Fëmijëria e Ivanit

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Fëmijëria e Ivanit
Arkivi i filmit
[[Figura:
Skeda:A scene from Ivan's Childhood 1962 (low resolution) (Skenë nga filmi Fëmijëria e Ivanit 1962).png
A scene from Ivan's Childhood 1962 (low resolution) (Skenë nga filmi Fëmijëria e Ivanit 1962)
|280px]]
Titulli shqip Fëmijëria e Ivanit
Origjinali Иваново детство
Vendi i prodhimit Bashkimi Sovjetik
Viti i prodhimit 1962
Gjuha origjinale Rusisht
Ekipi realizues
Regjia Andrej Tarkovski
Prodhuesi i filmit: {{{Producenti}}}
Aktorë kryesorë
{{{Aktori1}}}


Fëmijëria e Ivanit është një film i realizuar në 1962 nga Andrej Tarkovski duke qënë filmi i parë i metrazhit të gjatë të Tarkovskit. Filmi u prezantua në Festivalin e Filmit të Venecias dhe fitoi Luanin e Artë për filmin më të mirë ex aequo (po në atë nivel) me Family ChronicleValerio Zurlini. Filmi tregon historinë e një fëmije i cili merr pjesë në Luftën e Dytë Botërore. Historia alternon realizmin e papërpunuar të luftës me digresione të vazhdueshme ëndërrore, në një atmosferë shumë sugjestionuese që nuk ka asnjë lidhje me skenën bashkëkohore të kinemasë Sovjetike. Figura "Tarkovsky" shpërthen papritur.