Fëmijët e rrugës

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Gavroche, një personazh imagjinar në romanin historik Les Misérables nga Victor Hugo, është frymëzuar nga fëmijët e rrugës që ekzistonin ende në vendet perëndimore në shekullin e 19-të.
Grup multietnik i "gaminave të rrugës" në Kostandinopojë, 1921

Fëmijët e rrugës është shprehje me të cilën zakonisht nënkuptohen fëmijët e varfër, të pastrehë ose të braktisur që jetojnë në rrugët e një qyteti, qyteze ose fshati. Ky lloj përkufizimi i fëmijëve të rrugës është i kontestuar, por megjithatë shumë praktikues dhe politikëbërës e përdorin konceptin e UNICEF-it për djemtë dhe vajzat, të moshës nën 18 vjeç, për të cilët "rruga" (duke përfshirë banesat e pabanuara, të braktusura dhe djerrinat) është bërë shtëpi dhe/ose burimi i tyre i vetëm i mjeteve të jetesës dhe të cilët janë të mbrojtur ose të mbikëqyrur në mënyrë të pamjaftueshme. [1]

Përmbledhje[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lidhur me emërtimin e vajzave të kësaj kategorie, pra vajzave të rrugës nganjëherë përdoret termi gamines, [2] një term që përdoret gjithashtu për fëmijët kolumbianë të rrugës të të dy gjinive. [3] [4] [5]

Disa fëmijë të rrugës, veçanërisht në vendet më të zhvilluara, janë pjesë e një nënkategorie të quajtur fëmijë të flakur, që përbëhet nga fëmijë që janë detyruar të largohen nga shtëpia. Fëmijët e braktisur kanë më shumë gjasa të vijnë nga shtëpitë me një prind. [6] Fëmijët e rrugës shpesh janë subjekt i abuzimit, neglizhencës, shfrytëzimit ose, në raste ekstreme, vrasjeve nga "skuadrat e pastrimit" që janë punësuar nga bizneset lokale ose policia. [7]

Fëmijët e rrugës mund të gjenden në një shumicë të madhe të qyteteve të famshme të botës, me fenomenin më të përhapur në qendrat urbane me popullsi të dendur të rajoneve në zhvillim ose ekonomikisht të paqëndrueshme, si vendet në Afrikë, Amerikën e Jugut, Evropën Lindore dhe Azinë Juglindore . [8]

Në vitin 1848, Lord Ashley iu referua më shumë se 30,000 "fëmijëve të zhveshur, të ndyrë, të paligjshëm dhe të shkretë" në dhe rreth Londrës, MB. [9] Midis shumë romaneve angleze që i paraqesin ato si një problem humanitar janë Lutja e Parë e Xhesikës nga Sarah Smith (1867) dhe Georgina Castle Smith ' Asgjë për askënd ' (1872). [10]

Deri në vitin 1922, kishte të paktën shtatë milionë fëmijë të pastrehë në Republikën Socialiste Federative Sovjetike Ruse për shkak të shkatërrimit nga Lufta e Parë Botërore dhe Lufta Civile Ruse . [11] Fëmijët e braktisur krijuan banda, krijuan argot e tyre dhe merreshin me vjedhje të vogla dhe prostitucion. [12]

Fëmijët gjithashtu mund të përfundojnë në rrugë për shkak të faktorëve fetarë. Për shembull, disa fëmijë në pjesët e largëta veriore të Nigerisë (të referuar si almajiris) detyrohen të lënë shtëpitë e tyre për t'u futur nën një mallam (mësues fetar islam).

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Literatura[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Ansell, Nicola (2005). Children, Youth, and Development. Routledge perspectives on development (në anglisht). Psychology Press. ISBN 9780415287692.
 • Ball, Alan M. (1994). And Now My Soul is Hardened: Abandoned Children in Soviet Russia, 1918-1930 (në anglisht). University of California Press. ISBN 978-0-520-20694-6.
 • Boswell, John (1988). The Kindness of Strangers: the Abandonment of Children in Western Europe from Late Antiquity to the Renaissance (në anglisht). Chicago, IL: University of Chicago Press. ISBN 9780226067124.
 • Brown, B. Bradford; Larson, Reed W.; Saraswathi, T. S., red. (2002). The World's Youth: Adolescence in Eight Regions of the Globe (në anglisht). Cambridge University Press. doi:10.1017/CBO9780511613814.005. ISBN 9780521809108.
 • Cottrell-Boyce, Joe (2010). "The role of solvents in the lives of Kenyan street children: an ethnographic perspective" (Portable Document Format). African Journal of Drug & Alcohol Studies (në anglisht). 9 (2): 93–102. doi:10.4314/ajdas.v9i2.64142.
 • Ennew, Judith; Milne, Brian (1990). The Next Generation: Lives of Third World Children (në anglisht). Philadelphia, PA: New Society.
 • Flowers, R. Barri (2010). Street Kids: the Lives of Runaway and Thrownaway Teens (në anglisht). Jefferson, NC: McFarland. ISBN 9780786456635.
 • Green, Duncan (1998). Hidden Lives: Voices of Children in Latin America and the Caribbean (në anglisht). London: Bloomsbury. ISBN 9780304336883.
 • Hecht, Thomas (1998). At Home in the Street: Street Children of Northeast Brazil (në anglisht). Cambridge University Press. ISBN 9780521598699.
 • Kirk, Robin (1994). "Bogotá". përmbledhur nga Cynthia Arnson (red.). Generation Under Fire: Children and Violence in Colombia (në anglisht). Human Rights Watch. ISBN 9781564321442.
 • Naterer, Andrej; Lavrič, Miran (2016). "Using Social Indicators in Assessing Factors and Numbers of Street Children in the World". Child Indicators Research (në anglisht). 9 (1): 21–37. doi:10.1007/s12187-015-9306-6.
 • Scanlon, Thomas J.; Tomkins, Andrew; Lynch, Margaret A.; Scanlon, Francesca (1998). "Street children in Latin America". British Medical Journal (në anglisht). 316 (7144): 1596–1600. doi:10.1136/bmj.316.7144.1596. PMC 1113205. PMID 9596604.
 • Verma, Suman; Saraswathi, T. S. (2002). "Adolescence in India: street urchins or Silicon Valley millionaires?". përmbledhur nga B. Bradford Brown; Reed W. Larson; T. S. Saraswathi (red.). The World's Youth: Adolescence in Eight Regions of the Globe (në anglisht). Cambridge University Press. fq. 105–140. doi:10.1017/CBO9780511613814.005. ISBN 9780521809108.

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ Sarah Thomas de Benitez (23 shkurt 2009). "State of the World's Street Children: Violence Report". SlideShare (në anglisht). SlideShare Inc. Marrë më 30 nëntor 2012.
 2. ^ "Gamine | Define Gamine at Dictionary.com" (në anglisht). Reference.com. Marrë më 5 tetor 2014. noun 1. a neglected girl who is left to run about the streets. [...]
 3. ^ Kirk (1994)
 4. ^ "Street Children in Colombia" (në anglisht). SOS Children's Villages. Arkivuar nga origjinali më 6 tetor 2014. Marrë më 2 tetor 2014.
 5. ^ "Alcohol Use Disorders in Homeless Populations" (PDF) (në anglisht). National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism. 23 gusht 2004. fq. 9. Marrë më 2 tetor 2014.
 6. ^ Flowers (2010)
 7. ^ Berezina, Evgenia (1997). "Victimization and Abuse of Street Children Worldwide" (PDF). Youth Advocate Program International Resource Paper. Yapi. Marrë më 30 nëntor 2012.
 8. ^ "UNICEF - Press centre - British Airways staff visit street children centres in Cairo". www.unicef.org. Arkivuar nga origjinali më 3 mars 2016. Marrë më 5 shkurt 2008.
 9. ^ Laura Del Col (1988). "The Life of the Industrial Worker in Ninteenth-Century England". The Victorian Web. The Victorian Web/West Virginia University. Marrë më 30 nëntor 2012.
 10. ^ Charlotte Mitchell: Smith, Georgina Castle... Oxford Dictionary of National Biography (Oxford, UK: OUP, 2004) Retrieved 3 April 2018.
 11. ^ Ball (1994)
 12. ^ Lewis Siegelbaum (2012). "1921: Homeless Children". Seventeen Moments in Soviet History. James von Geldern and Lewis Siegelbaum. Arkivuar nga origjinali më 18 qershor 2013. Marrë më 30 nëntor 2012.