Jump to content

Hani i Kurshumlisë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Brendia Hanit të Kurshumlisë
Pjesa e jashtme e hanit

Hani i Kurshumlisë është një han i këshillit bashkiak të Çarshia së Vjetër të Shkupit nga Kohët osmane që sot, përdoret për aktivitete kulturore.

Vendi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Hani i Kurshumlisë ndodhet në bregun e majtë të lumit Vardar në një ish pazar hekuri në Shkup në oborrin e Muzeut të Maqedonisë. Është ndërtuar në gjysmën e parë të shekullit të 14-të .

Të dhënat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Të dhëna të besueshme për ngritjen e hanit nuk ekzistojnë, por mendohet se është ngritur në themelet e një ndërtese të vjetër Turqit e ndërtuan dhe e përshtatën për Karvan-Saraj sipas reputacionit të disa bujtinave të tilla të ndërtuara në Lindje. Përmendet në burime si detyrim i Mullah Musledin Hoxhës, i biri I Abdul Gjanit në vitin 1550, i cili ishte dijetar i oborrit Të Sulltan Selimit II.

Funksionet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Hani i Kurshumlisë ka ndryshuar funksionin e tij që nga ekzistenca e tij, në fillim ishte bujtinë deri në vitin 1787 kur ai u shndërrua në burg. Në të kohë u burgosën shumë revolucionarë, sidomos pas Çështjes Vinica. Që nga viti 1904 deri në vitin 1914 ai shërbeu përsëri si një bujtinë. Nga pamja e saj e jashtme dhe e brendshme, ajo nuk ndahet nga pjesa tjetër e karvanëve të tipizuar që ekzistonin në qendrat e qytetit.

Rregullimi i hanit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Hani i Kurshumlisë duket imponues me muret e tij të ndërtuara dekorativisht dhe kupolat e vogla në formën e piramidave me anë pak të lëshuara që gjithmonë mbuloheshin nga plumbi (kurshumli) (plumb kjo është arsyeja pse quhet Hani i Kurshumlisë). Velzi kryesor është i vendosur në anën jugore. Një verandë me një çati me kupolë u ndërtua mbi derën e përparme. Kolonat e shumta katrore, të lidhura me harqe në katin e parë dhe dysheme krijojnë një ambient intim me oborrin dhe Sharvanin në të. Dhomat përdhese shërbenin si depo mallrash dhe katet si dhoma pushimi. Në pjesën e dytë të hanit, u ndërtuan ambiente për të akomoduar bagëtinë. Ky seksion kishte një hyrje të veçantë nga ana lindore. Kohët e fundit, ambientet e saj përdoren si lapidarium i Muzeut të Maqedonisë.

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Një kategori në Wikimedia Commons përmban dokumente multimediale për Hani i Kurshumlisë.

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]