Hardhuca shpinëgjelbër

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Hardhuca shpinëgjelbër
Podarcis melisellensis-Vis island.jpg
Klasifikimi shkencor
Mbretëria: Animalia
Filumi: Chordata
Klasa: Reptilia
Rendi: Squamata
Familja: Lacertidae
Gjenia: Podarcis
Speciet: P. melisellensis
Emri binomial
Podarcis melisellensis
(Braun, 1877)

Hardhuca shpinëgjelbër ose hardhuca e mureve dalmatine (latinisht: Podarcis melisellensis) është lloj hardhuce, që i takon familjes Lacertidae. Gjendet në Shqipëri, Bosnje dhe Hercegovinë, Kroaci, Itali, Serbi, Mal të Zi dhe Slloveni. Hanitati i saj natyror janë pyjet, vegjetacionet mesdehtare me shkurre, zonat shkëmbore dhe kullotat.[1]

Hardhuca shpinëgjelbër mund të rritet deri në 65 mm në gjatësi. Bishtin e ka rreth dy herë më të gajtë se trupin. Hardhucat femra lëshojnë 2–8 vezë. Të vegjlit janë rreth 25 mm në gjatësi, pas çeljes së vezës.[2]

Referencat[redakto | përpunoni burim]

  1. ^ Rastko Ajtic; Wolfgang Böhme; Petros Lymberakis; Jelka Crnobrnja Isailovic; Roberto Sindaco (2009).
  2. ^ Arnold, Nicholas; Ovenden, Denys (2002). A field guide to the reptiles and amphibians of Britain and Europe (bot. 2nd). London: HarperCollins. f. 169.  9780002199643.