Jump to content

Impel Down

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Impel Down (インペルダウン Inperu Daun) gjithashtu i njohur si Burgu Nënujë (海底監獄 Kaitei Kangoku) ose Burgu i Madh (大監獄 Dai Kangoku) është një burg e kontrolluar nga qeveria ku mbahen piratë dhe kriminelë të rrezikshëm. Ndodhet në mes të Calm Belt.

Impel Down është një strukturë e madhe e zhytur në kullë, themeli i së cilës është në fund të shtratit të detit. Për shkak të ndërtimit të saj brenda Calm Belt, gjithë struktura është e rrethuar vazhdimisht nga Mbretërit Gjigant të Detit që notojnë nën ujë. Së bashku me këto kafshë, burgu ruhet nga një forcë e luftanijeve detare. Burgu është bërë nga Kairoseki (pranga që i'a largojnë personat aftësinë e frutit të detit) që ndalon të burgosurit të largohen nga burgu. Dhomat e torturës përdoren për të gjitha llojet e veprimeve brutale dhe të papërshkrueshme. Midis tyre përfshihet rrahja e vazhdueshme, rrahja brutale deri në vdekje, kazanët e zier për djegie dhe mbytje, dhe gropa të mprehta të përdorura për shpim. I gjithë vendi është e vëzhguar me kamera të sigurimeve me Den Den Mushi.

Stafi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Hannyabal - para dy viteve ishte zëvendës i shefit kryesor dhe tani është shef kryesor i burgut.
 • Magellan - para dy viteve ishte shef kryesor i burgut dhe tani është zv.shef kryesor.
 • Seldeath - shefe e rojës
 • Sadi - shef i rojës
 • Shilliew - ish-kreu i burgut
 • Domino - kreu i burgut

Në burg janë poashtu rojtar bisha dhe të gjithë kanë emra të kafshëve:

 • Minotaur: Një lopë gjigant bipedale me një shpatë me sy.
 • Minorhinoceros: Një rinoceront gjigant bipedal në gjera me dy macet me thumba të mprehta.
 • Minokoala: Një koalë gjigante bipedale me thika të mprehta rreth nyjeve të saj.
 • Minozebra: Një zebër gjigant bipedal me një shpatë të mprehur me një bosht të gjatë.
 • Minochihuahua: Një chihuahua gjigante bipedale që vesh arti dhe këpucët.

Së pari të gjithë kanë menduar se ata janë kafshë normal derisa Krokodili zbuloi se ata janë në formën Zoan.

Nivelet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Niveli i caktuar i një të burgosuri zakonisht përcaktohet nga vlera e shpërblimit në kokën e tij. Përjashtime mund të bëhen megjithatë, siç është Krokodili dhurata e të cilit u hoq shumë kohë më parë dhe Bentham, kur qeveria pranon se forca e tyre është dukshëm më e lartë se shpërblimi i tyre.

Së bashku me qelitë të ndryshme për të mbajtur të burgosurit, çdo nivel posedon një formë unike torture. Për shkak të këtyre veprimeve të papërshkrueshme që po kryhen, secilit nivel i jepet titulli i ferrit. Me çdo nivel zbritës, torturat keqësohen.

Niveli 1[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ferri i Skuqur (紅蓮地獄 Guren Jigoku) është niveli i parë në Impel Down. Të burgosurit në këtë nivel nuk janë aq të njohur. Rojtarët e këtij niveli nuk kujdesen aq shumë se kush largohet, pasi të gjithë kriminelët që janë munduar të largohen janë përgjuar shumë lehtë nga kamerat e sigurimit.

Buggy u mbajt në këtë nivel për shkak se rojtarët nuk e dinin se ai ishte përdorues i frutit të detit.

Niveli 2[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ferri i Bishave të Egër ((猛獣地獄 Mōjū Jigoku) është niveli i dytë në Impel Down. Buggy ka thënë se të burgosurit e nivelit 2 kanë shpërblim të lartë se atij (15,000,000 beli).[1] Niveli 2 ka bisha të egra si akrepa të mëdha helmuese që mund të bashkohen së bashku për t'u bërë dyzetkëmbësh gjigandë. Manticores janë me fytyrë të njerëzve, por me trup luani që hanë njerëz, të cilët do të gllabërojnë gjithçka nga predha e tyre, duke përfshirë kockat. Ata imitojnë fjalët e të burgosurve edhe pse nuk e dijnë se çka janë duke thënë.

Sfinks, një luan me fytyrë njeriu, konsiderohet “bosi” i nivelit. Është një kafshë kaq e fortë saqë është e aftë të thyejë dyshemenë nën të, nëse e godet atë kohë të mjaftueshme.

Me këto kafshë të ndryshme, të burgosurit që mbahen këtu janë të detyruar të ndjekin ata nëpërmjet korridoreve të nivelit. Për shkak të rrezikut të frikshëm, të burgosurit shpesh ose humbasin vullnetin për të vazhduar, ose refuzojnë të ikin edhe kur qelitë e tyre janë të hapura.

Niveli 3[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ferri i Urisë (飢餓地獄 Kiga Jigoku) është niveli i tretë në Impel Down. Shumica e të burgosurve që mbahen këtu janë piratë që kanë një shpërblim prej 50,000,000 beli ose më të lartë. Tereni i niveli duke si shkretëtirë.

Niveli 4[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ferri Flakërues ( (焦熱地獄 Shōnetsu Jigoku) është niveli i katërt në Impel Down. Në këtë nivel, një pishinë qëndron i mbushur me gjak të zier duke u ndezur nga një zjarr ndezur duke e bërë atë jashtëzakonisht të nxehtë. Ngrohja e shkaktuar nga kjo është aq intensive saqë edhe nxehet niveli direkt mbi të. Nëse dikush përpiqet të hidhen poshtë në këtë nivel nga Niveli 3 duke përdorur vrimë të madhe të përdorur për ventilim më lart, por nuk vendosen në një vend të sigurt, atëherë ata do të vdesin.

Të burgosurit nga nivelet e tjera torturohen rregullisht këtu. Megjithatë, forma më e përhapur e torturës është në tenxhere gjigante të gjakut të zier në mes të nivelit. Tortura të tjera përfshijnë të burgosurit që varen nga litarë rreth stomakut të tyre në masë dhe duke u tundur mbi flakët ndezëse në të gjithë nivelet, dhe duke u përpjekur të shpërbëjnë punën e rëndë duke zëvendësuar shkrimet gjigante të druve të zjarrit për të mbajtur flakët në lëvizje. Rojet në këtë nivel duhet të japin veshje mbrojtëse për të mos u lënduar nga nxehtësia e fortë, pasi është mjaft e fortë për të djegur mishin e njeriut.

Zyra e Magellanit ndodhet këtu dhe poashtu afër zyrës është kuzhina. Në këtë nivel, Magellani mposhti Monkey D. Luffy duke e helmuar dhe pastaj kapi atë.

Niveli 5[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ferri i Ngrirjes ((極寒地獄 Gokkan Jigoku) është niveli i pestë në Impel Down. Të burgosurit që mbahen këtu kanë shpërblim prej 100,000,00 beli ose më lartë. I gjithë niveli është i ngrirë. Niveli është kaq i ftohtë saqë jo vetëm që të burgosurit mbahen këtu ose ngriren deri në vdekje ose të humbasin copat e mishit të tyre nga ngrirja e rëndë, por ushqimi i dhënë atyre ngrihet në nivelin e të qenit praktikisht i pangrënshëm. Për shkak të ftohtit ekstrem, Den Den Mushi nuk funksionon në këtë nivel, duke prerë kështu kontaktin dhe mbikëqyrjen, përveç në vendet e lokalizuara rreth hyrjeve që lidh nivelin 5 me nivelet e mëparshme dhe të ardhshme. Së bashku me të ftohtin e rëndë, niveli është i banuar nga ujqër. Megjithatë, ata u treguan tepër brutalë për të qenë në nivelin e dytë, pasi po ashtu gjuanin edhe kafshët e tjera, duke përfshirë Basiliskin dhe Sfinksin.

Pas mposhtjes së Luffy nga Magellan, Luffy u dërgua këtu me efektet e helmit derisa u lirua nga Bentham me shpresë të gjejë mjekim.

Niveli 5.5[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Niveli 5.5 ndryshe i njohur Newkama Land ((ニューカマーランド Nyūkamā Rando) është nivel i fsheuh në Ferrin e Ngrirjes dhe është vendi ku kanë shkuar të gjithë të burgosurit që janë gjoja "demonizuar larg". Zona e fshehtë ndodhet brenda një shkëmbi ndërmjet Niveleve 5 dhe 6. Ishte e gdhendur shumë kohë më parë nga një i burgosur me aftësi për të bërë tunel dhe është një vend i fshehtë i panjohur nga burgosurit. Ajo është e sunduar nga "Mbretëresha" Emporio Ivankov, dhe quhet Parajsa Okama ku të gjithë okama dhe të burgosurit festojnë dhe argëtohen gjatë gjithë kohës.

Pas dy viteve, niveli 5.5 ende sundohet nga të njëjtit burgosur dhe tani është i sunduar nga “Mbretëresha” Bentham.

Niveli 6[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ferri i Përjetshëm (無限地獄 Mugen Jigoku) është niveli më i ulët në Impel Down. Është vendi ku të burgosurit të cilët janë jashtëzakonisht të fuqishëm, kanë shkaktuar krime jashtëzakonisht të egra dhe / ose ekzistencat e të cilave janë bërë një kërcënim i madh për vetë [[Qeveria Botërore (One Piece)|Qeverinë Botërore) mbahen. Sengoku tha se edhe një i burgosur i vetëm i Nivelit 6, që fshihet në një vend të largët, mund të jetë një rrezik i pabesueshëm për publikun.[2] Të burgosurve në këtë nivel janë dhënë dënimi me vdekje ose dënimi me burgim të përjetshëm. Ata janë në thelb "të fshirë" nga historia.[3]

Të gjithë oficerët e rangut të lartë i shmangin të hyjnë këtu për shkak rrezikshmërisë së të burgosurve, por hyjnë në rast vizite. Në këtë nivel janë mbajtur piratë si Ace dhe Jinbe, pranë tyre shihet Krokodili dhe persona që kanë armiqësi me Mjekërrbardhin.

Hyrja në Impel Down[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Impel Down është e vendosur në mes të Calm Belt, duke e bërë hyrjen e vështirë. Mënyra e vetme për të arritur atje me lehtësinë më të madhe është përdorimi i Tarai Current, një rrymë uji e kapshme duke kaluar nëpër Portat e Drejtësisë të vendosura në Shtabin Detar ose Enies Lobby. Gjithashtu, e vetmja mënyrë për të arritur në burg është të përdorësh një nga betejat detare të rreshtuara në Kairoseki, pasi i gjithë vendi është i rrethuar nga Mbretërit e Detit.

Për shkak të natyrës së saj brutale dhe duke qenë i njohur për të qenë i pashmangshëm që nga Shiki, pothuajse asnjë person nuk dëshiron të shkojë atje. Përjashtimet e vetme të njohura janë Monkey D. Luffy, Daz Bonez, dhe Krokodili. Jinbe besonte se një ose dy jetë nuk duhet të jenë të mjaftueshme për të bërë që dikush të marrë pjesë në burg, duke parë infiltrimin e Luffy për të shpëtuar një person si të pabesueshme.

Zakonisht, Impel Down është një ferr-fortesë me mbrojtje maksimale, duke e bërë të pamundur ndërhyrjen dhe shkëputjen nga kriminelët. Megjithatë, Luffy bëri regjistrimin e të qënit i pari që u nda, duke prishur atë rekord të përsosur që nga shpërthimi i Shiki njëzet vjet më parë. Piratët e Mjekërrziut janë grupi i dytë i njerëzve që ndonjëherë të nxisin një pushim, dhe ata e bënë këtë me më pak përpjekje se Luffy, duke mos u shqetësuar që të përpiqen të shmangin zbulimin.

Të ikurit nga Impel Down[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Përveç vizitorëve dhe zyrtarëve të qeverisë, shumica e njerëzve që hyjnë në Impel Down asnjëhere nuk kanë mundur të dalin të gjallë. Të vetmit të burgosur të lejuar për t'u larguar janë ata që mbahen deri në dënimin me vdekje që ndodhin jashtë kalasë (p.sh. Portgas D. Ace), ata që kanë për qëllim t'i shërbejnë dënimit të përkohshëm (p.sh. Jinbe) dhe atyre që lirohen për arsye speciale (p.sh. Arlong).

Shpërthimi i Impel Down është praktikisht e pamundur, për shkak të mbrojtjes nga kurthet jashtëzakonisht të fuqishme dhe rojet e vendit, me Calm Belt të infektuar nga Mbretërit e Detit duke qenë barrikada e fundit. Megjithatë, Shiki bëri regjistrimin e të qenit personi i parë që shkaktoi shpërthimin e burgut njëzet vjet më parë për shkak të një gabimi të bërë nga marinsat. Monkey D. Luffy u bë i dyti për ta bërë këtë.

Përveç largimit të tij, Luffy është gjithashtu përgjegjës për udhëheqjen e trazirave të para në burg. Së bashku me Emporio Ivankov, Inazuma, Buggy, Daz Bonez, Krokodil, Jinbe, Galdino dhe 233 të burgosur të tjerë, ai është gjithashtu përgjegjës për shpërthimin e parë masiv në historinë e Impel Down. Bentham qëllimisht qëndroi prapa, duke sakrifikuar veten për të lejuar të tjerët të përfundonin ikjen e tyre. Nuk dihet se sa të burgosur vdiqën gjatë kësaj trazire, kryesisht nga kafshët vjedhëse dhe helmët e Magellanit.

Pas kësaj ndërprerjeje të dytë, Piratët e Mjekërrziut kishin liruar disa të burgosur të Nivelit 6 për rekrutim në ekuipazhin e tyre, duke çuar në largimin e më shumë të burgosurve.

Kuriozitete[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Burgu i "ferrit" u ndikua nga:
  • Impel Down duket të bazohet shumë në atë se si është përshkruar Ferri në Komedia HyjnoreDante Alighieri. Të dyja janë burgjet me bazë, "të pashmangshme" me forma unike të dënimit për nivel, dhe më e ulët që kalon, aq më keq bëhen ndëshkimet.
  • Përshkrimi i Mount Purgatory nga Purgatorio, pjesa e dytë e poemës, i ngjan shumë planit Impel Down.
  • Niveli 3: Ferri i Urisë është ironikisht në katin e tretë, ndërsa në ferrin e Dante Alighierit, vendi ku ishte i mallkuar nga mëkati i grykës dënoheshin nga "deri në vdekje" brenda gulletave të Cerberus.
  • Niveli 4: Ferri i Flakëruar është një përfaqësim tipik i ferrit në referencat kulturore dhe fikse, me flakë të dendur dhe me nxehtësi që i djegin "mëkatarët" (ose në këtë rast të burgosurit), ndërsa një figurë demonike (në këtë rast, duke i shtyrë mëkatarët në flakë. Qëndrimi i Magellanit në këtë nivel mund të referohet në këtë përshkrim të ferrit ku ndodhet djalli. Kjo ngjan, në përrallën e Dantes, në nivelin e Dhunës ku dënohen njerëzit e dhunshëm: një liqen me gjak të vluar, ku të dënuarit mbyten.
  • Niveli 5: Ferri i Ngrirjes është një tjetër gjë që bazohet në Komedinë Hyjnore të njohur si Trajtim ku shërohen figurat më të liga. Në fakt, ky nivel është ai ku të mallkuarit janë mashtruesë. Me dallimin e vetëm se të dënuarit e Dantes janë ngrirë tërësisht në një liqen akulli dhe në Komedinë Hyjnore është njohur të jetë niveli më i ulët i Ferrit.
  • Disa nga nivelet e Impel Down duket sikur i ngjajnë koncepteve budiste të ferrit, siç është ferri i skuqur, i cili duket se bazohet në "Ferri i Pemës së Shpatës dhe Kodrës së Thikës", i cili gjithashtu i torturon viktimat e tij duke i detyruar ata të vrapojnë ose t'i sulmojnë mbi pemë dhe kodra të mbuluara me thika dhe shpata. Gjithashtu, katër kafshët e xhandarëve duket se i ngjajnë kafshëve të kacavjerrës me kali dhe kokës së demit.
  • Secili prej anëtarëve të rangut të lartë të stafit duket se ka një emër të djallit në kodet e tyre të veshjes, një pasqyrim se si çdo nivel i Impel Down është quajtur Hell.
 • Newkama Land është një referencë për filmin The Rocky Horror Picture Show në të cilën personazhi kryesor Frank N. Furter është një transvestit i ngjashëm me banorët e Newkama. Në skenë përfundimtare të filmit, heronjtë Brad dhe Janett dorëzohen në ndjenjat e tyre transeksuale në një mënyrë të ngjashme me karamele të Ivankov-it që pranojnë veten e tyre të brendshme të vërtetë.
 • Dy emra, Roche Tomson dhe George Black u shfaqën në një listë të të burgosurve në Nivelin 5. Këto të burgosur nuk u panë, dhe fatet e tyre janë të panjohura.
 • Emri i Roche Tomson është i ngjashëm me atë të piratit real të jetës Roche Braziliano, një holandez që lundroi në Brazil dhe u shënua për sadizëm ekstremizëm të tij, madje edhe në mesin e piratëve të tjerë. Gjithashtu, Braziliano u kqp nga forcat spanjolle, siç ishte Tomson nga Qeveria Botërore, vetëm ai u arratis dhe përfundimisht u zhduk.
 • Niveli i 6-të qëllimi i fshirjes së një personi nga historia është i ngjashëm me damnatio memoriae, një formë dënimi në Romën e lashtë që kishte për qëllim fshirjen e kujtesës së personit dhe çdo gjë që mund ta bartte atë në brezin e ardhshëm, duke hequr në mënyrë efektive ekzistencën e një personi nga historia.
 1. ^ One Piece Kapitulli 549 dhe Epizodi 452
 2. ^ One Piece Kapitulli 581 dhe Epizodi 490
 3. ^ One Piece Kapitulli 576 dhe Epizodi 485