Jump to content

Filxhan çaji

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Filxhanet e çajit në pjatëza

Një filxhan çaji është një filxhan për të pirë çaj. Mund të jetë me një dorezë, në përgjithësi një të vogël që mund të kapet me gishtin e madh dhe një ose dy gishta. Zakonisht është bërë nga një material qeramik. Zakonisht është pjesë e një grupi, i përbërë nga një filxhan dhe një pjatëz që përputhet ose një treshe që përfshin një tortë të vogël ose pjatë sanduiç. Këto nga ana e tyre mund të jenë pjesë e një grupi çaji në kombinim me një çajnik, ibrik kremi, tas të mbuluar me sheqer dhe tas me pjerrësi në suitë. Kupat e çajit janë shpesh më të gjera dhe më të shkurtra se filxhanat e kafesë. Kupat për çajin e mëngjesit janë zakonisht më të mëdha se filxhanat për çajin e pasdites.

Kupat e çajit më të mirë zakonisht janë prej porcelani të hollë të bardhë të tejdukshëm dhe të zbukuruara me modele që mund të jenë të pajisura me shërbime të gjera darke. Disa koleksionistë blejnë filxhanë të shumtë të një lloji me disqe të përshtatshme. Gota të tilla dekorative të kabinetit mund të jenë suvenire të një vendi, personi ose ngjarjeje. Koleksionistë të tillë mund të grumbullojnë gjithashtu lugë çaji argjendi me një futje smalti të zbukuruar në dorezë, me tema të ngjashme.

Në Evropë, filxhanat e çajit prej porcelani të bëra prej porcelani (porcelani Limoges nga një bazë kaolini e ngrohur në furra ose porcelani kinez) ishin një delikatesë për të shijuar kohën e çajit. Kupat janë bërë me një dorezë dhe shoqërohen me një disk në një komplet, ato kanë dekorim të lyer me dorë dhe modele ari ose argjendi veçanërisht duke rreshtuar buzën dhe dorezën.

kulturën e Kinës filxhanet e çajit janë shumë të vogla, zakonisht nuk përmbajnë më shumë se 30 ml lëng. Ato janë krijuar për t'u përdorur me çajnikët Yixing ose Gaiwan. Vendet në Bririn e Afrikës si Eritrea gjithashtu përdorin filxhanë pa dorezë për të pirë kënaqësi, e cila është kafeja tradicionale atje. Në kulturat rusishtfolëse dhe kulturat e Azisë Perëndimore të ndikuar nga Perandoria Osmane çaji shpesh shërbehet në një gotë të mbajtur në një enë metalike të veçantë me një dorezë, të quajtur zarf ose në rusisht një podstakannik.

Kupat e para të vogla të bëra posaçërisht për pirjen e çajit kur u pa në Evropë në shekullin e 17-të u eksportuan nga porti japonez i Imarit ose nga porti kinez i Kantonit. Tasat e çajit në Lindjen e Largët nuk kishin doreza, dhe imitimet e para evropiane, të bëra në Meissen, ishin gjithashtu pa doreza. Në fund të shekullit të 19-të, kanaçet e formës cilindrike me doreza u bënë një alternativë në modë ndaj kupave në formë tasi.