Ilir Boçka

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Ilir Boçka (Gjirokastër, 10 janar 1950) ka qenë ministër i shtetit shqiptar dhe është diplomat karriere.

Ai është aktualisht ambasador i Shqipërisë në Beograd, Serbi. Posti i tij i mëparshëm (janar 2008 - shtator 2010) ishte ai i të Ngarkuari me Punë i Republikës së Shqipërisë në Nju Delhi, Indi, ku ai mbikqyri themelimin e ambasadës së parë shqiptare në vend. Ai shërbeu si Ambasador i Misionit të Shqipërisë në NATO dhe si Përfaqësuesi i Republikës së Shqipërisë në Këshillin e Partneritetit Euro-Atlantik (EAPC), nga nëntori 2000 deri në korrik 2007. Gjatë periudhës maj 1998 - gusht 2000, ai u emërua si zv Ministri i Mbrojtjes, përgjegjës për integrimin Euro-Atlantik të Shqipërisë dhe përgatitjet e vendit për anëtarësim në NATO. Gjatë viteve të kaluara, nga viti 1972 deri më 1980, Ilir Boçka ka punuar si gazetar në Agjencinë Telegrafike Shqiptare (ATSH). Ilir Boçka filloj në Ministrinë e Punëve të Jashtme në qershor të vitit 1981, kur ai u emërua si Kryetar i Shtypit dhe Informacionit. Gjatë periudhës nga 1986 deri në vitin 1990, Ilir Boçka shërbeu si ambasador i fundit shqiptar në ish-Republikën Demokratike Gjermane. Pas ndryshimeve demokratike gjatë periudhës nga qershori 1991 deri në dhjetor të vitit 1991, ai u emërua si zëvendësministër në Ministrinë e Punëve të Jashtme. Në zgjedhjet e para të lira të mbajtura në Shqipëri, ai u emërua si Ministër i Punëve të Jashtme në Qeverinë e Përkohshme (dhjetor 1991-prill 1992). Nga viti 1992 deri në vitin 1997 ka punuar si avokat dhe këshilltar në sektorin privat. Nga tetori 1997 deri në maj të vitit 1998 Z. Boçka ka shërbyer si Drejtor i Departamentit të Informacionit dhe Medias në Zyrën e Kryeministrit.

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]