Hibridët e panterave

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Kryqëzimi i panterave (lat. Panthera), që janë mace të mëdha, shfaqet kryesisht në kushte të mbyllura të krijuara nga njeriu, gjëgjësisht nëpër kopshte zoologjike. Kjo për faktin se panterat jetojnë në vende të ndryshme të botës dhe për shkak se ata janë armiq natyrorë mes veti.

Tabela[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Më poshtë janë dy tabela që tregojnë shumë hibride të panterave.[1] Hibridet kanë zakonisht një emër të përbërë, që varet nga se cili lloj është prindi femër dhe cili është prindi mashkull. Për shembull, një hibrid mes një luan mashkull dhe një tigreshe quhet ligër, sepse luani është prindi mashkull dhe tigresha prindi femër.

Luanesha Venus symbol.svg Tigresha Venus symbol.svg Jaguaresha Venus symbol.svg Leopardesha Venus symbol.svg
Luani Mars symbol.svg Luani Mars symbol.svg

Luanesha Venus symbol.svg

Ligri Mars symbol.svg

Ligresha Venus symbol.svg

Liguari Mars symbol.svg

Liguaresha Venus symbol.svg

Lipardi Mars symbol.svg

Lipardesha Venus symbol.svg

Tigri Mars symbol.svg Tigoni Mars symbol.svg

Tigonesha Venus symbol.svg

Tigri Mars symbol.svg

Tigresha Venus symbol.svg

Tiguari Mars symbol.svg

Tiguaresha Venus symbol.svg

Tigardi Mars symbol.svg

Tigardesha Venus symbol.svg

Jaguari Mars symbol.svg Jaglioni Mars symbol.svg

Jaglionesha Venus symbol.svg

Jagri Mars symbol.svg

Jagresha Venus symbol.svg

Jaguari Mars symbol.svg

Jaguaresha Venus symbol.svg

Jagupardi Mars symbol.svg

Jagupardesha Venus symbol.svg

Leopardi Mars symbol.svg Leoponi Mars symbol.svg

Leoponesha Venus symbol.svg

Leogri Mars symbol.svg

Leogresha Venus symbol.svg

Leguari Mars symbol.svg

Leguaresha Venus symbol.svg

Leopardi Mars symbol.svg

Leopardesha Venus symbol.svg

Më poshtë është tabela që tregon hibridet e gjeneratës së dytë.[1]

Ligresha Venus symbol.svg Tigonesha Venus symbol.svg Jagupardesha Venus symbol.svg Leguaresha Venus symbol.svg Liguaresha Venus symbol.svg
Luani Mars symbol.svg Liligri Mars symbol.svg

Liligresha Venus symbol.svg

Litigoni Mars symbol.svg

Litigonesha Venus symbol.svg

Lijagupardi Mars symbol.svg

Lijagupardesha Venus symbol.svg

Lileguari Mars symbol.svg

Lileguaresha Mars symbol.svg

Liliguari Mars symbol.svg

Liliguaresha Venus symbol.svg

Tigri Mars symbol.svg Tiligri Mars symbol.svg

Tiligresha Venus symbol.svg

Titigoni Mars symbol.svg

Titigonesha Venus symbol.svg

Tijagupardi Mars symbol.svg

Tijagupardesha Venus symbol.svg

Tileguari Mars symbol.svg

Tileguaresha Venus symbol.svg

Tiliguar Mars symbol.svg

Tiliguaresha Venus symbol.svg

Jaguari Mars symbol.svg Jagligri Mars symbol.svg

Jaligresha Venus symbol.svg

Jagtigoni Mars symbol.svg

Jagtigonesha Venus symbol.svg

Jag'jagupardi Mars symbol.svg

Jag'jagupardesha Venus symbol.svg

Jagleguari Mars symbol.svg

Jagleguaresha Venus symbol.svg

Jagliguar Mars symbol.svg

Jagliguaresha Venus symbol.svg

Leopardi Mars symbol.svg Leoligri Mars symbol.svg

Leoligresha Venus symbol.svg

Leotigoni Mars symbol.svg

Leotigonesha Venus symbol.svg

Leojagupardi Mars symbol.svg

Leojagupardesha Venus symbol.svg

Leoleguari Mars symbol.svg

Leoleguaresha Venus symbol.svg

Leoliguari Mars symbol.svg

Leoliguaresha Venus symbol.svg

Leoponi Mars symbol.svg Leoligulori Mars symbol.svg

Hibridet mes jaguarit dhe leopardit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Hibridet mes jaguarit dhe luanit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Hibridet mes jaguarit dhe tigrit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Hibridet mes leopardit dhe luanit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Hibridi që lind nga kryqëzimi mes leopardit (Panthera pardus;♂) dhe luaneshës (Panthera leo;♀) quhet leopon.

Hibridi që lind nga kryqëzimi mes luanit (Panthera leo;♂) dhe leopardeshës (Panthera pardus;♀) quhet lipard.

Hibridet mes leopard and tigrit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Hibridet mes luanit and tigrit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Një ligër

Hibridi që lind nga kryqëzimi mes luanit (Panthera leo;♂) dhe tigreshës (Panthera tigris;♀) quhet ligër. Me pamje si luan i madh me vija të përhapura, është hibridi më i madh i maceve.

Hibridi që lind nga kryqëzimi mes tigrit (Panthera tigris;♂) dhe luaneshës (Panthera leo;♀) quhet tigon.

Hibridi që lind nga kryqëzimi mes luanit (Panthera leo;♂) dhe ligreshës (Panthera leo × Panthera tigris;♀) quhet liligër. Liligri i parë i njohur, i emëruar Kiara, lindi në vitin 2012 në Kopshtin zoologjik të Novosibirskut, në Rusi, në vitin 2012.[2]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ a b "Panthera Hybrid - Trivia Mania". Trivia Mania. Arkivuar nga origjinali më 8 prill 2015. Marrë më 14 janar 2015. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ "Ligerungar – en världssensation". Dagens Nyheter. 3 gusht 2013. Arkivuar nga origjinali më 4 gusht 2013. Marrë më 4 gusht 2013. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)