Fizika klasike

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to searchFizika klasike, është disipline shkencore e fizikes, e formuar nga G.Galilei dhe I.Njuton. Ajo trajton çeshtje si, forca, gravitacioni, shpejtesia kendore, shpejtesia e çastit, sistemet interciale, energjia, puna, fuqia, nxehtesia, shtypja, shtypja hidrostatike, ligjet e Njutonit, llojet e levizjeve, etj. Fizika klasike ndahet ne: Mekanika klasike (Perfaqesues te saj I. Njuton, G. Galilei), elektricitet (perfaqesues te saj Franklin, Kulomb, Ampere, Faradei, Maksvell), optika (perfaqesues te saj Njuton, Young, Foucat, Fresnet) dhe termodinamike (perfaqesues te saj Xhaul, Karnot, Maksvell, Bolcman)....Ě