Jump to content

Kadiu

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
(Përcjellë nga Kadi)

Kadiu ose katiu është magjistrati ose gjyqtari i një gjykate të sherijes, i cili gjithashtu mund të ushtrojë funksione jashtëgjyqësore si ndërmjetësimi, mbrojtja e jetimëve dhe të miturve si dhe mbikëqyrja dhe auditimi i punimeve publike.[1]

Në viset shqiptare kadiu ka qenë hoxhë gjyqtar i Sheriatit, që në kohën e sundimit osman gjykonte dhe vendoste simbas ligjit përkatës punët civile dhe fetare.[2][3]

  1. ^ B. Hallaq, Wael (2009). An Introduction to Islamic law (në anglisht). Oxford University Press. fq. 175–6. ISBN 9780521678735.
  2. ^ Dizdari, Tahir (2005). Fjalori i orientalizmave në gjuhën shqipe. Tiranë: AIITC. fq. 468–9.
  3. ^ Fjalor i Gjuhës së Sotme Shqipe - Tiranë, 1980