Gjuha griko

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Griko
Γκραίκο · Γκρίκο
Native to Italy
Region Salento, Kalabri
Ethnicity Njerëzit Griko
Native speakers
(20,000 cituar më 1981)[1]

40,000 deri në 50,000 folës L2
Indo-Europiane
Alfabeti grek, Alfabeti latin
Official status
E njohur si gjuhë pakicash në
Kodet e gjuhës
ISO 639-3
Glottolog apul1237  Greqishtja Puliane
ELP Griko
Linguasphere 56-AAA-aia
Hartë e rajoneve griko-folëse të Italisë

Griko, nganjëherë shkruhet Grico, është dialekti i greqishtes italote që flitet nga njerëzit Griko në Salento (provinca e Leçes) dhe (i quajtur edhe Grecanico [2] [3] [4] [5] [6] ) në Kalabri . Disa gjuhëtarë grekë e konsiderojnë atë si një dialekt modern grek dhe shpesh e quajnë atë Katoitaliótika ( Greek , "italishtja jugore") ose Grekanika ( Γραικάνικα ), kurse folësit e vet e quajnë Greko ( Γκραίκο , në Kalabri) ose Griko ( Γκρίκο , në Salento). Griko flitet në Salento ndërsa Greko flitet në Kalabri. Griko dhe greqishtja moderne standarde janë pjesërisht të kuptueshme ndërsjellazi . [7]

Fonologjia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Bashkëtingëlloret
Buzore Dhëmbore Postvellore Dorsale
Ndalesë p b t d k ɡ
Hundore m n ɲ
Trill r
Fërkuese f v θ s ʃ χ
Përafruese l
Zanoret
Përpara Mbrapa
E Lartë i u
E Mesme e o
E ulët a
  1. ^ Vincent, N. (1981). "Italian". In Comrie, B. (ed.). The world's major languages. London: Croom Helm. pp. 279–302.
  2. ^ F. Violi, Lessico Grecanico-Italiano-Grecanico, Apodiafàzzi, Reggio Calabria, 1997.
  3. ^ Paolo Martino, L'isola grecanica dell'Aspromonte.
  4. ^ Filippo Violi, Storia degli studi e della letteratura popolare grecanica, C.S.E. Bova (RC), 1992
  5. ^ Filippo Condemi, Grammatica Grecanica, Coop.
  6. ^ In Salento e Calabria le voci della minoranza linguistica greca | Treccani, il portale del sapere
  7. ^ Hammarström (2015) Ethnologue 16/17/18th editions: a comprehensive review: online appendices