Iblisi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Engjëjt takojnë Adamin, qenien njerëzore prototipike. Ata ndajnë, edhe pse në një shkallë më të vogël, reagimin sfidues të Iblisit, i cili kthen kokën me mendjemadhësi. Piktura nga një dorëshkrim i Manṭiq al-ṭayr (Konferenca e Zogjve) të Farīd al-Dīn ʿAṭṭār. Iran, Shiraz, 899/1494.

Iblisi i njohur ndryshe si Eblīs,[1][2] është udhëheqësi i djajve (shajaṭīn) në Islam. Sipas Kuranit, Iblisi u hodh nga qielli, pasi refuzoi t'i bënte sexhde Ademit. Sa i përket origjinës dhe natyrës së Iblisit, ekzistojnë dy pikëpamje të ndryshme.[3][4]

Në versionin e parë, para se Iblisi të hidhej nga qielli, ai ishte një engjëll i rangut të lartë (Karub) i quajtur Azazil, i caktuar nga Zoti për të zhdukur banorët fillestarë të pabindur dhe shkatërrues të tokës, të cilët u zëvendësuan me njerëz, si. krijesa më të bindura. Pasi Iblisi kundërshtoi vendimin e Zotit për të krijuar një pasardhës (ose synim në Tokë) (k̲h̲alīfa), ai u ndëshkua duke u rrëzuar dhe hedhur në tokë si një shejtan (djall). Në tregimin alternativ, Zoti e krijoi Iblisin nga zjarret nën tokën e shtatë. Duke adhuruar Zotin për mijëra vjet, Iblisi u ngjit në sipërfaqe, ku, falë robërisë së tij të pahijshme, u ngrit derisa arriti në shoqërinë e engjëjve në qiellin e shtatë. Kur Zoti krijoi Ademin dhe i mësoi "emrat e të gjitha gjërave", pastaj urdhëroi engjëjt të përkuleshin, Iblisi, duke qenë xhind i krijuar nga zjarri, refuzoi dhe nuk iu bind Zotit, duke e çuar në rënien e tij.[5]

Në traditën islame, Iblisi shpesh identifikohet me esh-Shayṭān ("Djalli"), i njohur shpesh me epitetin ar-Rajim (arabisht: ٱلرَّجِيْم, lit. 'I mallkuari'). Shejtan zakonisht zbatohet për Iblisin për të treguar rolin e tij si tundues, ndërsa Iblis është emri i tij i duhur. Disa muslimanë sufi mbajnë një rol më ambivalent për Iblisin, duke e konsideruar atë jo thjesht Djallin, por në fakt "monoteistin më të vërtetë" (sepse ai do të adhuronte vetëm Krijuesin, dhe jo krijimet e tij) duke ruajtur termin shejtan ekskluzivisht për forcat e liga.[6][7][8]

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Gardet, Louis; Wensinck, A. J. (1971). "Iblīs". përmbledhur nga Bosworth, C. E.; van Donzel, E. J.; Heinrichs, W. P.; Lewis, B.; Pellat, Ch.; Schacht, J. (red.). Encyclopaedia of Islam, Second Edition. Vëll. 3. Leiden: Brill Publishers. doi:10.1163/1573-3912_islam_SIM_3021. ISBN 978-90-04-16121-4. {{cite encyclopedia}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ Briggs, Constance Victoria (2003). The Encyclopedia of God: An A-Z Guide to Thoughts, Ideas, and Beliefs about God. Newburyport, Massachusetts: Hampton Roads. ISBN 978-1-612-83225-8. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  3. ^ Awn, Peter J. (1983). "Mythic Biography". Satan's Tragedy and Redemption: Iblīs in Sufi Psychology. Numen Book Series. Vëll. 44. Leiden and Boston: Brill Publishers. fq. 18–56. doi:10.1163/9789004378636_003. ISBN 978-90-04-37863-6. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  4. ^ Mahmoud, Muhammad (1995). "The Creation Story in 'Sūrat al-Baqara,' with Special Reference to al-Ṭabarī's Material: An Analysis". Journal of Arabic Literature. 26 (1/2): 201–214. doi:10.1163/157006495X00175. JSTOR 4183374. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  5. ^ Awn, Peter J. (1983). "Mythic Biography". Satan's Tragedy and Redemption: Iblīs in Sufi Psychology. Numen Book Series. Vëll. 44. Leiden and Boston: Brill Publishers. fq. 18–56. doi:10.1163/9789004378636_003. ISBN 978-90-04-37863-6. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  6. ^ Awn, Peter J. (1983). "Iblīs: Model of the Mystic Man". Satan's Tragedy and Redemption: Iblīs in Sufi Psychology. Numen Book Series. Vëll. 44. Leiden and Boston: Brill Publishers. fq. 122–183. doi:10.1163/9789004378636_005. ISBN 978-90-04-37863-6. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  7. ^ Rustom, Mohammed (shtator 2020). Touati, Houari (red.). "Devil's Advocate: ʿAyn al-Quḍāt's Defence of Iblis in Context". Studia Islamica. Leiden and Boston: Brill Publishers. 115 (1): 65–100. doi:10.1163/19585705-12341408. S2CID 226540873. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  8. ^ Campanini, Massimo (2013). The Qur'an: The Basics. Abingdon, England: Routledge. ISBN 978-1-1386-6630-6. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)