Faik Kurti

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Faik Xhemal Kurti u lind më 15 janar 1936 nga një familje me tradita patriotikeRadovesh, Dibër. Gjyshi i tij, Elez Koçi, ngriti flamurin në 1916 duke shpallur pavarësinë nga pushtuesit bullgarë. Për këtë akt fisnik ai ishte i ndjekur dhe dënuar me vdekje nga forcat bullgare në 4 mars të 1916. Shkolla e mesme në Ostren është emëruar pas tij. Familja e tij u zhvendos në Tiranë deri kur ai ishte 8 vjeç. Pas mbarimit të shkollës 7 vjeçare dhe të mesme në vitin 1957 ai u rekrutua në Ushtrinë Shqiptare. Pas kësaj ai filloi punën tek Ansambli i Këngëve dhe Valleve Popullore.

Në këtë institucion pati një karriere të suksesshme duke marrë pjesë në shumë turne brenda dhe jashtë Republikës së Shqipërisë si Kosovë, Greqi, Maqedoni, Serbi, Kroaci, Slloveni, Rumani, Bullgari, Hungari, Turqi, Egjipt, Kine, etj. Por duke qenë pjesë e qarqeve intelektuale artistike ai nuk mundi ti shpëtojë "luftës së klasave", pjesë e propagandës komuniste. Persekutimi jo vetëm në sfondin politik por social filloi së shpejti. Si rezultat, ai u hoq nga Ansambli, një institucion shumë prestigjioz artistike.

Faik Kurti duke kërcyer Vallen e Peshkopisë mes mjeshtrave të valles Shqiptare, Besim Zekthi e Besim Jazexhiu(i dyti majtas)

Ai kurrë nuk u dekurajuar nga kjo, ai së shpejti filloi të punojë në Ansamblin e Ushtrisë Kombëtare deri në moshën 50 vjeç, në pension në vitin 1988. Për një periudhë prej më shumë se 30 vjet si një valle profesionale dhe koreografi, ai ka kontribuar në përparimin dhe ruajtjen e vallet tradicionale shqiptare dhe koreografi.

Gjatë karrieres së tij, ka punuar përkrah mjeshtrave: Panajot Kanaçi, Besim Zekthi, Engjell Tërshana, Liljana Cingu, Besim Jazexhiu, Gëzim Kaçeli, etj.
Duke qenë jo vetëm një balerin i talentuar, por edhe një koreograf me shumë përvojë, profesor dhe edukator për të gjeneratave të reja që kryhen në traditën e vallet tradicionale shqiptare dhe të folklorit.

Ai mësoi mësimet në koreografi dhe stilin e valle në disa institucione dhe Folklorik Kombëtar eci me galop me ansamble të ndryshme nga i gjithë vendi. Si dhe një balerin tradicionale ashtu dhe balerin klasik, ai merr pjesë në disa balete të njohura shqiptare, të tilla si: "Halili dhe Hajria", "Detashmenti i kuq", etj.

Valle Malesore (i pari majtas)

Përveç nga koreografia, ai ishte shumë i apasionuar pas muzikës si. Ai ishte një interpretues i talentuar i shumë instrumenteve. Pas daljes ne pension dha kontributin e tij, duke dhënë mësim në “Shtepine e Pionerit” si dhe Shkollen e BaletitTiranë.

Emigroi në Altena, Gjermani nga viti 1992-1996. Por ngjarjet e trazirat e 1997, shkaktuan transferimin e tij në FenixSHBA.Për disa vjet, ai ishte i sëmurë rëndë duke rezultuar në vdekjen e tij të parakohshme. Ai u varros në Tiranë më 9 maj 2006, duke lënë familjen e tij në dhimbje të thellë dhe pikëllimin bashkë me të afërmit e tij dhe miqtë, kolegët.

Faik Kurti (i fundit djathtas) ne Vallen e Dropullit.