Jump to content

Gargano

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Pozicioni i nënrajonit Gargano (i theksuar me ngjyrë kafe) brenda Italisë.
Parku Kombëtar Gargano, që tregon pyjet e lashta të Foresta Umbra

Gargano është një nënrajon historik dhe gjeografik në provincën Foggia, Pulia, Italia juglindore, i përbërë nga një masiv i gjerë malor i izoluar i përbërë nga malësi dhe disa maja dhe që formon shtyllën kurrizore të Kepit Gargano që del në detin Adriatik . “spir” në “çizmen” italiane. Pika më e lartë është Monte Calvo në 1,065 metres (3,494 ft) . Pjesa më e madhe e zonës malore, rreth 1,200 square kilometres (460 sq mi), është pjesë e Parkut Kombëtar Gargano, i themeluar në vitin 1991. Në këtë rajon që nga viti 1978 ka pasur një grindje midis klaneve të Società foggiana . [1]

Gadishulli Gargano është pjesërisht i mbuluar nga mbetjet e një pylli të lashtë, Foresta Umbra, e vetmja pjesë e mbetur në Itali, të pyllit të lashtë të lisit të dushkut dhe ahut që dikur mbulonte pjesën më të madhe të Evropës Qendrore si dhe ekorajonin e pyjeve malore gjetherënëse Apenine. Poeti latin Horace flet për lisat e Garganusit në veprën e tij Ode II, ix.

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Literatura[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Butler, M., 1980. The giant erinaceid insectivore, Deinogalerix Freudenthal, from the upper Miocene of Gargano, Italy. Scripta Geologica 57, 1-72.
 • Daams, R., Freudenthal, M. (1985): "Stertomys laticrestatus, a new glirid (dormice, Rodentia) from the insular fauna of Gargano (Prov. of Foggia, Italy)." Scripta Geologica 77: 21–27. [1] (includes full text PDF)
 • Freudenthal, M. (1972): "Deinogalerix koenigswaldi nov. gen., nov. spec., a giant insectivore from the Neogene of Italy." Scripta Geologica 14: 1-19 [2](includes full text PDF)[2]
 • Freudenthal, M. (1976): "Rodent stratigraphy of some Miocene fissure fillings in Gargano (prov. Foggia, Italy)". Scripta Geologica 37: 1-23 [3] (includes full text PDF) }
 • Freudenthal, M. (1985) "Cricetidae (Rodentia) from the Neogene of Gargano (Prov. of Foggia, Italy)". Scripta Geologica 77: 29-76. [4] (includes full text PDF)
 • Freudenthal, M., Martín-Suárez, E. (2006): "Gliridae (Rodentia, Mammalia) from the Late Miocene Fissure Filling Biancone 1 (Gargano, Province of Foggia, Italy)." Palaeontologia Electronica 9.2.6A: 1-23.
 • Leinders, J.J.M. (1984): "Hoplitomerycidae fam. nov. (Ruminantia, Mammalia) from Neogene fissure fillings in Gargano (Italy); part 1: The cranial osteology of Hoplitomeryx gen. nov. and a discussion on the classification of pecoran families". Scripta Geologica 70: 1-51, 9 plates.
 • Mazza, P (1987). "Prolagus apricenicus and Prolagus imperialis: two new Ochotonids (Lagomorpha, Mammalia) of the Gargano (Southern Italy)". Bollettino della Società Paleontologica Italiana. 26 (3): 233–243. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Mlíkovský, Jirí (2002): Cenozoic Birds of the World, Part 1: Europe: 215. Ninox Press, Prague.  ISBN 80-901105-3-8 PDF fulltext
 • Parra, V.; Loreau, M. & Jaeger, J.-J. (1999): "Incisor size and community structure in rodents: two tests of the role of competition". Acta Oecologica 20(2): 93-101. doi:10.1016/S1146-609X(99)80021-6 (HTML abstract)
 • Van der Geer, A.A.E. (2005). "The postcranial of the deer Hoplitomeryx (Mio-Pliocene; Italy): another example of adaptive radiation on Eastern Mediterranean Islands" (PDF). Monografies de la Societat d'Història Natural de les Balears. 12: 325–336. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Van der Geer, A.A.E. (2008). "The effect of insularity on the Eastern Mediterranean early cervoid Hoplitomeryx: the study of the forelimb" (PDF). Quaternary International. 182 (1): 145–159. Bibcode:2008QuInt.182..145V. doi:10.1016/j.quaint.2007.09.021. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Willemsen, G.F. (1983). "Paralutra garganensis sp. nov. (Mustelidae, Lutrinae), a new otter from the Miocene of Gargano, Italy". Scripta Geologica. 72: 1–8. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!) (includes full text PDF)

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ "Arrestato Li Bergolis, il boss del Gargano: era tra i 30 latitanti più pericolosi d'Italia". IlSole24Ore. Marrë më 26 shtator 2010. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 2. ^ Freudenthal, M. (dhjetor 1972). "Deinogalerix koenigswaldi nov. gen., nov. spec., a giant insectivore from the Neogene of Italy". www.repository.naturalis.nl. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)