Jump to content

Kogoro Mouri

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Kogoro Mouri (毛利 小五郎, Mōri Kogorō) është një detektiv privat i famshëm dhe profesional i cili njihet edhe si "Kogoro i Fjetur" ((眠り の 小五郎,, Nemuri No Kogorō), është një protagonist në anime dhe manga Detective Conan.

Pjesa më e madhe e jetës së hershme të Kogoros është e panjohur. Ai ishte një mik i fëmijërisë së Eri Kisaki e cila më vonë do të bëhej gruaja e tij e ardhshme. Ai ndjek shkollën e mesme Teitan me Eri Yukiko Fujime dhe aktoren Ruri Ujo dhe në Universitetin Beika dhe ishte Asi i Ekipit të Xhudos, megjithëse ishte shumë i prekshëm nga frika e skenës.

Dikur pasi u diplomua dhe u martua me Erin, ai pati një vajzë të quajtur Ran dhe më vonë u bë oficer policie, duke punuar në Divizionin Një të Policisë Metropolitane të Tokios me inspektor Megure, por ndërsa ishte një gjuajtës i shkëlqyer ai nuk ishte një hetues veçanërisht i mirë. Megjithatë, Ninzaburo Shiratori kishte përmendur se Kogoro dhe Megure ishin të famshëm për mënyrën se si kapnin kriminelët. Ai gjithashtu punoi për ca kohë nën inspektorin Yuminaga në divizionin e zjarrvënieve. Rreth kohës kur Kogoro u largua nga policia, edhe Eri u shpërngul dhe jetoi veçmas për 10 vjet për shumë arsye, si p.sh. gatimi i keq i Erit.

Kogoro ka një ndjenjë të tepruar të rëndësisë dhe aftësisë së tij detektive deri në atë pikë sa ai nuk heton pse ai po humbet papritur dhe vazhdimisht në skenat e krimit dhe po zgjidh çështjet në gjumë me zbritje të ndryshme nga ato që bënte kur ishte zgjuar. Kogoro është gjithashtu shpesh joprofesional në punën e tij, duke bërë shpesh komente sarkastike dhe të prera për të dyshuarit apo edhe klientët e tij. Në rastet, Kogoro është zakonisht i dobët me zbritjet dhe hetimin e tij, duke ndjekur vetëm të dhëna ose supozime më të dukshme për të arritur në përfundimet e tij, të cilat shpesh janë budalla ose bien drejtpërdrejt në grackën e një fajtori.

Policia, veçanërisht Megure, shpesh e sheh atë si një siklet kur është zgjuar dhe shpreson të shohë "Kogoron e Fjetur" sa më shpejt të jetë e mundur. Kogoro ka një anë serioze që del në pah vetëm kur çështja ka rëndësi personale për të, si për shembull kur përfshihen Eri dhe Ran. Kur kjo ndodh, i gjithë personaliteti dhe sjellja e Kogoros ndryshojnë dhe ai fillon të veprojë në mënyrë profesionale, duke demonstruar aftësi të përmirësuara deduktive dhe dinakërinë. Ndërsa ai nuk është në përputhje me standardet e Shinichi dhe ai ende mund të ketë probleme me gjetjen e të dhënave, arsyetimi i tij logjik bëhet më i mirë dhe Kogoro shpesh demonstron se ka një ndjenjë më të mirë të marrëdhënieve ndërpersonale sesa Shinichi.

Kogoro lehtë mund të magjepset me femra të bukura. E famshmja e tij e preferuar është idhulli i popit Yoko Okino, dhe ai kurrë nuk i mungon (ose nuk përpiqet të humbasë) shfaqjet e saj televizive. Ai gjithashtu mban një koleksion të madh të mallrave të lidhura me Yoko dhe zyra dhe dhoma e tij e gjumit kanë postera Yoko. Për shkak të sjelljes së tij flirtuese rreth femrave tërheqëse, ai shpeshherë e vë në siklet Ran dhe ndonëse nuk thuhet si arsyeja pse Eri e la atë, është një nga arsyet kryesore pse ajo nuk është kthyer më së bashku me të. Kogoro i pëlqen gjithashtu të pijë shumë birrë, kjo është arsyeja pse Ran dhe Shinichi mendojnë se ai është gazmor ose i çmendur.

Aftësitë e Kogoro si detektiv janë të dobëta dhe është një detektiv mjaft i paaftë, kryesisht duke qenë i paaftë ose dembel që shpesh i mungojnë të dhënat dhe nxjerr përfundime të gabuara, megjithëse disa nga këto përfundime ndahen nga njerëz të tjerë në skenë. Megjithatë, Kogoro ndjek procedurat e duhura policore, bën pyetje pa ndihmën e Conan, ndjek mjaft mirë udhëzimet.

Kogoro është një ekspert në xhudo. Ai ishte në ekipin e xhudos ndërsa ishte në Universitetin Beika.

  • Emri i Kogoro Mouri "Kogoro" (小五郎) vjen nga personazhi imagjinar Kogoro Akechi, nga autori japonez Edogawa Ranpo.
    • Mbiemri i Kogoro Mouri "Mouri" (毛利毛利) rrjedh nga Maurice Leblanc (モーリ・ルラン, Mouri-su Ruburan), autor i serisë së famshme Arsène Lupine.
  • Kogoro Mouri duket se ka akrofobinë, frika nga lartësitë.
  • Kogoro Mouri është djathtist.