Jump to content

Jakup Aga

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Jakup Aga (turqishtja osmane: یاکوب آقا Yakub Ağa) ose Ebu Jusuf Nurullah Jakub (turqisht: ابو یوسف نورالله یاکوب Ebu Yusuf Nurullah Yakub), ishte babai i vëllezërve Barbarosa, Oruç Reisit dhe Hajredin Barbarosës. Ai është një spahi me prejardhje shqiptare.

Jakup Aga gjithashtu ishte një ish-Spahi, një kalorës feudal turk i kalorësisë, nga Jenixhe (Janica ose Giannitsa në Greqinë e sotme). Jakupi ishte ndër ata që morën pjesë në pushtimin e ishullit EgjeLesbos nga gjenovezët në emër të osmanëve në vitin 1462. Për pjesëmarrjen e tij atij iu dha fshati Bonova i ishullit si shpërblim dhe titulli i fshatit Aga (mjeshtër).

Referenca[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  •  İsmail Hâmi Danişmend, Osmanlı Devlet Erkânı, pp. 172 ff. Türkiye Yayınevi (Istanbul), 1971.
  •  Khiḍr was one of four sons of a Turk from the island of Lesbos., "Barbarossa", Encyclopædia Britannica, 1963, p. 147.