Jump to content

Figurina

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Hyjnesha në fron

Fifurina si shprehje është një formë e zvogëluar e fjalës figurë që zakonisht paraqet ose statujë ose është një skulpturë e vogël tredimensionale që përfaqëson një njeri, hyjni ose kafshë, ose, në praktikë, një çift ose grup të vogël prej tyre.

Përmbledhje[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Figurinat janë punuar nga materiale të ndryshme, duke filluar nga argjila, metali, druri, qelqi, dhe sot figurinat plastike ose rrëshire. Figurinat qeramike jo prej porcelani quhen terrakota në kontekstet historike.

Figurat me pjesë të lëvizshme, që lejojnë pozimin e gjymtyrëve, ka më shumë të ngjarë të quhen kukulla, manekine ose figura aksioni ; ose robotë ose automatikë, nëse mund të lëvizin vetë. Figurinat dhe miniaturat përdoren ndonjëherë në lojërat e tavolinës, të tilla si shahu dhe lojërat me role në tavolinë.

Dallimi kryesor midis një figurine dhe një statuje është madhësia. Nuk ka asnjë kufi të dakorduar, por zakonisht objektet quhen "figurina" deri në një lartësi ndoshta 2 feet (61 cm), megjithëse shumica e llojeve janë më pak se 1 foot (30 cm) e lartë.

Figurinat parahistorike evropiane të grave, disa duken shtatzëna, quhen figurina të Venusit, për shkak të lidhjes së tyre të supozuar me fertilitetin. Dy shembujt më të vjetër të njohur janë prej guri, janë gjetur në Afrikë dhe Azi dhe janë disa qindra mijëra vjet të vjetra. Shumë prej tyre të punuara prej balte të pjekur janë gjetur në Evropë që datojnë në 25-30,000 para Krishtit dhe janë qeramikat më të vjetra të njohura deri më tani.

Figurinat olmeke në gurë gjysmë të çmuar dhe qeramikë patën një ndikim të gjerë në të gjithë Mesoamerikën rreth 1000–500 pes, dhe me sa duket zakonisht mbaheshin nëpër shtëpi.

Këto figurina të hershme janë ndër shenjat e para të kulturës njerëzore. Nuk mund të dihet në disa raste se si janë përdorur. Ata ndoshta kishin rëndësi fetare ose ceremoniale dhe mund të jenë përdorur në shumë lloje ritualesh. Shumë janë gjetur në varrime. Disa mund të jenë veshur si bizhuteri ose që synojnë të argëtojnë fëmijët.

Galeria[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Literatura[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Massimo Alberini Figurines historiques et Soldats de collection, Éditions Grange Batelière - collection Documentaires Alpha, 1972.
 • Christian Blondieau Soldats de plomb - Figurines civiles : Collection C.B.G. Mignot Arkivuar 26 qershor 2022 tek Wayback Machine, Le Képi rouge, 1993.
 • Peter Blum, Les Figurines militaires, éditions des Deux coqs d'or - collection Librairie de l'amateur, 1965.
 • Dominique Breffort et Jean-Louis Viau, L'art de la Figurine, Histoire et Collections, 1995.
 • Jean Bernard Doublet et Jean-Michel Tisné Les Figurines en plomb creux, Collectis, 2009 (tome 1) et 2010 (tome 2) (Bilingue FR/EN).
 • Henry Harris, Soldats de plomb et figurines, Hachette - collection Plaisir des images, 1963.
 • Curt F. Kollbrunner Figurines d'étain, Soldats de collection, L'Office du Livre, Éditions Vilo, 1979.
 • Jean Nicollier, Soldats de collection, figurines de rêve, Bibliothèque des arts 1967.
 • Alain Thomas, Jerry Meimoun et Philippe Guillot Starlux, historique du géant français de la figurine, 2009.
 • Jean-Michel Tisné, Les Figurines Quiralu. Plats et Ronde-bosses.
 • Juan Martin Garcia Spanish Plastic Toy Soldiers Reamsa Arkivuar 1 janar 2017 tek Wayback Machine, édition 2017ISBN 978-8461777716
 • Douglass W. Bailey, Prehistoric Figurines: Representation and Corporeality in the Neolithic, Routledge 2005 ISBN 0415331528 (version téléchargeable PDF Arkivuar 23 mars 2010 tek Wayback Machine)
 • Jérémie Bonamant Teboul et al., Le Grand Livre de la Peinture sur Figurine, éditions Tutti Frutti, 2007 ISBN 978-2-915667-26-4
 • Julio Cabos, How to paint figures with Acrylics, édition Andrea Press, 2011
 • Figurines historiques – XIIIe exposition de la Société des collectionneurs, mars-avril-mai 1961 au Musée de la Marine, Paris : Musée national de la Marine, 1961, catalogue d'exposition
 • Figurines historiques – XVIe exposition de la Société des collectionneurs - 8 avril-19 septembre 1965 au Musée de la Marine, Paris : Musée national de la Marine, 1965, catalogue d'exposition