Gjeografia e Komorosit

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Gjeografia e Komorosit

Majote
Administruar nga Franca,
marur nga Komoros
OQEANI INDIAN
Kanali i
Mozambikut
redaktoni hartën


Komorosi ndodhet në kontinentin Afrikanë, një grup ishujsh në veri të Kanalit Mozambiku, diku dy të tretat e largësisë në mes të veriut të Madakaskës dhe veriut të Mozambikut. Sipas OKB-së këta ishuj hynë në rajonin e Afrikës lindore mirëpo disa organizate e institute e fusin në Afrikën jugore.

Sipërfaqja e përgjithshme e Ishujve Komoros është 2.170 km2 (Sa dy të dhetat e Kosovës) dhe shtrihen rreth koordinatave gjeografike 12 00 ‘‘‘J’’’, 44 15 ‘‘‘L’’’.

Ishujt Komoros kanë një vijë bregdetare 340 km të gjatë.

Klima në ishujt Komoros është klimë tropiku detare me sezonin e reshjeve të shiut nga muaji nëntor gjerë në maj.

Relievi i ishujve Komoros është vullkanorë që larg nga brendia e thellë e ishujve zbutet pakë në male më të ulëta dhe rrafshnalta. Pika më e ultë e relievit 0 m është përgjatë bregdetit në oqeanit Indian dhe ajo më e larta në lartësi mbidetare prej 2.360 metrave në pikën Le Kartala (ang. : Le Kartala).

pasurit natyrore të ishujve Komoros, sipas CIA-Factboock nuk ka, ndonjë burim nuk përmendet. Si tokë e punueshme llogaritet të jetë diku 35,87 % e sipërfaqes së vendit.