Hapja Angleze

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Hapja Angleze
abcdefgh
8
a8 black rook
b8 black knight
c8 black bishop
d8 black queen
e8 black king
f8 black bishop
g8 black knight
h8 black rook
a7 black pawn
b7 black pawn
c7 black pawn
d7 black pawn
e7 black pawn
f7 black pawn
g7 black pawn
h7 black pawn
c4 white pawn
a2 white pawn
b2 white pawn
d2 white pawn
e2 white pawn
f2 white pawn
g2 white pawn
h2 white pawn
a1 white rook
b1 white knight
c1 white bishop
d1 white queen
e1 white king
f1 white bishop
g1 white knight
h1 white rook
8
77
66
55
44
33
22
11
abcdefgh
Lëvizjet1.c4
ECOA10–A39
PrejardhjaStaunton vs. Saint-Amant, 1843
Emëruar pasHoward Staunton, lojtar anglez dhe Kampion Botëror (jozyrtar)

Hapja Angleze është një hapje shahu që fillon me lëvizjen:

1. c4

Një hapje flank, është i katërti më i popullarizuari[1][2] dhe, sipas bazave të ndryshme të të dhënave, një nga katër më të suksesshmit nga njëzet lëvizjet e para të mundshme të Bardhë.[1][3] Bardhi e nis luftën për qendrën duke vendosur një pretendim për katrorin d5 nga krahu, në stilin hipermodern. Megjithëse shumë linja Angleze kanë një karakter të veçantë, hapja përdoret shpesh si një pajisje transpozicionale në të njëjtën mënyrë si 1.Nf3 - për të shmangur përgjigje të tilla të vlerësuara ndaj 1.d4 si Mbrojtjet Nimzo-Indian dhe Grünfeld - dhe konsiderohet i besueshëm dhe fleksibël..[4]

Historia e hapjes[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Hapja Angleze e ka marrë emrin nga mjeshtri kryesor anglez i shekullit të 19-të, Howard Staunton, i cili e luajti atë gjatë ndeshjes së tij të 1843 me Saint-Amant dhe në Londër 1851, turneu i parë ndërkombëtar.[5] Ai nuk i frymëzoi bashkëkohësit e Staunton dhe u kap vetëm në shekullin e njëzetë.[5] Tani njihet si një hapje solide që mund të përdoret për të arritur në pozicionet e shahut klasik dhe hipermodern. Mikhail Botvinnik, Tigran Petrosian, Anatoly Karpov, Garry Kasparov, Magnus Carlsen, dhe Ding Liren e kanë përdorur atë gjatë ndeshjeve të tyre në kampionatin botëror. Bobby Fischer bëri bujë kur kaloi në të nga 1.e4 e tij e zakonshme në fund të karrierës së tij, duke e përdorur atë kundër Lev Polugaevsky dhe Oscar PannoPalma de Mallorca Interzonal në 1970, dhe në ndeshjen e tij të kampionatit botëror kundër Boris Spassky.

ECO[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Encyclopaedia of Chess Openings e ka klasifikuar Hapjen në Anglisht nën kodet A10 deri A39::

 • A10 1.c4
 • A11 1.c4 c6 (Sistemi Mbrojtës Caro-Kann)
 • A12 1.c4 c6 2.Nf3 d5 3.b3 (Gjithashtu Variacioni Bogoljubov i Variacionit Anglo-Sllav të Hapjes Réti)
 • A13 1.c4 e6 (Mbrojtja Agincourt)
 • A14 1.c4 e6 2.Nf3 d5 3.g3 Nf6 4.Bg2 Be7 5.0-0 (Neo-Catalan Declined Line në Mbrojtjen Agincourt)
 • A15 1.c4 Nf6 (Mbrojtja Anglo-Indiane)
 • A16 1.c4 Nf6 2.Nc3 (Variacioni Kalorës i Mbretëreshës së Mbrojtjes Anglo-Indiane)
 • A17 1.c4 Nf6 2.Nc3 e6 (Hedgehog System of the Queen’s Knight Variation of the Anglo-Indian Defense)
 • A18 1.c4 Nf6 2.Nc3 e6 3.e4 (Variacioni Mikenas–Carls)
 • A19 1.c4 Nf6 2.Nc3 e6 3.e4 c5 (Variacioni Siçilian i Bariacionit Mikenas-Carls)
 • A20 1.c4 e5 (Variacioni Anglez i Mbretit)
 • A21 1.c4 e5 2.Nc3 (Siçilian i Përmbysur)
 • A22 1.c4 e5 2.Nc3 Nf6 (Two Knights Variation of the King’s English)
 • A23 1.c4 e5 2.Nc3 Nf6 3.g3 c6 (Sistemi Bremen, Variacioni Keres)
 • A24 1.c4 e5 2.Nc3 Nf6 3.g3 g6 (Sistemi Bremen me ...g6) (gjithashtu i njohur si Fianchetto Line)
 • A25 1.c4 e5 2.Nc3 Nc6 (Reversed Closed Sicilian)
 • A26 1.c4 e5 2.Nc3 Nc6 3.g3 g6 4.Bg2 Bg7 5.d3 d6 (Full Symmetry Line in the Closed System)
 • A27 1.c4 e5 2.Nc3 Nc6 3.Nf3 (Three Knights System)
 • A28 1.c4 e5 2.Nc3 Nc6 3.Nf3 Nf6 (Four Knights Variation)
 • A29 1.c4 e5 2.Nc3 Nc6 3.Nf3 Nf6 4.g3 (Four Knights, Kingside Fianchetto)
 • A30 1.c4 c5 (Symmetrical Variation)
 • A31 1.c4 c5 2.Nf3 Nf6 3.d4 (Simetrik, Formacioni Benoni) (gjithashtu i njohur si Variacioni Anti-Benoni)
 • A32 1.c4 c5 2.Nf3 Nf6 3.d4 cxd4 4.Nxd4 e6 (Spielmann Defense of the Anti-Benoni Variation of the Symmetrical)
 • A33 1.c4 c5 2.Nf3 Nf6 3.d4 cxd4 4.Nxd4 e6 5.Nc3 Nc6
 • A34 1.c4 c5 2.Nc3 (Variacioni Normal i Simetrikës)
 • A35 1.c4 c5 2.Nc3 Nc6 (Variacioni Dy Kalorës i Simetrikës)
 • A36 1.c4 c5 2.Nc3 Nc6 3.g3 (Variacioni Fianchetto i Simetrikës)
 • A37 1.c4 c5 2.Nc3 Nc6 3.g3 g6 4.Bg2 Bg7 5.Nf3 (Linja Dy Kalorës)
 • A38 1.c4 c5 2.Nc3 Nc6 3.g3 g6 4.Bg2 Bg7 5.Nf3 Nf6 (Linja e Plotë e Simetrisë)
 • A39 1.c4 c5 2.Nc3 Nc6 3.g3 g6 4.Bg2 Bg7 5.Nf3 Nf6 6.0-0 0-0 7.d4 (Variacioni Mecking)

Përshkrimi në kinema[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Hapja Angleze përdoret nga Profesor Moriarty në filmin Sherlock Holmes: A Game of Shadows ndërsa ai dhe Holmes diskutojnë planet e tyre konkurruese mbi një lojë shahu. Të dy Holmes dhe Moriarty përfundimisht luajnë lëvizjet e fundit me sy të lidhur duke përmendur lëvizjet e fundit në shënimin përshkrues (në vend të algjebrikës, pasi i pari ishte bashkëkohor në fund të shekullit të 19-të), duke përfunduar me Holmes duke matuar Moriarty, ashtu si Watson prish planet e Moriarty.

1.c4 përdoret gjithashtu në Pawn Sacrifice nga Bobby Fischerlojën e gjashtëKampionatit Botëror të Shahut 1972 kundër Boris Spassky.

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ a b Meyer-Kahlen, Stefan. "Shredder opening database statistics" (në anglisht). Marrë më 2008-01-19.
 2. ^ "Chess Opening Explorer" (në anglisht). Chessgames.com. Marrë më 2008-01-19.
 3. ^ "Chess Openings Database statistics" (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 2010-07-26. Marrë më 2009-08-17.{{cite web}}: Mirëmbajtja CS1: BOT: Gjendja e adresës origjinale është e panjohur (lidhja)
 4. ^ Chess Life (në anglisht). Vëll. 59 (bot. 1–7). Federata e Shahut e Shteteve të Bashkuara. 2004. fq. 303.
 5. ^ a b de Firmian, Nick (2008). Modern Chess Openings: MCO-15 (në anglisht). New York: David McKay Co. fq. 675. ISBN 978-0-8129-3682-7.

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]