Funksioni mbledhës i shpërndarjes

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Funksioni mblëdhës i shpërndarjes për shpërndarjen eksponenciale
Funksioni mbledhës i shpërndarjes për shpërndarjen normale

teorinë dhe statistikat e probabilitetit, funksioni mbledhës i shpërndarjes ( FMSH) i një ndryshoreje të rastit me vlera reale , ose thjesht funksioni i shpërndarjes, vlerësuar në , është probabiliteti do të marrë një vlerë më të vogël ose të barabartë me . [1]

Çdo shpërndarje probabiliteti e mbështetur në numrat realë, diskrete ose "të përziera" si dhe të vazhdueshme, identifikohet në mënyrë unike nga një funksion rritës monoton i vazhdueshëm djathtas (një funksion càdlàg ) që kënaq dhe .

E ç'është FMSH?[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Funksioni mbledhës i shpërndarjes së një ndryshoreje të rastit me vlera reale është funksioni i dhënë nga [2] :p. 77Stampa:Equation box 1

ku ana e djathtë paraqet probabilitetin që ndryshorja e rastit merr një vlerë më të vogël ose të barabartë me .

Probabiliteti që shtrihet në intervalin gjysmë të mbyllur , ku , pra është [2] :p. 84

Në përkufizimin e mësipërm, shenja "më pak se ose e barabartë me", "≤", është një konventë, jo një përdorim universal (p.sh. literatura hungareze përdor "<"), por dallimi është i rëndësishëm për shpërndarjet diskrete. Përdorimi i duhur i tabelave të shpërndarjeve binomiale dhe Poisson varet nga kjo konventë. Për më tepër, formula të rëndësishme si formula e përmbysjes së Paul Lévy -t për funksionin karakteristik gjithashtu mbështeten në formulimin "më pak ose të barabartë".

Funksioni i dendësisë së probabilitetit të një ndryshoreje të rastit të vazhdueshme mund të përcaktohet nga funksioni i shpërndarjes mbledhëse duke diferencuar [3] duke përdorur Teoremën Themelore të Kalkulusit ; dmth i dhënë ,

përderisa ekziston derivati.

FMSH e një ndryshoreje të rastit të vazhdueshme mund të shprehet si integral i funksionit të dendësisë së probabilitetit të tij si më poshtë: [2] :p. 86

Vetitë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Nga lart poshtë, funksioni i shpërndarjes mbledhëse i një shpërndarjeje diskrete të probabilitetit, shpërndarjes së vazhdueshme të probabilitetit dhe një shpërndarje që ka një pjesë të vazhdueshme dhe një pjesë diskrete.
Shembull i një funksioni shpërndarjeje mbledhëse me një grup ndërprerjesh të pafundme të numërueshme.

Çdo funksion mbledhës i shpërndarjes është jozbritës [2] :p. 78dhe i vazhdueshëm nga e djathta, [2] :p. 79gjë që e bën atë një funksion càdlàg . Për më tepër,

Nëse është një ndryshore e rastit e pastër diskrete, atëherë ajo arrin vlera me probabilitet , dhe CDF e do të jetë i ndërprerë në pika  :
Nëse FMSH të një ndryshoreje të rastit me vlera reale është e vazhdueshme, atëherë është një ndryshore e rastit e vazhdueshme ; nëse për më tepër është absolutisht i vazhdueshëm, atëherë ekziston një funksion i integrueshëm sipas Lebesgue i tillë që
për të gjithë numrat realë dhe . Funksioni është e barabartë me derivatin e pothuajse kudo, dhe quhet funksioni i dendësisë së probabilitetit të shpërndarjes së .

Plot FMSH me dy drejtkëndësha të kuq, që ilustron dhe .

Shembuj[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Si shembull, supozoni shpërndahet në mënyrë uniforme në intervalin e njësisë .

Pastaj FMSH e jepet nga

Supozoni se në vend të kësaj merr vetëm vlerat diskrete 0 dhe 1, me probabilitet të barabartë.

Pastaj FMSH e jepet nga

Supozoni është i shpërndarë në mënyrë eksponenciale . Pastaj FMSH e jepet nga
Këtu λ > 0 është parametri i shpërndarjes, i quajtur shpesh parametri i shpejtësisë.

Supozoni shpërndahet normalisht . Pastaj FMSH e jepet nga

Këtu është parametri është mesatarja ose pritshmëria e shpërndarjes; dhe është devijimi standard i saj.

Supozoni është i shpërndarë binomialisht . Pastaj FMSH e jepet nga

Funksioni i anasjelltë (funksioni kuantile)[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Nëse FMSH F është rreptësisht rritës dhe i vazhdueshëm atëherë është numri real unik sikurse . Kjo përcakton funksionin e shpërndarjes së kundërt ose funksionin kuantile .

Disa shpërndarje nuk kanë një të anasjelltë unik (për shembull nëse per te gjithe , duke bërë që të jetë konstante). Në këtë rast, mund të përdoret funksioni i përgjithësuar i shpërndarjes së anasjelltë, i cili përkufizohet si

  • Shembulli 1: Mediana është .
  • Shembulli 2: Vendos . Kështu thërritet përqindja e 95-të.

Disa veti të dobishme të fmsh-së së anasjelltë (të cilat ruhen gjithashtu në përkufizimin e funksionit të shpërndarjes së përgjithësuar të anasjelltë) janë:

  1. është jozbritës
  2. atëherë dhe vetëm atëherë nëse
  3. Nëse ka një shpërndarje pastaj shpërndahet si . Kjo përdoret në gjenerimin e numrave të rastit duke përdorur metodën e kampionimit të transformimit të kundërt .
  4. Nëse është një koleksion i pavarur -variabla të rastit të shpërndara të përcaktuara në të njëjtën hapësirë popullimi, atëherë ekzistojnë variabla të rastësishme sikurse shpërndahet si dhe me probabilitet 1 për të gjithë [ citim i nevojshëm ]

Rasti me shumë ndryshore[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Përkufizimi për dy ndryshore të rastit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kur kemi të bëjmë njëkohësisht me më shumë se një ndryshore të rastit , funksioni i përbashkët mbledhës i shpërndarjes gjithashtu mund të përcaktohet. Për shembull, për një palë ndryshoresh të rastit , CDF e përbashkët jepet nga [2] :p. 89Stampa:Equation box 1

ku ana e djathtë paraqet probabilitetin që ndryshorja e rastit merr një vlerë më të vogël ose të barabartë me dhe atë merr një vlerë më të vogël ose të barabartë me .

Shembull i funksionit të përbashkët të shpërndarjes mbledhëse:

Për dy ndryshore të vazhduara dhe  :

Për dy ndryshore të rastësishme diskrete, është e dobishme të gjenerohet një tabelë e probabiliteteve dhe të adresohet probabiliteti mbledhës për çdo shtrirje potenciale të dhe , dhe këtu është shembulli: [4]

duke pasur parasysh funksionin e masës së probabilitetit të përbashkët në formë tabelare, përcaktoni funksionin e shpërndarjes mbledhëse të përbashkët.

Y = 2 Y = 4 Y = 6 Y = 8
X = 1 0 0.1 0 0.1
X = 3 0 0 0.2 0
X = 5 0.3 0 0 0.15
X = 7 0 0 0.15 0

Zgjidhje: duke përdorur tabelën e dhënë të probabiliteteve për çdo varg potencial të dhe , funksioni i përbashkët kumulativ i shpërndarjes mund të ndërtohet në formë tabelare:

Y < 2 2 ≤ Y < 4 4 ≤ Y < 6 6 ≤ Y < 8 Y ≥ 8
X < 1 0 0 0 0 0
1 ≤ X < 3 0 0 0.1 0.1 0.2
3 ≤ X < 5 0 0 0.1 0.3 0.4
5 ≤ X < 7 0 0.3 0.4 0.6 0,85
X ≥ 7 0 0.3 0.4 0.75 1
  1. ^ Deisenroth, Marc Peter; Faisal, A. Aldo; Ong, Cheng Soon (2020). Mathematics for Machine Learning. Cambridge University Press. fq. 181. ISBN 9781108455145. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ a b c d e f Park, Kun Il (2018). Fundamentals of Probability and Stochastic Processes with Applications to Communications. Springer. ISBN 978-3-319-68074-3. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!) Gabim referencash: Invalid <ref> tag; name "KunIlPark" defined multiple times with different content
  3. ^ Montgomery, Douglas C.; Runger, George C. (2003). Applied Statistics and Probability for Engineers (PDF). John Wiley & Sons, Inc. fq. 104. ISBN 0-471-20454-4. Arkivuar (PDF) nga origjinali më 2012-07-30. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  4. ^ "Joint Cumulative Distribution Function (CDF)". math.info. Marrë më 2019-12-11. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)