Kaur

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Kaurret pirja e chibouk (duhanin) me pashain e Dardanelet, ilustrim i librit nga 1839.

Kaur ose Kaurr ishte emër me të cilin myslimanët shqiptar quanin me përbuzje ata që nuk ishin të fesë islame (i krishterë). Kaurr hyri në gjuhën shqipe nga fjala persiane gebr (گبر). Ishte përdorur për të karakterizuar jo-myslimanët, veçanërisht grekët në periudhën osmane.

Në vitin 1856, në Perandorinë Osmane dhe duke jetuar brenda Perandorisë Osmane, pavarësisht nga feja e të gjithëve që kanë të drejta të barabarta me njëra-tjetrën me Ediktin e Reformit, fjala Gavur (گور), duke përfshirë shumë fjalë të ulura, është ndaluar.

Shih edhe[redakto | përpunoni burim]

Burim[redakto | përpunoni burim]