Jump to content

Kapiten Mrekullia

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Captain Marvel (Shqip: Kapiten Mrekullia), i njohur gjithashtu si Shazam dhe Kapiteni, është një superherolibrat komikë amerikanë të botuar fillimisht nga Fawcett Comics dhe aktualisht të botuar nga DC Comics. Artisti C. C. Beck dhe shkrimtari Bill Parker krijuan personazhin në vitin 1939. Captain Marvel u shfaq për herë të parë në Whiz Comics #2 (kopertina e datës shkurt 1940), botuar nga Fawcett Comics. Ai është alter egoja e Billy Batson një djalosh që, duke folur fjalën magjike "SHAZAM!" (akronimi i gjashtë "pleqve të pavdekshëm": Solomon, Herkuli, Atlasi, Zeusi, Akili dhe Mërkuri), mund të shndërrohet në një të rritur të veshur me kostum me fuqitë e forcës, shpejtësisë, fluturimit dhe aftësive të tjera mbinjerëzore. Personazhi lufton me një galeri të gjerë mashtruesish, shumica e tyre duke punuar së bashku si Shoqëria përbindësh e së Keqes, duke përfshirë armiqtë kryesorë Black Adam, Doctor Sivana dhe Mister Mind. Billy shpesh ndan fuqitë e tij me fëmijët e tjerë, kryesisht motrën e tij Mary Batson dhe mikun e tyre më të mirë / vëllain kujdestar Freddy Freeman, të cilët gjithashtu shndërrohen në superheronj dhe luftojnë krimin me Billy-n si anëtarë të Familjes Marvel, të njohur gjithashtu si Familja Shazam.

Bazuar në shitjet e librave komik, Captain Marvel ishte superheroi më popullor i viteve 1940, duke u shitur më shumë se edhe Superman. Captain Marvel ishte gjithashtu superheroi i parë i librit komik që u përshtat në film, në një serial të Republic Pictures të vitit 1941, Adventures of Captain Marvel, me Tom Tyler si Captain Marvel dhe Frank Coghlan, Jr. si Billy Batson.

Fawcett pushoi së botuari komike të lidhura me Captain Marvel në 1953, pjesërisht për shkak të një padie për shkeljen e të drejtave të autorit nga DC Comics që pretendonte se Captain Marvel ishte një kopje e Superman. Në vitin 1972, Fawcett licencoi të drejtat e personazheve për DC, e cila deri në vitin 1991 fitoi të gjitha të drejtat për të gjithë familjen e personazheve. Që atëherë, DC ka integruar Captain Marvel dhe Familjen Marvel në Universin e tyre DC dhe është përpjekur të ringjallë pronën disa herë, me sukses të përzier. Për shkak të konflikteve të markave tregtare mbi personazhet e tjerë të quajtur "Captain Marvel" në pronësi të Marvel Comics, DC e ka markuar dhe tregtuar personazhin duke përdorur markën tregtare Shazam! që nga rifutja e tij në 1972. Kjo bëri që shumë njerëz të supozonin se "Shazam!" ishte emri i personazhit. DC e riemëroi versionin kryesor të personazhit "Shazam" kur rifilloi pronat e tij të librit komik në 2011, dhe bashkëpunëtorët e tij u bënë gjithashtu "Familja Shazam" në këtë kohë.

Ringjallja e Shazam nga DC! është përshtatur dy herë për televizion nga Filmation: si një serial live-action i viteve 1970 me Jackson Bostwick dhe John Davey si Captain Marvel dhe Michael Grey si Billy Batson dhe si një serial i animuar i viteve 1980. Filmi 2019 i New Line Cinema/Warner Bros. Shazam!, një hyrje në Universin e Zgjeruar të DC, luan Zachary Levi si Shazam dhe Asher Angel si Billy Batson. Levi dhe Angel kthehen në vazhdim, Shazam! Fury of the Gods.

Personazhi u rendit si personazhi i 55-të më i madh i librit komik të të gjitha kohërave nga revista Wizard. IGN gjithashtu e renditi Shazam si heroin e 50-të më të madh të librit komik të të gjitha kohërave, duke deklaruar se personazhi do të jetë gjithmonë një kujtesë e qëndrueshme e një kohe më të thjeshtë. UGO Networks e renditi atë si një nga heronjtë kryesorë të argëtimit, duke thënë: "Në rastin më të mirë, Shazam është krahasuar gjithmonë me Superman me një ndjenjë argëtimi të çmendur dhe budalla."