Gévaudan

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

   

County of Gévaudan
Comte de Gavaudan (Occitan)
Comté de Gévaudan (French)
1096–1790
Coat of arms e Gjevaudan
Stema
Me të kuqe, territori modern i Lozerrës brenda Francës
Me të kuqe, territori modern i Lozerrës brenda Francës
KryeqytetiJavols
Gjuhët e zakonshmeOcitanisht, Frëngjisht
Besimi
Katolicizmi, Kalvinizmi
Qeveria
Lloji i qeverisjesMonarki
Epoka historikeMesjeta
• Themeluar
1096
• Shpërbërë
1790
Të dhëna të tjera
Paraprirë nga
Pasuar nga
Konteja e Tuluzës
Mbretëria e Francës
Sot pjesë eFrance


Gévaudan (shqiptimi frëngjisht: [ʒevodɑ̃] ; Ocitanisht: Gavaudan, Gevaudan ; Shqip: Gjevaudan, Gjevadan) është një zonë historike e Francësdepartamentin Lozère . Emrin e ka marrë nga Gabali, një fis galik në vartësi të Arvernive .

Mesjeta[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Alfonso II shtoi Gjevaudanin në Kurorën e Aragonit në 1166

mesjetën e hershme Gjevaudani njihej si Pagus Gabalum dhe u vendos nën sundimin e Kontit të Tuluzës . Në fillim të shekullit të 10-të, Mende kishte zëvendësuar Javols si kryeqytet fetar dhe administrativ të Gévaudan. Pjesa perëndimore e Gévaudan përbënte Viscounty të Grèzes . Në vitin 1096, Konti i Tuluzës, duke u nisur për në kryqëzatë, ia transmetoi të drejtat e tij në pjesën lindore të Gévaudan Peshkopit të Mendes .

Periudha moderne[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në fillim të shekullit të 16-të, Gjevadani ishte jashtëzakonisht i pasur, por luftërat fetare shkatërruan vendin. Hygenotët u vendosën në qytet rreth vitit 1550.

Zona ishte viktimë e një sërë sulmesh të egra të njerëzve në shekullin e 18-të nga një kafshë e egër e paidentifikuar .


Gévaudan pushoi së ekzistuari pas Revolucionit Francez më 4 mars 1790. Departamenti i Lozerrës u krijua nga ish-qarku i Gjevadanit.