Jump to content

Ansambli i Këngëve dhe Valleve Popullore

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Ansambli Popullor
Ansambli i Këngëve e Valleve Popullore
Formuar më1957
LlojiAnsambël profesionist
VendndodhjaTirana, Shqipëri
Drejtor artistik
Sokol Marsi
Organizata amë
Teatri Kombëtar i Operas, Baletit dhe Ansamblit Popullor

Ansambli i Këngëve e Valleve Popullore (AKVP), sot Ansambli Popullor, është krijuar në vitin 1957 si ansambël profesionist, dhe sot është pjesë e Teatrit Kombëtar të Operas, Baletit dhe Ansamblit Popullor.[1] Ky Ansambël përbëhet nga solistët këngëtarë, orkestrina, grupi i valleve dhe kori. Qëllimi i AKVP-së është në përpunimin, zhvillimin dhe përhapjen e thesarit folklorik të Shqipërisë. Këtu përfshihen pasuritë e mëdha folklorike vokale, instrumentale, koreografike dhe kostumografike, që variojnë nga zona në zonë, duke krijuar një koloritet motivesh.

Folklori shqiptar shquhet për origjinalitetin, lashtësine dhe shumëllojshmërinë e gjinive artistike. Zonat e shumta etnografike kanë veçantitë e veta në këngët, vallet, kostumet, ritet e zakonet. Mbështetja e AKVP-së tek kjo pasuri burimore dhe ekspeditat e ndryshme të zhvilluara në të gjitha zonat kanë bërë që AKVP-ja të jetë jo vetëm krenaria e kulturës tradicionale shqiptare, por edhe të mahnise me vlerat e tij studiues e folkloristë nga e gjithë bota. AKVP-ja prej dekadash është kthyer në një laborator për përpunimin dhe intepretimin me kërkesa mjaft të larta artistike të thesarit të madh burimor folklorik duke bërë të mundur transmetimin e tij brez mbas brezi. AKVP-ja ka mbledhur artistët më të talentuar në këtë drejtim, që të pasqyrojë sa më denjësisht kulturën shqiptare brenda dhe jashtë vendit. Në jetën e tij artistike, AKVP-ja ka rreth 100 premiera, me repertor të zgjedhur.

Në harkun kohor prej 50 vjetvsh, ka rreth 10,000 shfaqje të dhëna në të gjitha skenat e Shqipërise. Në repertorin e tij janë mbi 100 valle me motive nga të gjitha trevat shqiptare, me tematikë të larmishme e koreografi të spikatur. Repertori muzikor ka luajtur një rol të fuqishem dhe mjaft të sukseshëm në jetën e Ansamblit. Vlera të mëdha artistike ka orkestra me instrumentistë nga më të zgjedhurit. Këngetarët interpretues kanë qenë dhe janë krenaria e vokalit shqiptar. Edhe kori me përpunimet dhe harmonizimet e këngëve burimore dhe të krijuara, ka dhënë një kontribut shumë të vlefshëm si pjesë e domosdoshme dhe e rëndësishme e Ansamblit.

Personalitetet më të shquara të Ansamblit kanë qenë udhëheqësit artistikë Çesk Zadeja (AP*) e Tish Daija (AP), koreografet Gëzim Kaceli (AM**) e Panajot Kanaçi (AP), drejtuesi i orkestres Agim Krajka (AM e Mjeshter i Madh), dirigjenti i korit Xhemal Laci (AM), solistët Vaçe Zela (AP), Ibrahim Tukiqi (Am e AP), Fitnete Rexha (AP), Luçie Miloti (AM dhe Mjeshtër i Madh), Merita Halili, valltarët Besim Zekthi (AM e Mjeshter i Madh), Lili Cingu (AM), Rexhep Çeliku (Mjeshtër i Madh)

Personalitete të tjerë: Aleksander Peçi, Milto Vako, Ermir Dizdari, Besim Petrela, Besim Jazexhiu (Udhëheqës Artistikë), Besim Zekthi, Agron Aliaj, Besim Jazexhiu (Koreografë) Astrit Dalipi, Agim Krajka, Agim Kola, Edmond Xhani, Vladimir Hasimi (Drejtues të Orkestrës), Qerim Xhihani, Frederik Banda (Solist te Orkestres), Milto Vako (Dirigjent Kori), Sali Brari, Naile Hoxha, Hysni Zela, Zeliha Sina, Valdete Hoxha, Sabahet Vishnja (Solistë Këngetarë), Mediha Lubonja, Besim Jazexhiu, Bashkim Braho, Faik Kurti, Lili Këlliçi, Veronika Mano, Lefta Mullisi, Pëllumb Memisharaj, Fuat Hyseneshi, Brikena Kurti, Genc Kastrati (Valltarë)

Aktivitetet ndërkombetare: 1963: Algjeri, Marok 1966: Kine 1969: Turqi 1970: Francë 1974: Turqi, Kinë, Vietnam, Rumani 1976: Suedi, Norvegji 1977: Greqi 1978: Itali, Greqi 1979: Turqi, Greqi 1981: Turqi, Greqi, Francë, Austri, Tunizi 1983: Gjermani, Egjipt 1984: Zvicër 1985: Turqi, Itali, 1987: Turqi 1988: Itali 1989: Suedi, Norvegji, Finlandë, Danimarkë 1992: Australi, Maqedoni, Libi, Turqi 1993: Francë, Itali 1994: Amerikë, Kanada, Kroaci 1995: Belgjikë, Francë, Gjermani 1996: Kanada 1997: Greqi 1998: Greqi, Itali, Spanjë, Portugali 1999: Francë, Itali, Zvicer Çmimet e medaljet: 1. Gjerdani i Arte (Dijon, France-1970)

  • AP-Artist i Popullit
    • AM-Artist i Merituar

Udhëheqës artistikë: Çesk Zadeja Tish Daija Aleksander Peçi Ermir Dizdari Besim Petrela Besim Jazexhiu Gerti Druga Sokol Marsi

Valltarë të AKVP[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Këngëtarë të AKVP[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Koreografë të AKVP[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Drejtues të orkestrës: Agim Krajka Astrit Dalipi Agim Kola Edmond Xhani Vladimir Hasimi

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ "60 vjet Ansambli Popullor". TKOBAP. Marrë më 2022-08-02.{{cite web}}: Mirëmbajtja CS1: Gjendja e adresës (lidhja)

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]