Jump to content

Fisher Tiger

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Fisher Tiger (フィッシャー・タイガー Fisshā Taigā) i njohur si Aventurier, është personazh fiktiv në One Piece. Ai ishte themelues dhe kapiten i Piratëve të Diellit. Në të kaluarën, ai ishte një nga dy personat që morën një qëndrim kundër diskriminimit ndaj njerëzve-peshq, ndërsa tjetri ishte Otohime. Ndërsa Otohime dëshironte për bashkëjetesën e të dy racave, Tiger besonte se njerëzit-peshq dhe njerëzit duhet të mbeten të ndarë.

Personaliteti[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Tiger thuhet, nga Boa Hancock, të jetë një person i pamatur, dhe shumë brutal, pasi besohej se e kishte sfiduar Mary Geoise dhe e dogji tërë qytetin poshtë për të liruar të gjithë skllevërit njerëzit-peshq. Sidoqoftë, kjo ishte vetëm për shkak të përshtypjes së parë të Hancock, dhe në kundërshtim me të, Tiger ishte i dhembshur dhe shumë i mëshirshëm, dhe nuk aprovoi dhunë pa kuptim, pasi ai urdhëroi Jinbe dhe Arlong të mos vrisnin ndonjë njeri. Ai ishte shumë idealist, duke i bërë parimet e çlirimit dhe lirisë bazat e Piratëve të Diellit, dhe duke shqetësuar se Mbretëresha Otohime mund ta kishte krahasuar atë me Arlongun e etur për gjak dhe mizori, duke i parë si individë të ngjashëm.

Para se të sulmonte Mary Geoise, ai dukej se ishte miqësor, duke përshëndetur Jinbe dhe Arlong si miq të ngushtë pasi u kthye në ishullin Fishman nga një aventurë. Pas sulmit, ai u bë më serioz, por prapë mbeti mjaft miqësor për t'i trajtuar të tjerët me respekt.

Ndërsa Mbretëresha Otohime dëshironte për bashkëpunim ndër-shoqëror midis njerëzve-peshq dhe njerëzve, Fisher Tiger, deri në momentin e vdekjes së tij, me sa duket besonte se njerëzit-peshq dhe njerëzit duhet të mbeten të ndarë. Edhe pse ai i urrente njerëzit, sipas Hancock, ai nuk i diskriminoi ata kur ishte fjala për skllavëri, dhe çliroi secilin prej tyre gjatë bastisjes së tij të qytetit të shenjtë. Ai gjithashtu nuk besonte në hakmarrje ndaj njerëzve për diskriminimin e tyre, duke menduar se kjo do të shkaktonte vetëm më shumë urrejtje dhe pakënaqësi. Dhembshuria e tij ndaj njerëzve u demonstrua më tej kur ai u zotua të merrte një fëmijë që ishte një ish skllave përsëri në qytetin e saj të lindjes, duke shkuar aq sa për ta shënuar atë me jolly roger e tij për të ngritur barrën e skllavërisë nga shpina saj. Tiger buzëqeshi lumturisht kur Koala u ribashkua me familjen e saj, dhe ishte një veprim i jashtëzakonshëm simbolik përfundimtar për një njeri që kishte jetuar një jetë kaq dualiste si aventurier, hero, skllav dhe kapiten pirat, pasi qyteti me kënaqësi pranoi Koalën përsëri ndërsa dënonte Tiger deri në vdekje dhe duke e tradhtuar atë te marinsat.

Tiger kishte gjithashtu një anë më të errët ndaj personalitetit, pasi ai pretendonte se "demonët" që banonin brenda tij ishin ata më të tmerrshmit; një deklaratë e cila e la Jinbe pa fjalë, duke sugjeruar që ekuipazhi i tij nuk dinte për këtë tipar të tij. Kjo, së bashku me thellësitë e personalitetit të tij, u zbuluan të gjitha në shtratin e tij të vdekjes: pasi u kap dhe u skllavërua nga Fisnikët Botërore dhe u arratis, ai pa "çmendurinë" e njerëzve, dhe u rrit për t'i urrejtur ata për të. Përkundër kësaj, ai u pajtua me ideologjinë e Otohimes për të përmirësuar marrëdhëniet midis dy racave dhe u pendua që e bëri të vështirë me veprimet e tij. Ai u përpoq të miqësohej me njerëzit, por duke u tradhtuar nga qytetarët e qytetit të Koalës, e shtyu të kuptonte se, sado përpjekje të futej brenda, ai kurrë nuk mund ta donte një njeri. Për këtë qëllim, ai refuzoi një transfuzion të gjakut të njeriut për shkak se u njollos me urrejtje për njerëzit-peshq. Meqenëse ai nuk mund t’i pranonte njerëzit pavarësisht se e provuan më së shumti, siç është Koala, i cili nuk di për urrejtjen, dhe i kërkoi ekuipazhit të tij që të mos zbulojë tragjedinë që i ndodhi Piratëve të Diellit, as urrejtja e tyre ndaj njerëzimit.

Aftësitë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Tiger është një figurë legjendare midis njerëzve-peshq, i njohur për bëmat e tij të shumta dhe vullnetin e tij të mahnitshëm. Pa u trembur nga pasojat e sfidimit të Fisnikëve Botërorë dhe rojeve të tyre, ai vazhdoi të tërhiqej nëpër Mary Geoise dhe të lirojë të gjithë skllevërit e burgosur atje, duke përfshirë edhe njerëzit-peshq dhe njerëzit. Jo vetëm që ai arriti të kryejë një vepër të tillë mahnitëse, ai gjithashtu themeloi dhe u bë kapiteni i Piratëve të Diellit, ekuipazhi më i fortë dhe më i madh i përbërë nga njerëzit-peshq që udhëtoi ndonjëherë në Grand Line. Ishte nga një grup i tillë që erdhën të gjithë ekuipazhet e piratëve të njerëzve-peshq në ditët e sotme (përveç Piratët Fluturues dhe Piratët e Rinj e Njerëzve-Peshq). Njohtimi i tij nga ngjarjet në Mary Geoise dhe statusi i tij si kapiteni i Piratëve të Diellit përfundimisht i fitoi atij një dhuratë prej 230,000,000 beli, një veprim mbresëlënës, duke e konsideruar se ishte shpërblimi i tij i parë. Në ditët e tij të reja, ai ishte në gjendje të komandonte Distrikitn Fishman me forcën e tij dhe në anime, ai gjithashtu ishte në gjendje të rrahë Arlong dhe Jinbe (i cili tashmë kishin një rrip të zi në Karate të Njerëzve-Peshq si fëmijë).

Fisher Tiger është gjithashtu një ndërtues anijesh jashtëzakonisht i aftë, pasi ka ndërtuar anijen e tij pirat, së bashku me një anije rezervë, e cila mbetet në përdorim nga Piratët e Diellit, vite pas vdekjes së tij.

Tiger ka forcë të jashtëzakonshme dhe aftësi luftarake të frikshme. Ai u ngjit në Red Line me duart e tij të zhveshur dhe me një dorë pushtoi vetëm Tokën e Shenjtë jashtëzakonisht të ruajtur mirë të Mary Geoise dhe duke liruar të gjithë skllevërit vetë. Ai mund të thyejë një top me vetëm një dore dhe ta mposht Kadarin, një rear admiral, me vetëm një goditje të vetme në fytyrë.

Ai gjithashtu posedonte qëndrueshmëri të jashtëzakonshme. Edhe pasi u qëllua shumë herë nga të gjitha drejtimet, gjë që do të çonte në humbje fatale të gjakut që rezultoi në vdekjen e tij, ai arriti të rezistojë dhe të luftojë përsëri kundër marinsave pritë deri në fund, një feat që u komentua nga ata që sulmuan atë.

Ai është gjithashtu jashtëzakonisht i shpejtë edhe në tokë të thatë. Edhe kur u plagos rëndë, ai mund të resitonte dhe të luftonte një marinar.

Armët[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Gjatë sulmit të tij në Mary Geoise, Tiger mbante shumë armë në shpinën e tij, përfshirë shpata saber dhe bazooka.

Dublimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në japonisht zëri i Fisher Tiger bëhet nga Kōji Ishii, ndërsa në anglisht zëri i tij bëhet nga Gabe Kunda.

Kuriozitete[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • Sulmi i tij në Mary Geoise dhe lirimi i njerëzve-peshq dhe njerëzve nga skllavëria mund të frymëzohet nga Sparcatus, një nga udhëheqësit e skllevërve të ikur në Luftën e Tretë Servile.
  • Problemet e ishullit Fishman dhe racizmi nga i cili vuajnë banorët janë paralelisht me ato të afrikano-amerikanëve në fillim të viteve 1900. Besimi i Fisher Tiger se njerëzit-peshq, sirenë dhe merfolk duhet të qëndrojnë të ndarë nga njerëzit i ngjan asaj të Malcolm X, ndërsa besimet e Mbretëreshës Otohime ngjajnë me atë të Martin Luther King. i cili në mënyrë të famshme ëndërroi për unitet paqësor.
    • Sidoqoftë, ndryshe nga Malcolm X, i cili do të hiqte dorë nga besimet e tij origjinale dhe nga urrejtja ndaj të bardhëve në pjesën e fundit të jetës së tij (e cila çuditërisht çoi në vrasjen e tij në duart e anëtarëve të organizatës së tij të mëparshme, Nation of Islam), Tiger do të mbajë urrejtjen e tij ndaj njerëzve dhe mosgatishmëria për të ndryshuar në vdekjen e tij. Sidoqoftë, ai pranoi se kishte disa njerëz të mirë, por besoi se ata ishin shumë pak dhe shumë larg për të bërë një ndryshim.