Jump to content

Kajaköy

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Fshati Livissi/Kayaköy

Kayaköy (gjithashtu: Kaya ose Livissi ) është një lagje e komunës dhe rrethit të Fethiye, Provinca Muğla, Turqi . [1] Popullsia e saj është 975 (2022). [2] Ndodhet 8 km në jug të Fethiye, ajo është kryesisht e braktisur. Në lashtësi njihej në greqisht si Karmylessos. Nga greqishtja e lashtë emri i qytetit u zhvendos në greqishten Koine në periudhën romake, evoluoi në greqishten bizantine në mesjetë dhe më në fund u bë emri modern grek i përdorur ende nga banorët e qytetit përpara evakuimit të tyre përfundimtar në 1923.

Periudha Bizantine dhe Osmane

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kayaköy daton që nga periudhat bizantine dhe osmane, duke qenë një qendër e rëndësishme për komunitetin grek ortodoks në rajon. Pas Perandorisë Osmane, fshati vazhdoi të lulëzojë, duke arritur një popullsi prej rreth 20,000 banorësh në fillim të shekullit të 20-të.

Një kishë e braktisur

Shkëmbimi i Popullsisë

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Pas Luftës Greko-Turke (1919-1922), marrëveshja e Lausannes sanksionoi një shkëmbim të detyruar të popullsisë midis Greqisë dhe Turqisë, duke çuar në braktisjen e Kayaköy nga banorët e saj grekë, të cilët u detyruan të emigronin në Greqi.

Kayaköy ndodhet në një luginë malore, duke ofruar pamje të mahnitshme të peizazhit përreth. Fshati është i rrethuar nga pyje të dendura dhe është i njohur për arkitekturën e tij karakteristike me shtëpi guri të ndërtuara ngushtë njëra me tjetrën.

Rëndësia Kulturore dhe Sotmja

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Fshati tani është një vend i rëndësishëm historik dhe kulturor, tërheqës për turistët që dëshirojnë të mësojnë më shumë për historinë e tij dhe të shohin mbetjet e shtëpive të braktisura. Është gjithashtu subjekt i shumë studimeve dhe projekteve të ruajtjes për të mbrojtur dhe ruajtur trashëgiminë e tij unike.

Në vitet e fundit, Kayaköy ka tërhequr një numër në rritje të vizitorëve, të cilët vijnë për të eksploruar rrënojat e tij dhe për të përjetuar bukurinë natyrore të zonës përreth. Aktivitetet e zakonshme përfshijnë ekskursionet e këmbësorisë, fotografimin dhe vizitat në muzeun e hapur.

Fshatarët ishin kryesisht zejtarë profesionistë. Aktualisht faktori më i rëndësishëm ekonomik i vendit është turizmi. Është parashikuar që fshati të restaurohet pjesërisht.

Në kulturën popullore

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kayaköy supozohet të jetë frymëzimi pas "Eskibahçe", fshati imagjinar i zgjedhur nga Louis de Bernières si mjedis i romanit të tij të vitit 2004 Zogjtë pa krahë .

Në vitin 2014, Kayaköy gjithashtu zuri në qendër skenën në skenat mbyllëse të filmit të Russell Crowe The Water Diviner .

Në romanin e Clive Cussler, The Navigator, personazhet Kurt Austin dhe Carina Mechadi takohen me një skulptor nga Kayaköy, i cili thotë se ai bën figurina që bazohen në një statujë nga një varr likian në rivierën turke.

  1. ^ Mahalle, Turkey Civil Administration Departments Inventory. Retrieved 19 September 2023.
  2. ^ "Address-based population registration system (ADNKS) results dated 31 December 2022, Favorite Reports" (XLS) (në anglisht). TÜİK. Marrë më 19 shtator 2023.