Jump to content

Frymorësia

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Frymorësia (antonim: jofrymorësia) është një tipar gramatikor dhe semantik, që ekziston në disa gjuhë, që shpreh se sa i ndjeshëm ose i gjallë është referenti i një emri. E shprehur gjerësisht, frymorësia është një nga parimet më elementare në gjuhët anembanë globit dhe është një dallim i fituar që në moshën gjashtë muajshe.[1]

Konceptet e frymorësisë ndryshojnë vazhdimisht përtej një binari të thjeshtë të frymorëve e të jofrymorëve; shumë gjuhë funksionojnë jashtë një shkalle hierarkike të frymorësisë së përgjithshme që e rendit frymorësinë si një "çështje gradimi".[2] Në mënyrë tipike (me disa ndryshime të rendit dhe të vendit ku ndodh kufiri i frymorësisë), shkalla i rendit njerëzit mbi kafshët, pastaj bimët, forcat natyrore, objektet konkrete dhe objektet abstrakte, në atë renditje. Duke iu referuar njerëzve, kjo shkallë përmban një hierarki personash, duke renditur përemrat e vetës së parë dhe të dytë mbi vetën e tretë, pjesërisht produkt i empatisë, që përfshin folësin dhe bashkëbiseduesin.

Shembuj[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Dallimi midis he, she dhe përemrave të tjerë vetorë, nga njëra anë, dhe it, nga ana tjetër është një dallim i frymorësisë në anglisht dhe në shumë gjuhë indo-evropiane. E njëjta gjë mund të thuhet për dallimin mes who dhe what. Disa gjuhë, si turqishtja, gjeorgjishtja, finlandishtja e folur dhe italishtja nuk bëjnë dallime mes he, she dhe it.

Gjuha proto-indoevropiane[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Për shkak të ngjashmërive në morfologjinë e lakimeve gramatikore të gjinisë femërore dhe mashkullore në gjuhët indoevropiane, ekziston një teori që në një fazë të hershme, gjuha proto-indoevropiane kishte vetëm dy gjini gramatikore: "frymor" dhe "jofrymor/asnjanës"; ndryshimi më i dukshëm është se emrat jofrymorë/asnjanës përdornin të njëjtën formë për rasat emërore, thirrore dhe kallëzore. Dallimi u ruajt në gjuhët anadollake si hititishtja, të cilat të gjitha tani janë zhdukur.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shënime dhe referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shënime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Szewczyk, Jakub M.; Schriefers, Herbert (2010). "Is animacy special? ERP correlates of semantic violations and animacy violations in sentence processing". Brain Research (në anglisht). 1368: 208–221. doi:10.1016/j.brainres.2010.10.070. PMID 21029726.
  2. ^ Yamamoto, Mutsumi (2006). Agency and impersonality: Their linguistic and cultural manifestations (në anglisht). Amsterdam: J. Benjamins Pub. Co. fq. 36.

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • Frishberg, Nancy. (1972). Shënuesit e objekteve Navajo dhe zinxhiri i madh i qenies. Në J. Kimball (ed. ), Sintaksa dhe semantika, vëll. 1, fq. 259–266. New York: Seminar Press.
  • Hale, Kenneth L. (1973). Një shënim mbi përmbysjen subjekt-objekt në Navajo. Në BB Kachru, RB Lees, Y. Malkiel, A. Pietrangeli, & S. Saporta (ed. ), Çështje në gjuhësi: Kumtesa për nder të Henry dhe Renée Kahane, f. 300–309. Urbana: Shtypi i Universitetit të Illinois.
  • Thomas E. Payne, 1997. Përshkrimi i morfosintaksës: Një udhëzues për gjuhëtarët e fushës . Cambridge University Press. ISBN 0-521-58224-5 .
  • Young, Robert W., & Morgan, William, Sr. (1987). Gjuha Navajo: Një fjalor gramatikor dhe bisedor (rev. ed. ). Albuquerque: University of New Mexico Press. ISBN 0-8263-1014-1 .