Jump to content

Ihsani

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Tri dimensionet e Islamit (Islami përfshnë Imanin që përfshin Ihsanin.)

Ihsan (arabisht: إحسان ʾIḥsān, romanizuar: ehsan), është një term arab që do të thotë "zbukurim", "përsosmëri" ose "përsosmëri" (arabisht: husn, që do të thotë: bukurí). Është çështje e marrjes së imanit dhe shfaqja e tij përmes bëmave dhe veprave, një ndjenjë e përgjegjësisë shoqërore të mbartur nga bindjet fetare.[1]Islam, ihsani është përgjegjësia myslimane për të marrë përsosmërinë, ose përsosmërinë, në adhurim, e tillë që myslimanët përpiqen ta adhurojnë Zotin sikur ta shohin Atë, dhe megjithëse nuk mund ta shohin atë, ata pa dyshim besojnë se Ai vazhdimisht i mbikëqyr ata. Ky përkufizim vjen nga Hadithi i Xhibrilit në të cilin Muhamedi thotë, "[Ihsan është] të adhuroni Zotin sikur ta shihni, dhe nëse nuk mund ta shihni, atëherë me të vërtetë Ai ju sheh juve" (el-Buhari dhe el-Muslim).[2] Sipas hadithit të Muhamedit "Zoti e ka shkruar Ihsan për gjithçka".[3]

Ihsan, që do të thotë "të bësh gjëra të bukura", është një nga tre dimensionet e fesë islame (ar. ad-din): islam, iman dhe ihsan. Për dallim nga theksimet e islamit (çfarë duhet bërë) dhe imanit (pse duhet bërë), koncepti i ihsanit lidhet kryesisht me qëllimin. Ai që “bën atë që është e bukur” quhet muhsin. Në përgjithësi mendohet se një person mund të arrijë ihsanin e vërtetë vetëm me ndihmën dhe udhëzimin e Zotit, i cili qeveris të gjitha gjërat. Ndërsa tradicionalisht juristët islamë janë përqendruar në Islam dhe teologët në iman, sufijtë e kanë përqendruar vëmendjen e tyre në Ihsan.

Disa dijetarë islamikë e shpjegojnë ihsanin si dimensionin e brendshëm të Islamit, ndërsa sheriati shpesh përshkruhet si dimensioni i jashtëm :

Nga diskutimi i mëparshëm duhet të jetë e qartë se jo çdo musliman është një burrë apo grua besimtare ( mu'min ), por çdo besimtar është musliman . Për më tepër, një musliman që beson në të gjitha parimet e Islamit mund të mos jetë domosdoshmërisht një person i drejtë, një bërës i së mirës ( muhsin ), por një person me të vërtetë i mirë dhe i drejtë është edhe musliman edhe një person i vërtetë besimtar. [4]

Ihsani "përben formën më të lartë të adhurimit" (ibadet). [4] Është përsosmëri në punë dhe në ndërveprime shoqërore. Për shembull, ihsani përfshin sinqeritetin gjatë lutjeve muslimane dhe të qenit mirënjohës ndaj prindërve, familjes dhe Zotit.

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Maqsood, Ruqaiyyah Waris (15 shtator 1994). Teach Yourself Islam. Teach Yourself World Faiths (në anglisht). Teach Yourself. fq. 41. ISBN 978-0-340-60901-9.
  2. ^ Mahmoud M. Ayoub, Islam: Faith and History, pp. 68–69
  3. ^ "الكتب - جامع العلوم والحكم - الحديث السابع عشر إن الله كتب الإحسان على كل شيء- الجزء رقم1" (në anglisht). 2017-08-22. Arkivuar nga origjinali më 2017-08-22. Marrë më 2020-04-22.
  4. ^ a b Mahmoud M. Ayoub, Islam: Faith and History, f. 54