Flavio Biondo

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Flavio Biondo ( Latinisht Flavius Blondus, 1392 – 4 qershor 1463) ishte një historian humanist italian i Rilindjes . Ai ishte një nga historianët e parë që përdori një ndarje tre-periudhore të historisë (Antike, Mesjetare, Moderne) dhe njihet si një nga arkeologët e parë . I lindur në kryeqytetin Forlì, në rajonin Romagna, Flavio ishte i arsimuar mirë që në moshë të re, duke studiuar nën Ballistario të Kremonës . Gjatë një qëndrimi të shkurtër në Milano, ai zbuloi dhe transkriptoi dorëshkrimin unik të dialogut të Ciceronit, Brutus . Ai u transferua në Romë në 1433, ku filloi punën në karrierën e tij të shkrimit; ai u emërua sekretar në Cancelleria nën Eugene IV në 1444 dhe shoqëroi Eugene në mërgimin e tij në Ferrara dhe Firence. Pas vdekjes së mbrojtësit të tij, Flavio u punësua nga pasardhësit e tij papal, Nikolla V, Callikstus III dhe humanisti Pius II .

Shkrime arkeologjike[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Flavio botoi tre vepra enciklopedike që ishin udhërrëfyes sistematik dhe të dokumentuar për rrënojat dhe topografinë e Romës së lashtë, për të cilën ai është quajtur një nga arkeologët e parë; antikuarët dhe historianët e mëvonshëm ndërtuan mbi themelet e vendosura nga Flavio dhe nga bashkëkohësi i tij më i vjetër, Poggio Bracciolini . Në atë kohë, rrënojat e Romës së lashtë ishin të mbipopulluara dhe të paeksploruara. Kur në 1420 Bracciolini u ngjit në Kapitol, ai pa vetëm fusha të shkreta. Forumi, i varrosur në sipërfaqen e tokës së gërryer, u kullot nga lopët — Campo Vaccino — dhe derrat e rrënjosur në bimësinë e tij të pabarë. Flavio dhe shokët e tij humanistë si Leone Battista Alberti filluan të eksplorojnë dhe dokumentojnë arkitekturën, topografinë dhe historinë e Romës, dhe në proces ringjallën një vizion të lavdisë së dikurshme të Romës.

Vepra e parë e Flavios ishte De Roma instaurata ( Roma e restauruar, 3 vëll., 1444–1448), një rindërtim i topografisë së lashtë romake. Ishte dhe mbetet një vizion humanist me shumë ndikim për të rikthyer Romën në lartësitë e mëparshme të madhështisë, duke rikrijuar atë që Roma dikur dukej bazuar në rrënojat që kishin mbetur. Kjo vepër ishte udhëzuesi i parë sistematik dhe i dokumentuar mirë për rrënojat e Romës, ose në të vërtetë ndonjë rrënoja të lashtë.

Vepra e dytë ishte shumë popullor De Roma triumphante ( Rome Triumphant, 1479) për Romën pagane si një model për reformat bashkëkohore qeveritare dhe ushtarake. Libri pati një ndikim të madh në ringjalljen e patriotizmit romak dhe respektit për Romën e lashtë, duke e paraqitur papatin si vazhdimësi të Perandorisë Romake .

Vepra historike[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Veprat më të mëdha të Biondos ishin Italia illustrata ( Italia e ndriçuar, shkruar midis 1448 dhe 1458, botuar 1474) dhe Historiarum ab inclinatione Romanorum imperii decades ( Dekadat e historisë nga përkeqësimi i Perandorisë Romake, shkruar nga 14538, në 14).

Italia illustrata (1474) është një gjeografi, e bazuar në udhëtimet personale të autorit dhe historinë e katërmbëdhjetë rajoneve (rajoneve) italiane. Ndryshe nga gjeografët mesjetarë, fokusi i të cilëve ishte rajonal, Biondo, duke marrë Strabonin për modelin e tij, rivendosi idenë e Italisë për të përfshirë të gjithë gadishullin. Nëpërmjet topografisë, ai synonte të lidhte Antikitetin me kohët moderne, me përshkrimet e secilit vend, etimologjinë e toponimit të tij dhe ndryshimet e tij në kohë, me një përmbledhje të ngjarjeve të rëndësishme të lidhura me çdo vendndodhje. Kjo gjeografi e parë historike fillon me Republikën dhe Perandorinë Romake, përmes 400 viteve të pushtimeve barbare dhe një analize të Karlit të Madh dhe më vonë Perandorëve të Shenjtë Romakë . Ai jep një përshkrim të shkëlqyer të ringjalljes humaniste dhe restaurimit të klasikëve gjatë gjysmës së parë të shekullit të pesëmbëdhjetë.

Vepra më e madhe e Flavios është Historiarum ab Inclinatione Romanorum Imperii (Venecia, 1483), një histori e Evropës në tridhjetë e dy libra, nga plaçkitja e Romës në 410 nga vizigotët deri në Italinë bashkëkohore (1442). Duke përdorur vetëm burimet më të besueshme dhe parësore, ai përdori një kornizë tre-periudhore, me Italinë që u ringjall në kohën e Biondo-s dhe u çlirua nga tendencat e mëparshme. Leonardo Bruni përdori gjithashtu një kornizë tre-periudhore në Historinë e Popullit Firence, shkruar pothuajse në të njëjtën kohë me veprën e Biondo.

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Burimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • Repertorium Blondianum [1] Arkivuar 25 maj 2022 tek Wayback Machine
  • Rome Restored, Edited by Fabio Della Schiava and William McCuaig, English translation, To be announced.
  • "Flavio Biondo". In Encyclopædia Britannica Online.
  • "Flavio Biondo" in Catholic Encyclopedia (1907).
  • Castner, Catherine J. (ed., trans., comm.). Biondo Flavio's Italia illustrata: Text, translation, and commentary. Vol. I: Northern Italy. (Binghamton, NY: Global Academic Publishing, 2005).
  • J. A. White (ed., trans.), Biondo Flavio, Italy Illuminated. Vol. 1: Books I-IV, I Tatti Renaissance Library 20 (Cambridge, MA: Harvard University Press, 2005) and Italy Illuminated. Vol. 2: Books V-VIII, I Tatti Renaissance Library 75 (Cambridge, MA: Harvard University Press, 2016)
  • F. Della Schiava (ed.), Blondus Flavius, "Roma instaurata". Vol. 1, Edizione Nazionale delle Opere di Biondo Flavio, 7 (Roma: Istituto Storico Italiano per il Medioevo, 2020)

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]