Gjuha maqedonase

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
(Përcjellë nga Gjuha sllavomaqedone)
Shko te: navigacion, kërko
Gjuha maqedonase
Flitet në: Republika e Maqedonisë[1], Bullgari[2][3], Greqia[1], Serbia[1], Shqipëria[1], Australia[1], SHBA, Kanada, Romania, Turqia dhe komunitetet e tjera të emigracionit në botë.
Vendi:
Numri i folësve: ~ 2,000,000
Renditja: 180
Familja: Indo-evropiane
gjuhën sllave
gjuhën jugore sllave
Grupi:
Statusi Zyrtar
Gjuhë zyrtare e: Republika e Maqedonisë
Rregullohet nga: Institut za makedonski jazik "Krste Petkov Misirkov"
Kodet e gjuhës
ISO 639-1 mk
ISO 639-2 mac
SIL mkd

Maqedonisht është gjuha zyrtare e Republikës të Maqedonisë dhe bën pjesë në grupin lindor të gjuhëve jugore sllave[1][4]. Maqedonishtja u kodifikua më 1944, bazuar në dialektin Përlep-Manastir.[1]. Ajo është shumë e përafërt me gjuhën bullgare dhe deri diku me serbokroatishten.[5]

Emri i gjuhës maqedonase, siç përdoret nga populli dhe definohet nga kushtetuta e Republikës të Maqedonisë, është vetëdeklaruar "Maqedonishtja" (македонски, makedonski). Gjuha maqedonase është e njohur nga shteti grek, djathtistët dhe nacionalistët grekë si "sllavomaqedonisht", term ky i cili konsiderohet si racist nga maqedonët.

Sidoqoftë, për arsye historike dhe për shkak të mosmarrëveshjes me Greqinë, përdoren disa terme të tjera për t'iu referuar gjuhës në fjalë. Shpeshherë përdoret familja gjuhësore për ta dalluar nga gjuha padyshim jo-sllave e maqedonishtes së lashtë, një gjuhë krejtësisht tjetër, e karakterizuar në degën greke të familjes Indoevropiane (IEGB, ISO CODE XMK) ; ndonjëherë përdoret edhe termi "Makedonski" (sidomos në anglisht) për gjuhën sllave, ku "maqedonisht" rezervohet për gjuhën e lashtë. Ekziston gjithashtu një dialekt i greqishtes moderne i quajtur "maqedonisht" dhe flitet nga grekët maqedonas dhe grekët të ardhur (1923) me preardhje aziatik (që disa ishin turqishtfolës) me nga Deti i Zi dhe Anadoll që sot kanë identitetin grekomaqedonas.

Alfabeti

Alfabeti i gjuhës maqedone (азбука / azbuka) ka 31 shkronja[6]:

А
a
Б
b
В
v
Г
ɡ
Д
d
Ѓ
ɟ
Е
ɛ
Ж
ʒ
З
z
Ѕ
ʣ
И
i
Ј
j
К
k
Л
l
Љ
ʎ
М
m
Н
n
Њ
ɲ
О
ɔ
П
p
Р
r
С
s
Т
t
Ќ
c
У
u
Ф
f
Х
h
Ц
ʦ
Ч
ʧ
Џ
ʤ
Ш
ʃ

Shembuj

  • Po = да (shqiptimi: da)
  • Jo = не (shqiptimi: ne)
  • Faleminderit = благодарам (shqiptimi : bllagodaram)
  • Nuk kuptoj = не разбирам (shqiptimi : ne razbiram)
  • Nuk flas maqedonisht = не зборувам македонски (shqiptimi : ne zboruvam makedonski)
  • Shqip = албански (shqiptimi : allbanski)

Referencat