Jump to content

Kushtetuta e Jugosllavisë 1974

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Kushtetuta e vitit 1974.

Kushtetuta Jugosllave e vitit 1974 ishte kushtetuta e 4-të dhe e fundit e Republikës Socialiste Federative të Jugosllavisë. Ajo hyri në fuqi më 21 shkurt 1974.

Me 406 nene origjinale, kushtetuta e vitit 1974 ishte një nga kushtetutat më të gjata në botë. Ai shtoi një gjuhë të përpunuar duke mbrojtur sistemin e vetë-menaxhimit nga ndërhyrja e shtetit dhe duke zgjeruar përfaqësimin e republikave dhe krahinave në të gjitha forumet elektorale dhe politike. Kushtetuta e quajti Asamblenë Federale të ristrukturuar shprehjen më të lartë të sistemit të vetëadministrimit. Prandaj, ai përcaktoi një procedurë komplekse zgjedhore për atë organ, duke filluar nga organizatat lokale të punës dhe politike. Ato organe do të zgjidhnin asambletë në nivel komune, të cilat më pas do të zgjidhnin asambletë në nivel krahine dhe republike; Së fundi, grupet e fundit do të zgjidhnin anëtarët e dy përbërësve të barabartë të Asamblesë Federale, Dhomës Federale dhe Dhomës së Republikave dhe Provincave.

Edhe pse kushtetuta e re merrej me kodifikimin e sistemit socio-ekonomik drejt arritjeve të teorisë së socializmit vetëdrejtues në një masë më të madhe, pasojat më të diskutueshme dhe historike dolën nga rregulloret e Kushtetutës për organizimin shtetëror të Jugosllavisë. të cilat më vonë u përdorën si bazë ligjore për shpërbërjen e Jugosllavisë dhe u interpretuan ndryshe nga palët ndërluftuese gjatë konfliktit të armatosur në ish-Jugosllavi.

Kushtetuta e re gjithashtu reduktoi Presidencën Federale nga 23 në 9 anëtarë, me përfaqësim të barabartë për çdo republikë dhe krahinë dhe një pozicion ex-officio për presidentin e Lidhjes së Komunistëve. Kushtetuta e vitit 1974 zgjeroi gjithashtu mbrojtjen e të drejtave individuale dhe procedurat gjyqësore, me paralajmërimin e gjithanshëm se asnjë qytetar nuk mund t'i përdorte ato liri për të prishur sistemin e përcaktuar shoqëror. Së fundi, Kosova dhe Vojvodina, dy krahinat përbërëse të Serbisë, morën autonomi të rritur ndjeshëm, duke përfshirë të drejtën de factovetosparlamentin serb.

Kushtetuta Federale Jugosllave e vitit 1974 konfirmoi dhe forcoi parimet e Amendamenteve të Kushtetutës Federale Jugosllave të vitit 1971, të cilat prezantonin një koncept që të drejtat sovrane ushtroheshin nga njësitë federale dhe se federata kishte vetëm autoritetin që i ishte transferuar në mënyrë specifike me kushtetutë.

Kushtetuta e shpalli edhe Josip Broz Titon president të përjetshëm.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]