Jump to content

Feja në Portugali

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Feja mbizotëruese në Portugali është krishterimi, kryesisht katolicizmi romak. Portugalia nuk ka fe zyrtare, megjithëse në të kaluarën, Kisha KatolikePortugali ishte feja shtetërore. Sipas regjistrimit të vitit 2011, 81% e popullsisë së Portugalisë është katolike, megjithëse në vitin 2001 vetëm rreth 19% ndoqën meshën dhe morën sakramentet rregullisht, ndërsa një numër më i madh dëshirojnë t'i pagëzojnë fëmijët e tyre, të martohen në një kishë. Portugalia është një nga vendet më fetare në Evropë, shumica e portugezëve besojnë me siguri në ekzistencën e Zotit dhe feja është e rëndësishme në jetën e tyre. Sipas Qendrës Kërkimore Pew Portugalia është vendi i 9-të më fetar nga 34 vende evropiane, 40% e katolikëve portugez luten çdo ditë, dhe 36% thonë se feja është shumë e rëndësishme në jetën e tyre.

:
:
:
:
:
:
:
:
:

Feja në Portugali [1]

  Katolik (81.00%)
  Protestant (0.84%)
  Ortodoks (0.63%)
  Islami (0.23%)
  Jehudi (0.03%)
  Të tjerë (0.32%)
  Të pafe (6.84%)
  Të padeklaruarë (8.29%)
ManastirLisbonë

Islami[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Portugalia është një vend me pakicë të vogël mysliman. Megjithatë, Islami dikur ishte një fe kryesore në territorin e Portugalisë moderne, duke filluar me pushtimin umajad të Gadishullit Iberik. Sot, për shkak të natyrës laike të kushtetutës portugeze, muslimanët janë të lirë ta praktikojnë fenë e tyre dhe të ndërtojnë vende kulti në vend. Sipas regjistrimit të vitit 1991 të regjistruar nga Instituto Nacional de Estatística (Instituti Kombëtar Statistikor i Portugalisë), kishte 9,134 myslimanëPortugali, rreth 0,1% e popullsisë së përgjithshme. Popullsia myslimane në vitin 2019 ishte afërsisht 65,000 njerëz.

Të tjera[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

https://web.archive.org/web/20020711232529/http://www.ecclesia.pt/rpd/totais.htm https://web.archive.org/web/20070929083103/http://www.ateismo.net/diario/2007/01/portugal-est-mais-secularizado-do-que.php

  1. ^ "Census - Final results : Portugal - 2011". Statistics Portugal. Marrë më 2022-09-02. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!) — PDF, page 530