Jump to content

Islami në Spanjë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Xhamia e Madhe e Kordobës u shëndrrua në kishë në vitin 1236

Islami ishte feja më e përhapur në Spanjë dhe Portugali për nëntë shekuj, duke fillua nga pushtimi i kalifatit Ummayad në Hispania deri në mes të shekullit 16-të.

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Hispania është emër latin që i referohet gadishullit Pirinej (duke përfshirë edhe territoret e sotit të Spanjës dhe Portugalisë). Në vitin 711, lideri i Islamit Tarik ibn Ziyad zbarkoi në Gjibraltar dhe në fund, shumica e gadishullit Pirinej solli nën sundimin islam. Pas sundimit tetë vjeçare, forcat muslimane lëvizën në verilindje nëpër malet e Pirenetës drejtë Francës, por u mundën nga një krishterë francez Charles Martel në betejën Tours në vitin 732. Qyteti i parë i cili e rrëzoi fuqinë krishtere ishte Toledeo në vitin 1085. Pas betejës së Las Navas de Tolosa në vitin 1212, shumica e Andaluzise ra nën kontrollin e mbretërive katolike. Lufta e Granadës së ripushtimit filloi më 1482 kundër Emiratit të Granadës.

Komuniteti musliman sot[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Afër dy milionë muslimanë banojnë në Spanjë. Vetëm 32% e muslimanëve në Spanjë janë në kundërshtim rreth martesës mes një muslimanes dhe jo-muslimanit. Ka një numër i të konvertuarve në Islam, vlerësohet në mes 20.000 dhe 50.000, nga një numër i përgjithshëm prej gati 2,000,000 muslimanëve. Shumica e muslimanëve në Spanjë janë sunni dhe pakica janë shia.

Pas rrëzimit të Granadës në vitin 1492, xhamia e parë u ndërtua në vitin 1982 nga muslimanët Ahmedi.