Frustrimi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Një burrë i frustruar i ulur në një bllokim trafiku.

psikologji, frustrimi është një përgjigje e zakonshme emocionale ndaj kundërshtimit, e lidhur me zemërimin, bezdinë dhe zhgënjimin. Frustrimi lind nga rezistenca e perceptuar ndaj përmbushjes së vullnetit ose qëllimit të një individi dhe ka të ngjarë të rritet kur një vullnet ose qëllim mohohet ose bllokohet.[1][2][3] Ka dy lloje frustrimi: i brendshëm dhe i jashtëm. Frustrimi i brendshëm mund të lindë nga sfidat në përmbushjen e qëllimeve personale, dëshirave, shtysave dhe nevojave instinktive, ose ballafaqimi me mangësitë e perceptuara, të tilla si mungesa e besimit ose frika nga situatat sociale. Konflikti, si për shembull kur dikush ka qëllime konkurruese që ndërhyjnë me njëri-tjetrin, mund të jetë gjithashtu një burim i brendshëm frustrimi ose bezdi dhe mund të krijojë disonancë konjitive. Shkaqet e jashtme të frustrimit përfshijnë kushte jashtë kontrollit të një individi, të tilla si një pengesë fizike, një detyrë e vështirë ose perceptimi i humbjes së kohës.[4] Ka shumë mënyra se si individët përballen me frustrimin, si sjellja pasive-agresive, zemërimi ose dhuna, megjithëse frustrimi mund të nxisë procese pozitive përmes përpjekjeve dhe përpjekjeve të shtuara.[5] Kjo gamë e gjerë e rezultateve të mundshme e bën të vështirë identifikimin e shkakut (shkaqeve) origjinale të frustrimit, pasi përgjigjet mund të jenë indirekte. Megjithatë, një përgjigje më e drejtpërdrejtë dhe e zakonshme është një prirje ndaj agresionit.[6][7]

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Crossman, Angela M.; Sullivan, Margaret Wolan; Hitchcock, Daniel M.; Lewis, Michael (2009). "When frustration is repeated: Behavioral and emotion responses during extinction over time". Emotion (në anglisht). 9 (1): 92–100. doi:10.1037/a0014614. ISSN 1931-1516. PMC 2719881. PMID 19186920.
  2. ^ De Botton, Alain (prill 2011). The Consolations of Philosophy. New York: Vintage Books, a division of Random House Inc. fq. 80. ISBN 978-0-679-77917-9. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  3. ^ Boyd, Thomas L. (1982). "Learned helplessness in humans: A frustration-produced response pattern". Journal of Personality and Social Psychology (në anglisht). 42 (4): 738–752. doi:10.1037/0022-3514.42.4.738. ISSN 0022-3514.
  4. ^ "Frustration". Psychologist Anywhere Anytime. Marrë më 28 nëntor 2016. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  5. ^ Jeronimus; etj. (jan 2018). "Frustration". përmbledhur nga Zeigler-Hill, V.; Shackelford, T.K. (red.). Encyclopedia of Personality and Individual Differences. New York: Springer. fq. 1–8. doi:10.1007/978-3-319-28099-8_815-1. ISBN 978-3-319-28099-8. S2CID 241919639. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Mirëmbajtja CS1: Datë e përkthyer automatikisht (lidhja)
  6. ^ Miller, NE (korrik 1941), "The frustration–aggression hypothesis", Psychological Review, 48 (4): 337–42, doi:10.1037/h0055861 {{citation}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!).
  7. ^ A.H., Buss (1966). "Instrumentality of aggression, feedback, and frustration as determinants of physical aggression". Journal of Personality and Social Psychology. 3 (2): 153–162. doi:10.1037/h0022826. PMID 5903523. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)