Hesiona

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Herakliu shpëton Hesionën; Miniaturë e shekullit të 15-të

mitologjinë greke dhe artin e mëvonshëm, emri Hesionë (greqisht: Ἡσιόνη) i referohet figurave të ndryshme mitologjike, nga të cilat princesha trojane Hesiona është më e njohura.

Mitologjia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Sipas Bibliotheca, Hesiona më e spikatur ishte një princeshë trojane, e bija e mbretit Laomedon të Trojës, motra e Priamit dhe gruaja e dytë e mbretit Telamon të Kullurit . Miti i parë i shquar në të cilin Hesiona përmendet është ai i Herkulit, i cili e shpëton atë nga një përbindësh deti. Sidoqoftë, roli i saj bëhet domethënës shumë vite më vonë, kur ajo përshkruhet si një nxitëse e mundshme e Luftës së Trojës. [1]

Apoloni dhe Poseidoni u zemëruan me mbretin Laomedon sepse ai nuk pranoi të paguante pagën që u premtoi atyre për ndërtimin e mureve të Trojës. Apoloni dërgoi një murtajë dhe Poseidoni një përbindësh deti për të shkatërruar Trojën.[2] Orakujt premtuan shpëtim nëse Laomedoni do të ekspozonte vajzën e tij Hesiona të gllabërohej nga përbindëshi i detit Cetus dhe ai e ekspozoi atë duke e fiksuar lakuriq në shkëmbinjtë pranë detit. Herakliu, Telamoni dhe Oeklesi po ktheheshin nga një ekspeditë kundër Amazonëve. Duke parë atë të ekspozuar, Herakliu premtoi ta shpëtonte atë me kusht që Laomedoni t'i jepte kuajt e mrekullueshëm që kishte marrë nga Zeusi si kompensim për rrëmbimin e Ganymede nga Zeusi. Laomedoni pranoi dhe Herakliu e vrau përbindëshin. Sidoqoftë, Laomedoni nuk pranoi t'i jepte çmimin e premtuar.

Në një ekspeditë të mëvonshme, Herakliu sulmoi Trojën, vrau Laomedonin dhe të gjithë djemtë e Laomedonit, përveç më të riut, Podark. [3] Herakliu ia dha vajzën e Laomedonit, Hesionën, Telamonit si një çmim, në vend që ta mbante për vete.[4] Ai e lejoi që ajo të merrte me vete çdo rob që ajo dëshironte; ajo zgjodhi vëllain e saj Podarkun. Herakliu e lejoi që ta çlironte Podarkun në këmbim të mbulesës së saj. Prandaj, Podarku nga ajo kohë e tutje u bë i njohur si Priam, nga greqishtja e lashtë πρίασθαι priasthai, që do të thotë "për të blerë".[5]

Hesiona u mor në shtëpi nga Telamoni, u martua me të dhe lindi një djalë, Teukron,[6] gjysmë vëlla i Ajantit, djalit të Telamonit që nga martesa e tij e parë.

Shumë vite më vonë, kur Hesiona ishte një grua e moshuar, Priami dërgoi Antenorin dhe Ankizin në Greqi për të kërkuar rikthimin e Hesionës, por ata u refuzuan dhe u larguan. Priami më pas dërgoi Paridin dhe Enean për ta tërhequr atë, por Paridi u hutua dhe në vend të saj solli Helenën, mbretëreshën e Spartës dhe gruan e Menelaut . Priami përfundimisht ishte i gatshëm të pranonte rrëmbimin e Helenës, për shkak të refuzimit të Grekëve për të kthyer Hesionën.

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Schwab, G. p. 315
  2. ^ Smith, p. 34
  3. ^ Smith, p. 38
  4. ^ Smith, pp. 38, 65
  5. ^ Smith, p. 39
  6. ^ Smith, p. 65

Bibliografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • Apollodorus; Hyginus (2007). Apollodorus' Library and Hyginus' Fabulae: Two Handbooks of Greek Mythology (në anglisht). R. Scott Smith (translator). Hackett. ISBN 978-0872208209. Apollodorus; Hyginus (2007). Apollodorus' Library and Hyginus' Fabulae: Two Handbooks of Greek Mythology (në anglisht). R. Scott Smith (translator). Hackett. ISBN 978-0872208209. Apollodorus; Hyginus (2007). Apollodorus' Library and Hyginus' Fabulae: Two Handbooks of Greek Mythology (në anglisht). R. Scott Smith (translator). Hackett. ISBN 978-0872208209.
  • Schwab, G. (2001). Zotat dhe heronjtë e Greqisë antike. New York: Pantheon Books.