Jump to content

Kokatoja i bardhë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Kokatoja i bardhë (Cacatua alba), i njohur gjithashtu si kokatoja ombrellë, është një medium-sized të gjitha-bardhë Kokatoja endemike të rainforest tropikale në ishujt e Indonezisë. Kur befasohet, ajo shtrin një kreshtë të madhe dhe goditëse të kokës, e cila ka një formë gjysmërrethore (e ngjashme me një ombrellë, prandaj edhe emri alternativ). Krahët dhe bishti kanë një ngjyrë të verdhë të zbehtë ose limoni e cila ekspozohet kur fluturojnë. Shtë e ngjashme me speciet e tjera të kacakut të bardhë si kacaku me kreshtë të verdhë, kacakun me krem me squfur dhe kacakun me salmon, të gjitha këto kanë pendë të verdha, portokalli ose rozë në vend të bardhë.

Emrat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kokatoja i bardhë njihet si ayab (ajab), forma e shumësit: ayot (ajot) në gjuhën burmeso të Papua, Indonezi.[1]

Taksonomia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kacaku i bardhë u përshkrua për herë të parë në 1776 nga zoologu gjerman Philipp Ludwig Statius Müller. Emri i specieve të tij alba është një formë femërore e mbiemrit latin albus për "të bardhë". Ajo shtrihet në nëngjininë Cacatua brenda gjinisë Cacatua . Termi "kacaku i bardhë" është aplikuar gjithashtu si term grupor për anëtarët e nëngjinisë Cacatua, gjinisë Cacatua si dhe grupeve më të mëdha duke përfshirë kacakun e Major Mitchell dhe kacakun galah.

Ndërsa papagallët psittaciform (papagallët e vërtetë) dhe cockatoos kanë shumë atribute anatomike të zakonshme të tilla si këmbët zygodactyl dhe faturat e fiksuara, cockatoos dhe papagallët e vërtetë ndryshuan nga papagallët stërgjyshorë si prejardhje të veçanta që nga 45 mya (sipas të dhënave fosile) ose 66 mya (sipas analizave molekulare) (Wright 2008) gjatë periudhës kur Australia, Amerika e Jugut dhe Antarktida po shkëputeshin nga super-kontinenti Gondwanaland ku besohej se papagallët stërgjyshorë kishin evoluar.

Megjithëse kockat e bardha dhe speciet e lidhura me to janë referuar historikisht si "papagallë të bardhë", taksonomikisht ato nuk konsiderohen të jenë "papagallë të vërtetë".

Përshkrimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kakadoja e bardhë është rreth 46 cm (18 in) e gjatë dhe peshon rreth 400 g (14 oz) për femrat e vogla dhe deri në 800 g (28 oz) për meshkujt e mëdhenj. Kakadu i bardhë mashkull zakonisht ka një kokë më të gjerë dhe një sqep më të madh se femra. Ata kanë sy kafe ose të zinj dhe një sqep gri të errët. Kur rriten disa kakato femra të bardha mund të kenë iris të kuqërremtë/kafe, ndërsa iriset e mashkullit të rritur janë kafe të errët ose të zeza.

Pendët e kakadusë së bardhë janë kryesisht të bardha. Megjithatë, të dyja sipërfaqet e sipërme dhe të poshtme të gjysmës së brendshme të skajit të pasëm të puplave të mëdha të krahëve kanë një ngjyrë të verdhë. Ngjyra e verdhë në pjesën e poshtme të krahëve është më e dukshme sepse pjesa e verdhë e sipërfaqes së sipërme të pendës mbulohet nga e bardha e pendës menjëherë në mes (më afër trupit) dhe sipër. Në mënyrë të ngjashme, zonat e puplave më të mëdha të bishtit që mbulohen nga pendët e tjera të bishtit - dhe zonat më të brendshme të mbuluara të pendëve më të mëdha të kreshtës - janë të verdha. Pendët e shkurtra të bardha rriten nga dhe mbulojnë nga afër pjesën e sipërme të këmbëve. Pendët e kësaj specie dhe të tjerëve krijojnë një pluhur të ngjashëm me pluhurin e talkut që kalon lehtësisht në veshje.

Ashtu si kakato dhe papagaj të tjerë, kakatoja e bardhë ka këmbë zigodaktile me dy gishta të kthyer përpara dhe dy të kthyera prapa, të cilat i mundësojnë të kapë objektet me njërën këmbë ndërsa qëndron në tjetrën, për ushqim dhe manipulim. Jetëgjatësia maksimale e kakadusë së bardhë është e dokumentuar dobët.

Disa kopshte zoologjike raportojnë se ata jetojnë 40-60 vjet në robëri. Raportet anekdotike sugjerojnë se mund të jetojë më gjatë. Jetëgjatësia në të egra është e panjohur, por besohet të jetë deri në dhjetë vjet më pak.

Shpërndarja dhe Habitati[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Cacatua alba është endemike në ultësirë rainforest tropikale në ishujt Moluccan të Halmahera, Bacan, Ternate, Tidore, Kasiruta dhe Mandioli ( Bacan grupit) në Veri Maluku, Indonezi. Regjistrimet nga Obi dhe Bisa (grupi Obi) mendohet se janë hyrje, ndërsa një popullsi e futur në vend rritet në Tajvan. Ndodh në pyjet parësore, të prera dhe dytësore nën 900m. Ndodh gjithashtu në mangrova dhe plantacione duke përfshirë arrën e kokosit dhe tokën bujqësore. Mbetet e zakonshme në vend: në 1991-1992, popullsia u vlerësua në 42,545-183,129 zogj (Lambert 1993), megjithëse kjo mund të jetë një nënvlerësim pasi u bazua kryesisht në sondazhet nga Bacan dhe jo Halmahera ku speciet mund të kenë qenë më të zakonshme.

Vëzhgimet e fundit tregojnë se rëniet e shpejta janë në vazhdim dhe parashikohet të rriten në të ardhmen (Vetter 2009). Të dhënat e CITES tregojnë norma të konsiderueshme të korrjes për tregtinë e shpendëve të kafazit në fillim të viteve 1990. Të korrat vjetore kanë rënë në terma aktualë dhe si pjesë e popullsisë së mbetur në vitet e fundit, por tregtia e paligjshme vazhdon dhe ka të ngjarë të jetë nënvlerësuar (S. Metz në vit. 2013)

Janë krijuar popullata të këtyre zogjve aktualisht të pranishëm në Florida. [1] Arkivuar 27 shtator 2021 tek Wayback Machine

Sjellja[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Mbarështimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ashtu si të gjitha kakato, kakatoja e bardhë folezon në zgavrat e pemëve të mëdha. Vezët e saj janë të bardha dhe zakonisht ka dy në një tufë. Gjatë periudhës së inkubacionit - rreth 28 ditë - si femra ashtu edhe mashkulli inkubojnë vezët. Zogja më e madhe bëhet dominuese mbi zogun më të vogël dhe merr më shumë ushqim. Zogjtë largohen nga foleja rreth 84 ditë pas çeljes.[3] dhe janë të pavarur në 15-18 javë.

Të miturit arrijnë pjekurinë seksuale në 3-4 vjet. Si pjesë e sjelljes së miqësisë, mashkulli tund pendët, hap pendët e bishtit, zgjat krahët dhe ngre kreshtën. Ai pastaj kërcen rreth e rrotull. Fillimisht, femra e injoron ose e shmang atë, por - me kusht që ai të përmbushë miratimin e saj - përfundimisht do ta lejojë atë t'i afrohet asaj. Nëse përpjekjet e tij janë të suksesshme dhe ai pranohet, dyshja do të shihet duke shtrënguar kokën e njëri-tjetrit dhe duke gërvishtur njëri-tjetrin rreth bishtit. Këto veprime shërbejnë për të forcuar lidhjen e tyre në çift. Përfundimisht, mashkulli monton femrën dhe kryen aktin aktual të çiftëzimit duke bashkuar cloacae. Për çiftet e lidhura, ky ritual çiftëzimi është shumë më i shkurtër dhe femra madje mund t'i afrohet mashkullit. Pasi të jenë gati për fole, çiftet riprodhuese ndahen nga grupet e tyre dhe kërkojnë për një zgavër të përshtatshme fole (zakonisht në pemë).

Të ushqyerit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në natyrë, kakato të bardha ushqehen me manaferra, fara, arra, fruta dhe rrënjë. Kur folezojnë, ato përfshijnë insekte dhe larva të insekteve. Në habitatin e tyre natyror, kakato ombrellë zakonisht ushqehen me fara, arra dhe fruta të ndryshme, si papaja, durian, langsat dhe rambutan. Duke qenë se ushqehen edhe me misër që rritet në fusha, ato shkaktojnë dëme të konsiderueshme dhe për këtë arsye konsiderohen si dëmtues të bimëve nga fermerët. (BirdLife International, 2001) Ata hanë gjithashtu insekte të mëdha, të tilla si kriket (rendi Orthoptera) dhe hardhuca të vogla të tilla si skinks. Zogjve të robëruar zakonisht u jepet një përzierje papagalli që përmban fara të ndryshme, arra dhe fruta dhe perime të thata. Përveç kësaj, atyre u duhet ofruar shumë perime, fruta dhe degë të freskëta (me gjethe) për përtypje dhe argëtim.

Statusi i ruajtjes[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Buburreci i bardhë konsiderohet i rrezikuar nga IUCN.[2] Numrat e tij në natyrë kanë rënë për shkak të kapjes së tregtisë së zogjve në kafaz dhe humbjes së habitatit. Ajo është e shënuar në shtojcën II të listës CITES e cila i jep mbrojtje duke kufizuar eksportin dhe importin e shpendëve të kapur nga egra. BirdLife International tregon se kuotat e kapura të lëshuara nga qeveria indoneziane u "tejkaluan deri në 18 herë në disa lokalitete" në 1991, me të paktën 6,600 cockatoos ombrellë që u morën nga egra nga kurthuesit - megjithëse më pak zogj janë marrë nga egra në vitet e fundit, si në aspektin numerik ashtu edhe kur merret si pjesë e të gjithë popullsisë.[3] Sondazhet e mbështetura nga RSPCA nga OJQ-ja indoneziane ProFauna sugjerojnë se nivele të konsiderueshme të tregtisë me kacakot e bardhë të kapur nga egërsia ende ndodhin, me 200+ të marra nga egra në Halmahera veriore në 2007.[4] Përafërsisht 40% e papagallëve (kakatuja i bardhë, lori llafazan, lori me qafë vjollce dhe papagalli eklektus) të kapur në Halmahera kontrabandohen në Filipine, ndërsa afërsisht 60% shkojnë në tregtinë e brendshme indoneziane, veçanërisht përmes tregjeve të shpendëve në Surabaya dhe Xhakartë.[4]

Tregtia e paligjshme e papagallëve të mbrojtur shkel Aktin Indonezian Numër 5, 1990 (një ligj për kafshët e egra në lidhje me Burimet Natyrore dhe Ruajtjen e Ekosistemeve).[5]

Avikultura[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kakato të bardha mbahen si kafshë shtëpiake sepse mund të jenë shumë të dashur, të lidhen ngushtë me njerëzit dhe vlerësohen për bukurinë e tyre. Ata quhen shpesh "zogj velcro" sepse u pëlqen të përkëdhelin me njerëzit, veçanërisht pronarët e tyre, ose kujdestarin kryesor.[7] Kushdo që nuk është mësuar me sjelljen e kakadusë mund ta shohë të çuditshme këtë sjellje përkëdhelëse, pasi shumica e papagajve nuk përqafohen si kakato ombrellë. Edhe pse janë të aftë të imitojnë fjalimin bazë njerëzor, ata nuk konsiderohen si folësit më të aftë midis papagajve. Ato përdoren shpesh në aktet e kafshëve të gjalla në kopshtet zoologjike dhe parqet argëtuese, sepse janë natyrshëm akrobatikë dhe lehtësisht të trajnuar, për shkak të natyrës së tyre shumë sociale dhe nivelit të lartë të inteligjencës.

Kakatot paraqesin disa vështirësi për pronarët e tyre. Ata janë më të zhurmshëm se shumë papagaj. Ata mund të bëhen shumë të lidhur (ose të varur) nga shoku i tyre njerëzor dhe kjo e kombinuar me jetën e tyre të gjatë dhe sjelljet shpesh të keqkuptuara mund të çojë në probleme. Ata kanë sqepa shumë të fortë të cilët mund të thyejnë lehtësisht arra ose të gjymtojnë gishtat. Ata kanë një mentalitet të kopesë "lufto ose ik" dhe në përgjithësi preferojnë të fluturojnë larg rrezikut. Në një kafaz, pa rrugë shpëtimi, ata mund t'i nënshtrohen stresit që shpesh çon në mbledhjen e puplave (si me shumë zogj të përkëdhelur). Kjo specie është e njohur për prodhimin e sasive të mëdha të pluhurit të puplave, të cilat mund të jenë problematike për njerëzit me probleme të frymëmarrjes ose alergji.[7]

Ashtu si kakato të tjera, kakato të bardha mund të mësojnë një numër të madh fjalësh dhe janë në gjendje të ndërtojnë fjali të thjeshta me fjalët që mësojnë.

Kakato të bardha mund të ngrenë kreshtat e tyre gjatë stërvitjes, ose kur diçka i tërheq interesin, si p.sh. një lodër ose një person i ri.

Çështjet shëndetësore me zogjtë e robëruar janë të zakonshme pasi shumë njerëz nuk ofrojnë një dietë të duhur për kakato. Farërat ofrojnë pak ushqim (ato janë kryesisht yndyrë) dhe konsiderohen të ngjashme me një person që jeton me ushqime të padëshiruara. Frutat dhe perimet e ndryshme të freskëta dhe peletat e krijuara siç duhet të disponueshme në shumë dyqane të mira kafshësh janë më të përshtatshmet. Një zog i sëmurë natyrisht do të përpiqet të fshehë problemet e tij shëndetësore. Në të egra, është vërejtur se një tufë do të detyrojë një zog jo të shëndetshëm nga frika e tërheqjes së grabitqarëve. Një rregull i përmendur shpesh në mesin e entuziastëve dhe veterinerëve të shpendëve është: "Nëse zogu duket i sëmurë, ka të ngjarë të jetë shumë, shumë i sëmurë - ndoshta afër vdekjes". Kërkohet kujdes i kualifikuar veterinar i shpendëve, si për parandalimin e sëmundjes, ashtu edhe për kujdesin në rast të një sëmundjeje ose traume të madhe.

Shenjat e sëmundjes në një kakado mund të përfshijnë rrufë, sjellje të ngadaltë, jashtëqitje me ngjyra të pazakonta (ka gjasa që tregojnë gjak në traktin tretës), gjumë më shumë se normalisht, krahë të varur, kërcitje bishti kur fle (duke treguar vështirësi në frymëmarrje), gjumë në fun të kafazit (zogjtë natyrisht duan të jenë të lartë në një pozitë të lartë), ndryshim i papritur ose sjellje e pazakontë, këputje pendësh, kafshim i vetes, humbje ose shtim i papritur në peshë dhe një rënie e oreksit, ndër simptoma të tjera.

Histori[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ata ishin mjaft të njohur në Kinë gjatë dinastisë Tang, një fakt i cili nga ana e tij ndikoi në përshkrimet e Guan Yin me një papagall të bardhë. Kryqëzata e Katërt u vulos gjithashtu midis Perandorit të Shenjtë Romak Frederik II dhe Sulltanit të Babilonisë në 1229 me një dhuratë të një kacaku të bardhë.

Galeri[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kakado e bardhë me një problem të vogël shkuljeje.
Më shumë pendë.Crest.


Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Foley, William A. (2018). "The languages of Northwest New Guinea". përmbledhur nga Palmer, Bill (red.). The Languages and Linguistics of the New Guinea Area: A Comprehensive Guide. The World of Linguistics (në anglisht). Vëll. 4. Berlin: De Gruyter Mouton. fq. 433–568. ISBN 978-3-11-028642-7.
  2. ^ BirdLife International (2013). "Cacatua alba". IUCN Red List of Threatened Species (në anglisht). 2013. Marrë më 27 shtator 2021.
  3. ^ Gabim referencash: Etiketë <ref> e pavlefshme; asnjë tekst nuk u dha për refs e quajtura bli
  4. ^ a b ProFauna Indonesia (2008). Pirated Parrots Arkivuar 2 prill 2012 tek Wayback Machine Postuar ne 27 shtator 2021.
  5. ^ "Indonesia Ministry of Forestry 1990" (në anglisht).{{cite news}}: Mirëmbajtja CS1: Gjendja e adresës (lidhja)

 

Leximi më tej[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • Handbook of the Birds of the World (Doracak i Zogjve të Botës) - Vëllimi 4 ("Cacatuidae"): Sandgrouse to Cuckoos. del Hoyo J, Elliott A, Sargatal J. Lynx Edicions. ISBN 84-87334-22-9 .

Linqe te jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]