Forcat e Armatosura Polake

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Logoja e ushtrisë polake.

Forcat e Armatosura të Republikës së Polonisë (polonisht: Siły Zbrojne Rzeczypospolitej Polskiej, afërsisht, "Ushtria polake") janë forcat e armatosura kombëtare të Republikës së Polonisë. Emri është përdorur që nga fillimi i shekullit të 19-të, por mund të aplikohet edhe në periudha të mëparshme.

Forcat e Armatosura të Republikës së Polonisë janë Forcat Tokësore Polake, Marina Polake, Forca Ajrore Polake, Forcat Speciale Polake dhe Forca Territoriale Polake të cilat janë nën komandën e Ministrisë të Mbrojtjes Kombëtare të Polonisë.

Në vitin 2022, Polonia u rendit e 20-ta në botë për sa i përket shpenzimeve ushtarake dhe ishte ndër nëntë shtetet anëtare të NATO-s që kanë mbajtur shpenzimet e tyre ushtarake mbi 2% të kërkuar të PBB-së vjetore. Në përputhje me Aktin e Mbrojtjes së Atdheut, i miratuar si përgjigje ndaj pushtimit rus të Ukrainës në vitin 2022, Polonia planifikon të rrisë personelin e saj aktiv ushtarak në mbi 300.000 deri në fund të vitit 2023 dhe më shumë se dyfishin e shpenzimeve të saj në 2023, me një buxhet të parashikuar mbi 30 miliardë dollarë amerikanë.

Misioni[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në përputhje me strategjinë e sigurisë kombëtare të Polonisë, qëllimi suprem strategjik i forcave ushtarake të Polonisë është të sigurojnë kushte të favorshme dhe të sigurta për realizimin e interesave kombëtare duke eliminuar kërcënimet e jashtme dhe të brendshme, duke reduktuar rreziqet, duke vlerësuar drejt sfidat e ndërmarra dhe duke përdorur me aftësi mundësitë ekzistuese. . Objektivat kryesore strategjike të Republikës së Polonisë në fushën e mbrojtjes përfshijnë:

  • Sigurimi i pavarësisë dhe sovranitetit të Republikës së Polonisë, si dhe integritetit të saj dhe paprekshmërisë së kufijve të saj
  • Mbrojtja dhe mbrojtja e të gjithë qytetarëve të Republikës së Polonisë
  • Krijimi i kushteve për të siguruar vazhdimësinë e zbatimit të funksioneve nga autoritetet e administratës publike dhe subjektet e tjera kompetente në fushën e sigurisë kombëtare, duke përfshirë subjektet përgjegjëse për drejtimin e ekonomisë dhe për fusha të tjera të rëndësishme për jetën dhe sigurinë e qytetarëve të saj.
  • Krijimi i kushteve për përmirësimin e aftësive mbrojtëse kombëtare të shtetit dhe sigurimi i gatishmërisë mbrojtëse në strukturat aleate.
  • Zhvillimi i bashkëpunimit të partneritetit ushtarak me shtetet e tjera, veçanërisht ato fqinje
  • Zbatimi i angazhimeve që dalin nga anëtarësimi i Polonisë në NATO dhe Bashkimin Evropian
  • Angazhimi në operacionet ndërkombëtare të reagimit ndaj krizave të udhëhequra nga NATO, BE, OKB dhe si pjesë e koalicioneve emergjente

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]