Jump to content

Kurushi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Centët e sotëm (pa përfshirë 1 ₺)

Kurush është emri për prerjet e monedhës brenda dhe përreth territoreve që dikur ishin pjesë e Perandorisë Osmane.

Sot kuruş (shumës kuruşlar) është një nënnjësi e monedhës turke, me një lira turke të barabartë me 100 kuruş nga rivlerësimi i lirës në vitin 2005. Deri në nënndarjen e vitit 1844 të ish-lirës së arit osman, kuruş ishte njësia standarde e monedhës brenda Perandorisë Osmane dhe u nda në 40 para ose 120 akçe.

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kuruş u prezantua në vitin 1688. Fillimisht ishte një copë argjendi e madhe (e ngjashme me talerët evropianë të lëshuar nga osmanët), afërsisht e barabartë me écu franceze, ose, nga burime të tjera, me dollarin spanjoll. Vlen 40 para. Në vitin 1844, pas një zhvlerësimi të vazhdueshëm, u prezantua lira e arit, me vlerë 100 qirsh. Gjatë fundit të shekullit të 18-të deri në fillim të shekullit të 19-të, ajo u reduktua më tej në një monedhë miliardë që peshonte më pak se 3 gram.

Ndërsa Perandoria Osmane u shpërbë, disa shtete pasardhëse ruajtën qirshin si një emërtim. Këto përfshinin Egjiptin, Arabinë Saudite, Sirinë, Libanin dhe vetë Turqinë. Të tjerë, duke përfshirë Jordaninë dhe Sudanin, miratuan qirshin si një emërtim kur krijuan monedhat e tyre.

Në fillim të shekullit të 19-të monedhat e argjendit ishin në qarkullim për 1 akçe, 1, 5, 10 and 20 para, 1, 2 and 2+1⁄2 kuruş së bashku me monedha ari në zeri mahbub dhe altin. Me rënien e monedhave të argjendit, u shfaqën prerje të tjera: 30 para, 1+1⁄2, 3, 5 dhe 6 kuruş. Monedha përfundimtare e lëshuar përpara reformës së monedhës përbëhej nga miliardë 1, 10 dhe 20 para, dhe argjendi 1+1⁄2, 3 dhe 6 kuruş.

Në vitin 1844, lira e arit turk u prezantua si emërtimi i ri standard. Ai u nda në 100 kuruş argjendi dhe kurushi vazhdoi të qarkullonte deri në vitet 1970.

Kuruş përfundimisht u vjetërua për shkak të inflacionit kronik në Turqi në fund të viteve 1970. Një reformë e monedhës më 1 janar 2005 siguroi kthimin e saj si 1⁄100 e lirës së re.