Krimi në korporatë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

kriminologji, krimi në korporatë apo krimi korporativ i referohet krimeve të kryera ose nga një korporatë (dmth, një ent biznesi që ka një personalitet juridik të veçantë nga personat fizikë që menaxhojnë aktivitetet e saj), ose nga individë që veprojnë në emër të një korporate ose subjekti tjetër biznesi (shih zëvendësin përgjegjësia dhe përgjegjësia e korporatës). Për krimet më të këqija të korporatave, korporatat mund të përballen me shpërbërjen gjyqësore, nganjëherë të quajtur "dënimi me vdekje korporative", që është një procedurë ligjore në të cilën një korporatë detyrohet të shpërbëhet ose të pushojë së ekzistuari.

Disa sjellje negative nga korporatat mund të mos jenë në të vërtetë kriminale; ligjet ndryshojnë ndërmjet juridiksioneve. Për shembull, disa juridiksione lejojnë tregtimin e brendshëm.

Krimi i korporatave mbivendoset me:

  • krimi i jakës së bardhë, sepse shumica e individëve që mund të veprojnë ose përfaqësojnë interesat e korporatës janë profesionistë të jakë të bardhë;
  • krimi i organizuar, sepse kriminelët mund të krijojnë korporata ose për qëllime krimi ose si mjete për pastrimin e produkteve të krimit. Produkti bruto kriminal në botë është vlerësuar në 20% të tregtisë botërore. (de Brie 2000); dhe
  • krimi shtet-korporatë sepse, në shumë kontekste, mundësia për të kryer krim del nga marrëdhënia midis korporatës dhe shtetit.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]