Ivo Padovan

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Ivo Padovan, 1991, Zagreb

Ivo Padovan, (lindi në Blato, Korçullë, komuna Dubrovnik, në Kroaci më 1922, vdiç në Zagreb më 2010 ), është doktor i ORL-së, zbulues i mikrolaringostroboskopisë, akademik kroat, arbreshë-kroat nga Kroacia.

Është me titull doktor i mjekësisë së përgjithshme (M.D.) që e arriti në vitin 1947. Titullin Doktor i shkencave të mjekësisë e arriti në vitin 1952 (D.Sc.) në Universitetin e Zagrebit.

Akademik Ivo Padovan, është emër shumë i respektuar i shkencës së mjekësisë, jo vetëm në ish Jugosllavi, por dhe bashkëpunëtor shkencor në shumë klinika të ORL dhe kirurgjisë së qafës në mbarë botën. Autor i shumë librave nga lëmi i ORL-së dhe kirurgjia e qafës. Njihet si onkolog me reputacion ndërkombëtar.

Specialiteti i tij i ngushtë ka qenë patologjia e laringut dhe është një ndër zbuluesit e mikrolaringostroboskopit modern.

Si pedagog, profesor i rregullt në fakultetin e mjekësisë në Zagreb, ka ligjëruar lëndën e ORL – së, që nga viti 1967. Ishte drejtor i Klinikës ORL dhe Kirurgjisë Cervikofaciale "Sestre Milosrdnica" në Zagreb prej vitit 1966 deri më 1988. Me nderë dhe merita të mëdha mban titullin Akademik.

Kryetar i Akademisë së Shkencave dhe Artit Kroat, ka qenë nga viti 1997 deri më 2003. Meritat e tij njerëzore, profesionale, akademike, në shërbim të krijimit të shtetit të ri Kroat, janë të përmasave antologjike. Është mik i madh i shqiptarëve dhe i zgjidhjes së drejt të çështjes shqiptare në ish Jugosllavi.

Është, nga ana e nënës, me prejardhje arbëreshe, prej familjes shumë të nderuar Deshpali nga Zara.

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]