Jump to content

Gjyqi i Mjekëve

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Karl Brandt (në këmbë) në shqiptimin e gjykimit

Gjyqi i Mjekëve (zyrtarisht United States of America v. Karl Brandt, et al.) ishte i pari nga 12 gjyqet për krime lufte të mjekëve gjermanë që autoritetet e Shteteve të Bashkuara zhvilluan në zonën e tyre të okupimit në Nyrëmberg të Gjermanisë, pas përfundimit të Luftës së Dytë Botërore. Këto gjykime u mbajtën para gjykatave ushtarake amerikane, jo para Gjykatës Ndërkombëtare Ushtarake, por u zhvilluan në të njëjtat dhoma në Pallatin e Drejtësisë. Gjyqet njihen kolektivisht si "Gjykimet e mëpasshme të Nyrëmbergut", zyrtarisht "Gjykimet e Kriminelëve të Luftës para Gjykatave Ushtarake të Nyrëmbergut".[1]

Njëzet nga njëzet e tre të pandehurit ishin mjekë (Viktor Brack, Rudolf Brandt dhe Wolfram Sievers ishin zyrtarë nazistë), dhe u akuzuan se ishin përfshirë në eksperimente njerëzore naziste dhe vrasje masive nën maskën e eutanazisë. Josef Mengele, një nga mjekët kryesorë nazistë, kishte shmangur kapjen.

Padia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

I akuzuari u përball me katër akuza, duke përfshirë:

  1. Komploti për të kryer krime lufte dhe krime kundër njerëzimit siç përshkruhet në pikat 2 dhe 3;
  2. Krimet e luftës: kryerja e eksperimenteve mjekësore, pa pëlqimin e subjekteve, mbi të burgosurit e luftës dhe civilët e vendeve të okupuara, gjatë rrjedhës së të cilave eksperimentet të pandehurit kryenin vrasje, brutalitete, mizori, tortura, dhe akte të tjera çnjerëzore. Po ashtu planifikimi dhe kryerja e vrasjes masive të të burgosurve të luftës dhe civilëve të vendeve të okupuara, të stigmatizuara si të moshuar, të çmendur, të sëmurë pashërueshëm, të deformuar, etj., Me gaz, injeksione vdekjeprurëse dhe mjete të ndryshme të ndryshme në shtëpitë e pleqve, spitalet dhe asimet gjatë Programit të Euthanasia dhe pjesëmarrjes në vrasjen masive të të burgosurve në kamp përqendrimi.
  3. Krimet kundër njerëzimit: kryerja e krimeve të përshkruara në pikën 2 edhe për shtetasit gjermanë.
  4. Anëtarësimi në një organizatë kriminale, SS.[2]

Të gjithë kriminelët e dënuar me vdekje u varën në 2 qershor 1948 në burgun Landsberg, Bavari.

Për disa, ndryshimi midis marrjes së një burgu dhe dënimit me vdekje ishte anëtarësimi në SS, "një organizatë e shpallur kriminale me gjykimin e Tribunalit Ushtarak Ndërkombëtar". Sidoqoftë, disa personel mjekësor të SS morën dënime me burg. Shkalla e përfshirjes personale dhe / ose kryesimi i grupeve të përfshira ishte një faktor për të tjerët.

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ "The Doctors Trial: The Medical Case of the Subsequent Nuremberg Proceedings". Holocaust Encyclopedia (në anglisht). Muzeu Përkujtimor i Holokaustit në Shtetet e Bashkuara, Uashington, D.C.
  2. ^ "The Doctors Trial" (në anglisht). Muzeu Përkujtimor i Holokaustit në Shtetet e Bashkuara. Arkivuar nga origjinali më 2007-10-11. Marrë më 2007-10-11. – Excerpts from the official trial record, opening and closing statements, and eyewitness testimony.