Kryedioqeza ortodokse shqiptare në Amerikë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Map of USA highlighting OCA Albanian Archdiocese.svg

Kryedioqeza ortodokse shqiptare në Amerikë është një nga tre dioqezat etnike të Kishë Ortodokse në Amerikë (OCA). Teritorret e saja përfshijnë famulli dhe misione të vendosura në shtatë shtete të Shteteve të Bashkuara – California, Connecticut, Massachusetts, Michigan, New York, Ohio, dhe Pennsylvania.[1]

Peshkopi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Peshkopi i kryedioqezës është Nikon (Liolin), i cili është zgjedhur në pozicionin e peshkopit të Bostonit dhe të Kryedioqezës shqiptare më 22 tetor 2003. Më vonë ai u bë peshkop i Bostonit, New England, dhe Kryedioqezës më 18 dhjetor 2005, duke reflektuar zgjedhjen e tij nga Sinodi i Shenjët për të drejtuar Dioqezën e OCA's të bazuar në Hartford, Connecticut.

Konventa Vjetore[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Konventa Vjetore është autoriteti suprem legjislativ dhe administrativ në të gjitha çështjet laike të Kryedioqezës. Ajo është e përbërë nga Peshkopi, kleri i kryedioqezës dhe delegatë porotë që përfaqësojnë secilën famulli brenda juridiksionit të Kryedioqezës Ortodokse Shqiptare në Amerikë.

Dekaneritë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Dioqeza është grupuar gjeografikisht në tre dekaneri, secila e përbërë nga një numër famullish. Çdo dekaneri drejtohet nga një famulli prift, i njohur si dekan. Dekanët koordinojnë aktivitetet në famullitë e zonës së tyre dhe i raportojnë peshkopit dioqezan. Dekaneritë aktuale të Kryepeshkopatës Shqiptare dhe territoret e tyre janë:

  • Dekaneria e Great Lakes - Michigan, New York dhe Ohio
  • Dekaneri e Massachusetts - California dhe Massachusetts
  • Dekaneria e Mid-Atlantic - Connecticut, New York dhe Pennsylvania

Lidhje[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shënime dhe referenca[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]