. Ai ishte “bashkëpunëtor i ngushtë i Herceg Stjepan Vukçiq Kosaçës dhe djemve të tij. “Kur Herceg Stjepan Vukçiq Kosaça, ishte duke hartuar një testament, Mitropoliti i Mileshevës David, shkroi dhe ishte dëshmitar gjatë nënshkrimit të të njëjtit.

Pas Mitropolitit David (Mitropolit të Mileshevës), dhe me shumë mundësi nën ndikimin e lidhjes së Mitropolit me hapësirën dhe sundimtarët e Hercegovinës, hierarkët e Mileshevës marrin titullin Mitropoliti i Hercegovinës dhe Mileshevës. Gjatë tre shekujve të ardhshëm Mitropoliti dhe Eparkia banojnë në manastirin e Mileshevës.

Rivënia e Eparkisë së Mileshevës[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shtysa e parë për themelimin e Eparkisë ishte zgjatja e titullit Episkop Budimlja Peshkopi Budimlje-Polimski. Kjo ndodhi pas Luftës së Dytë Botërore dhe zgjati vetëm një dekadë. Më në fund, Eparkia e Mileshevës pjesës perëndimore të Rashkës, Polimlja e Mesme dhe Potarja formoi vitin 1992, dhe që atëherë qendra e saj, Manastiri i Mileshevës, në këmbë peshkopëve Georgije Gjokiq, Vasilije Veinoviq dhe Filaret Miqeviq. Që nga viti 2017, peshkop i eparkisë është Atanasije Rakita.

Manastiret[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Manastiret në Serbi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Manastiri i Trinisë së Shenjtë
Manastiri i Kumanicës
 • Milesheva, selia
 • Banja
 • Davidovica
 • Kumanica
 • Dubnica
 • Janja
 • Bistrica
 • Mazhiqi
 • Seljani

Manastiret në Mal të Zi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Trinia e Shenjtë
 • Dovolja
 • Gjurgjeviqa Tara
 • Duboçicë

Peshkopët e Mileshevës[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Georgije (Gjokiq) (1992-1994, administrator)
 • Vasilije (Veinoviq) (1994-1997)
 • Filaret (Miçeviq) (1999-2015)
 • Joanikije (Miqoviq) (2015-2017, administrator)
 • Atanasije (Rakita) (që nga viti 2017)