Jump to content

Konfederata e Sindikatave Evropiane

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Konfederata e Sindikatave Evropiane ( ETUC) është organizata kryesore sindikale që përfaqëson sindikatat dhe punëtorët në nivelin Evropian.

Përmbledhje[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Integrimi Evropian ka forcuar rolin e BE-së në politikën ekonomike, sociale si dhe të punësimit në të gjithë 28 vendet anëtare të BE-së. Kjo Konfederatë është një partner social evropian, që do të thotë se Komisioni Evropian e konsulton atë gjatë zhvillimit të politikave sociale dhe ekonomike. Ajo gjithashtu negocion marrëveshje autonome dhe programe pune për punëdhënësit evropianë si dhe koordinon politikat kombëtare dhe sektoriale të bashkëpunëtorëve të saj për çështje sociale dhe ekonomike, veçanërisht në kuadrin e proceseve institucionale të BE-së, përfshirë qeverisjen ekonomike evropiane dhe semestrin e BE-së.

Komiteti i Sindikatës Evropiane është themeluar në vitin 1973, për të koordinuar dhe përfaqësuar punëtorët dhe sindikatat e tyre në nivelin Evropian, dhe është rritur krahas me rritjen e Bashkimit Evropian. Anëtarësia e saj tani tejkalon 28 vende anëtare.

Presidentët[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Presidenti [1] Periudha Sindikata
Pendë Victor 1973-1974 TUC, Mbretëria e Bashkuar
Heinz Oskar Vetter 1974-1979 DGB, Gjermani
Wim Kok 1979-1982 FNV, Hollandë
Georges Debunne 1982-1985 ABVV, Belgjikë
Ernst Breit 1985-1991 DGB, Gjermani
Norman Willis 1991-1993 TUC, Mbretëria e Bashkuar
Fritz Verzetnitsch 1993-2003 OGB, Austri
Cándido Méndez Rodríguez 2003-2007 UGT, Spanjë
Wanja Lundby-Wedin 2007-2011 LO, Suedi
Ignacio Fernández Toxo 2011-2015 CCOO, Spanjë
Rudy De Leeuw 2015-prezent ABVV, Belgjikë

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]